Diarree bij baby's en kleine kinderen

  • Diarree bij baby's en kleine kinderen

Diarree bij baby's en kleine kinderen komt relatief vaak voor. Vaak is de diarree van korte duur en merkt jouw kindje er niet zo heel veel van. Pas wel op met diarree want zeker bij kleine kinderen kan diarree uitdroging veroorzaken.

Wat is diarree

Officieel spreek je van diarree wanneer iemand binnen 1 dag drie keer een waterige ontlasting heeft. Diarree kenmerkt zich doordat de ontlasting verandert, jouw kindje poept vaker dan normaal en de ontlasting ziet er anders uit. Diarree zelf is geen ziekte of aandoening maar het resultaat van een virus, bacterie of soms zelfs een parasiet. Diarree kan ook veroorzaakt worden door ingenomen voedsel. Vooral bij kleine kinderen en baby's kan dit nog wel eens het geval zijn. Het maagje en de darmpjes zijn nog veel gevoeliger en daardoor kan gemakkelijk diarree ontstaan.

Uitdroging

Kleine kinderen kunnen door dit vochtverlies al snel uitdrogingsverschijnselen vertonen. Bij volwassenen duurt dat vaak enige dagen maar kleine kinderen kunnen al binnen een paar uur uitdrogingsverschijnselen krijgen. Let daarom altijd op de volgende tekenen:

  • Je kindje komt suf of lusteloos over
  • De ogen van je kindje liggen diep of de fontanel is ingedroogd (de fontanel is een deukje geworden)
  • Je kindje plast weinig en/of de urine is donker
  • Je kindje heeft meer dorst dan normaal

Wanneer je uitdroging vermoedt bij kleine kinderen kun je het beste langs de huisarts gaan. De huisarts zal je waarschijnlijk een drankje voorschrijven. Dit drankje, ORS, is ook gewoon te verkrijgen bij de apotheek en kun je ook preventief gebruiken als je kindje diarree heeft om zo uitdroging te voorkomen. Lees wel altijd goed de bijsluiter en geef ORS alleen zolang je kindje diarree heeft. Duurt de diarree langer dan 1 dag (bij baby's) of drie dagen (vanaf twee jaar) en/of lijkt je kindje zieker te worden, ga dan gelijk langs de huisarts.

Pas op voor luieruitslag

Wanneer jouw baby diarre heeft, is de kans op luieruitslag ook aanwezig. Luieruitslag is niet gevaarlijk maar kan wel erg pijnlijk zijn voor je kindje. Het is daarom belangrijk om niet alleen luieruitslag zo snel mogelijk te behandelen. Je kunt het ook maar beter voorkomen. Luieruitslag behandel en voorkom je door de luier van je kindje extra vaak te verschonen en de billetje goed in te smeren. Dit kan met zinkzalf of zinkolie. Veel baby's reageren ook goed op andere creme's zoals bijvoorbeeld de billetjescreme van Weleda. Maak voor het verschonen van de luier de billetjes goed schoon met lauw water of een babylotiondoekje. Vermijd het gebruik van zeep of andere agressieve midellen omdat die de billetjes alleen nog maar meer irriteren. Het is ook een goed idee om je kindje even zonder broek te laten lopen zodat de billetjes goed kunnen drogen. Mochten er toch open wondjes zijn ontstaan door de luieruitslag dan is het belangrijk om deze goed te drogen en eventueel maizena op te strooien, dit zorgt ervoor dat de wondjes sneller helen.

Naar de huisarts

Wanneer jouw baby jonger is dan 6 maanden is het vaak raadzaam om altijd even advies in de winnen bij de huisarts. is jouw baby jonger dan 2 jaar ga dan naar de huisarts wanneer:

  • Je kindje komt suf of lusteloos over
  • Je kindje moet frequent overgeven
  • Er zit bloed of slijm bij de ontlasting
  • Je kindje komt ziek over, huilt veel of kreunt veel
  • Je kindje in de afgelopen dag niet of bijna niet heeft geplast
  • Je kindje een dag erg dunne diarree heeft

Wanneer jouw kindje ouder is dan 2 jaar dan is de kans op uitdroging wat kleiner en kun je waterdunne diarree wat langer (maximaal 3 dagen) afwachten, mits je kindje verder vrolijk en gezond overkomt

Kan het kind naar de opvang?

Zolang je kindje niet ziek overkomt, mag je kindje gewoon naar de opvang. Meld wel eventjes dat hij/zij een beetje diarree heeft zodat ze leidsters je kindje in de gaten kunnen houden.

Diarree voorkomen

Diarree komt vaak voor veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. Een goede hygiene kan er voor zorgen dat jouw kindje niet in aanraking komt hiermee waardoor jouw kindje ook niet ziek hoeft te worden. Dit gaat vooral op wanneer een ander kind of een familielid diarree heeft. Was dus je handen goed na en voor ieder toiletbezoek. Steriliseer de spullen van je baby extra goed en gebruik schone handdoeken om jou en je baby af te drogen.

 

Reacties op 'Diarree bij baby's en kleine kinderen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Diarree bij baby's en kleine kinderen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte waarbij meestal rond de mond en neus rode vlekken en blaasjes met pus te zien zijn die erg kunnen jeuken. Een besmetting gat meestal binnen 1 tot 3 weken weer voorbij

Bof

De kinderziekte de bof is een virusziekte waarbij de wang van het kindje erg dit wordt doordat de speekselklier onder de wang is ontstoken

Diarree bij baby's en kleine kinderen

Diarree bij baby's en kleine kinderen komt relatief vaak voor. Vaak is de diarree van korte duur en merkt jouw kindje er niet zo heel veel van. Pas wel op met diarree want zeker bij kleine kinderen kan diarree uitdroging veroorzaken.

Kinderziekten

Alles over kinderziekten en handige tips om er zo goed mogelijk doorheen te komen

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en op de lippen van je baby. Spruw kan over het algemeen geen kwaad en hoeft ook niet altijd behandeld worden. Lees hier alles over wat je moet doen als je baby spruw heeft.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan