Baby leert praten

In het eerste jaar kan je kindje nog niet of nauwelijks praten maar leert je kindje alle belangrijke vaardigheden die later nodig zijn om te leren praten. Wanneer je goed oplet, zie je dat je kindje toch al via zijn of haar stem probeert te communiceren.

  • Baby leert praten

Taalontwikkeling

Kinderen worden geboren met een natuurlijk vermogen om taal te leren. Niet alleen kunnen kindjes op jonge leeftijd een enorm aantal woordjes leren in korte tijd. Onderzoek toont ook nog eens aan dat de hersenen van kinderen zo zijn ingericht dat ze vanzelf grammaticaregels toe gaan passen. Dit is ontdekt door wetenschappers die over heel de wereld taalontwikkeling hebben bestudeerd en er achter kwamen dat dit overal ter wereld hetzelfde verliep, ongeacht de taal.
De functie van taal is niet zoals veel mensen denken het overbrengen van informatie. Taal is voornamelijk sociaal. Kinderen hebben dit al heel snel door en zullen taal al snel gebruiken om aan te geven hoe ze zich voelen en wat ze van iets vinden.
De taalontwikkeling verloopt niet bij ieder kindje even snel. Jongetjes leren over het algemeen later praten dan meisjes. Wanneer jouw kindje veel bezig is met leren kruipen en lopen kan het zijn dat jouw kindje daar de voorkeur aan geeft. Wees geduldig, je kindje leert vanzelf praten !
Jonge kinderen kennen nog niet de selectieve aandacht die een volwassene heeft. Volwassenen kunnen in een rumoerige kamer met gemak een gesprek volgen. Kleine kinderen nog niet, die horen alleen al het geluid en leren pas op latere leeftijd filteren. Het is daardoor gemakkelijk om je kindje te overprikkelen. Wanneer je tegen je hele jonge baby praat, doe dat dan het liefst van dichtbij zodat je kindje je kan zien. Wanneer je toch denkt dat jouw kindje echt te laat is met praten, leg dit dan voor bij het consultatiebureau. Daar kunnen ze de taalontwikkeling van jouw kindje uitvoerig met je bespreken, jou instrueren waar je op moet letten en de nodige testjes doen.

Leren praten 0 tot 3 maanden

In de eerste 3 maanden leert je kindje lachen en misschien de eerste klinkers uit te spreken. Vaak zijn dit de 'aaaaa' en de 'ooooo'.
Je kindje is nog niet echt bewust bezig met de ontwikkeling van taal. Toch gebeurt er in de kleine hersentjes al heel veel. Klanken worden herkend en opgeslagen. Baby's herkennen al heel snel (na enkele uren) het geluid van hun moeder. Juist het geluid van de moeder maakt kindjes rustig en ontspannen. Praat dus veel tegen je kindje. Je kindje vindt dit fijn en het is goed voor de latere ontwikkeling van de taal. Kleine kindjes herkennen nog meer geluidjes. Wanneer je kindje een bekend geluid hoort, zal je kindje daarop anders reageren dan op een onbekend geluid.
Met het mondje en de keel proberen hele jonge kinderen al vaak te oefenen. Je kunt je kindje soms al keelgeluidjes horen maken. Vaak kan je kindje ook al zeurderige geluidjes produceren.
Je kindje kan aan het einde van de 3 maanden dus al:

  • Mama's stem herkennen
  • Bekende geluiden herkennen
  • Plezier laten zien (door te lachen)
  • Klinker-geluiden maken
  • Andere geluidjes maken zoals zeur-geluidjes en keel-geluidjes

Leren praten 3 tot 6 maanden

Tussen de 3 en 6 maanden beginnen de meeste kindjes de eerste echte geluidjes te maken met de mond. Je kindje zal heel binnenkort voor het eerst gaan brabbelen op zijn of haar eigen manier. Veel kinderen gaan deze maanden ook heel hoog gillen. Dit is een teken dat ze echt hun stem ontdekken. Doordat hun stembanden nog heel kort zijn, komen ze veel hoger dan volwassenen. Je zult ook zien dat je kindje gaat smakken en puffen.
Het repertoire van je kindje wordt uitgebreid met wat keelgeluidjes ('a-gha' bijvoorbeeld) en geluiden die meer uit de lippen komen ('da da'). Soms lukt het je kindje om woorden te rekken ('dadadadada').
Een belangrijk deel van het leren praten, is ook het leren luisteren. Tussen de 3 en 6 maanden leert je kindje zijn of haar eigen naam herkennen en weet je kindje ook al het verschil tussen pappa en mamma.
Je kindje heeft waarschijnlijk ook verschillende huiltjes ontwikkeld. Een huiltje dat alle ouders gaan herkennen is het honger-huiltje waarmee je kindje precies kan aangeven dat hij of zij honger heeft.
Je kindje zal je steeds meer duidelijk proberen te maken. Tijdens deze periode leert je kindje om lichaamstaal te gebruiken. Alhoewel het praten nog niet echt gaat kan je kindje jou toch veel duidelijk maken door het hele lichaam te gebruiken. Aan het einde van deze 6 maanden kan je kindje waarschijnlijk:

  • Het hoofdje draaien naar mama en papa wanneer ze praten
  • Iemand zijn lippen volgen
  • Reageren om de toon van het gesprek
  • Heel hard gillen
  • Boosheid en vreugde laten horen
  • Verschillende huiltjes hebben
  • Verschillende vormen aannemen met de mond
  • Bewegingen gebruiken om communicatie te versterken
  • Geluiden nadoen
  • Nieuwe geluiden maken met nieuwe klanken
  • De eigen naam herkennen

Leren praten 6 tot 12 maanden

Je kindje probeert verschillende klanken uit en vormt deze klanken tot geheel eigen woorden. Je kindje leert veel woorden herkennen en zodra je kindje kan wijzen, zal je zien dat hij of zij veel meer woorden aan kan wijzen dan jij ooit had gedacht. Aan het einde van het eerste jaar snapt je kindje al heel veel. Als je je kindje vraagt om een stuk speelgoed te zoeken, snapt je kindje dat waarschijnlijk en gaat het op zoek of wanneer je zwaaien zegt, gaat je kindje zwaaien.
Je kindje zal aandachtig naar je kijken en luisteren wanneer je tegen hem of haar praat. Misschien probeert je kindje jou ook na te doen wanneer je simpele woordjes zegt of wanneer je moet kuchen.
Sommige kindjes spelent nu graag met de hoogte van hun stem. Zo proberen dan mee te zingen op muziek die ze horen.
Misschien gebruik je kindje zelfs al de eerste woordjes bewust. Vaak is dat mamma of pappa.

  • De bron van een geluid vinden
  • Aandachtig luisteren naar een gesprek
  • Woordjes en simpele zinnen herkennen
  • Snappen wat nee betekent
  • Intonatie van jouw stem nadoen
  • Simpele emoties in jouw stem herkennen
  • Fluisteren en schreeuwen
  • Klinkers en medeklinkers napraten
  • De eerste woordjes gebruiken
  • Proberen te zingen (met geluiden)
  • Eerste woordjes praten

Je kindje leren praten.

Zoals je hebt kunnen lezen, is het leren praten van je kindje niet het simpel opbouwen van een vocabulaire. Er komen heel wat stappen bij kijken. Bij jonge kinderen is het belangrijk dat ze veel 1 op 1 tijd hebben met hun moeder (en vader). Praat vanaf dichtbij rustig naar ze. Je zult zien datje zo de aandacht van je kindje te pakken kunt krijgen. Veel ouders gebruiken vanuit zichzelf een hogere toon wanneer ze naar de baby praten. Hier is niets mis mee, sommige onderzoekers beweren dat baby's juist de hoge tonen beter kunnen horen.
Wanneer je kindje eenmaal een beetje begint te praten, praat dan op een normale, rustige toon naar je kindje. Je kindje is namelijk op zoek naar voorbeelden en het beste voorbeeld dat ben jij !
Wanneer je kindje praat, beloon je kindje dan. Wanneer je je kindje wilt verbeteren doe dat dan altijd vanuit een compliment. Zegt je kindje 'Dada' tegen pappa dan zeg jij: 'Goed zo, Pap-pa!'.
Samen lezen en spelletjes spelen, zijn perfecte manieren om je kindje goed te leren praten.

Na het einde van het eerste jaar

Aan het einde van het eerste jaar kunnen nog maar heel weinig kinderen echt bewust praten. Tussen de 12 en 15 maanden beginnen de meeste kinderen pas echt bewust woorden te zeggen. Later volgt de uitbreiding van de woordenschat en de grammaticale ontwikkeling. Hierover kun je meer lezen bij de ontwikkeling van de dreumes.

 

Reacties op 'Baby leert praten'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Baby leert praten'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Voorlezen

Je kindje voorlezen is de perfecte manier om de ontwikkeling van je kindje te stimuleren. Bovendien is het ook nog een heerlijk om te doen.

Tips om tegen de baby te praten

Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby dat je veel tegen je baby praat. Hier volgen wat praktische tips

Hoe praat je tegen de baby

Hoe praat je tegen je baby ? Het blijkt dat ouders anders tegen de baby praten dan tegen volwassenen en dat is niet zonder reden. De manier waarop ouders tegen de baby praten wordt babypraat of mamataal genoemd.

Baby leert praten

In het eerste jaar kan je kindje nog niet of nauwelijks kan praten maar leert je kindje alle belangrijke vaardigheden die strakjes nodig zijn om te leren praten. Als je goed oplet zie je dat je kindje toch al via de stem probeert te communiceren.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan