Vakantiekwaaltjes van je baby of kindje

  • Vakantiekwaaltjes

Je bent op vakantie en je kindje wordt ziek. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

Diarree

Jonge kinderen lopen op vakantie al snel diarree op door de warmte, het andere eten, andere hygiëne of een andere oorzaak. Hierdoor kunnen kleine kinderen snel uitdrogen. Wanneer je kindje jonger dan twee jaar is, moet de diarree binnen 12 uur verminderen. Zorg er in ieder geval voor dat je kindje meer dan genoeg te drinken krijgt om het vochtverlies te compenseren. Wanneer je kindje moe of lusteloos wordt, raadpleeg dan gelijk een arts. Houdt de diarree langer aan dan zal de huisarts een speciaal drankje voorschrijven dat er voor zorgt dat je baby niet te veel vocht, zout en mineralen verliest.

  • Koorts bij je baby, peuter of dreumes

Koorts

Wanneer jonge kindjes koorts krijgen, kan dat plotseling opkomen en heel hevig zijn. Wanneer je dit nog nooit hebt meegemaakt, kun je daar erg van schrikken. Is je kindje jonger dan 6 maanden? Ga dan altijd even langs de huisarts. Wanneer je kindje jonger dan 2 jaar is en bij de koorts ook ziek is ga dan ook even naar de huisarts. In overleg met de huisarts kun je dan koortsverlagende medicijnen toedienen (zoals een paracatamol zetpil). Zorg in ieder geval dat je kindje voldoende drinkt. Na 2 dagen moet de koorts weer over zijn.

Insecten beten

Insectenbeten zijn vervelend maar in bijna alle gevallen onschadelijk. Pas wanneer je baby allergische reacties vertoont, is een insectenbeet gevaarlijk en kan snel handelen noodzakelijk zijn.
Insectenbeten kun je voorkomen door je kindje onder een klamboe te laten spelen. Let op: kleine kinderen en baby's kun je beter niet onder een klamboe laten slapen in verband met verstikkingsgevaar. Je hebt voor kleine kinderen wel antimuggen netten voor over de buggy en anti-insecten tentjes om in te spelen en slapen.
Sommige antimuggen middelen mag je niet bij kleine kinderen gebruiken omdat deze giftig en dus gevaarlijkkunnen zijn. Wanneer je een antimuggen middel wilt kopen, lees dan goed de bijsluiter van te voren om te kijken of dit product geschikt is voor je kindje.
Wanneer je kindje toch geprikt wordt, kijk dan of de angel uit de huid is. Wanneer de angel nog in de huid zit, verwijder deze dan direct en verkoel de plek met een ijsblokje of koud water.

  • verbrand door de zon

Verbrand door de zon

Bij jonge kinderen moet je absoluut voorkomen dat ze verbranden. Het is niet alleen pijnlijk, het zorgt er ook nog eens voor dat je je kindjes op latere leeftijd een grotere kans heeft om huidkanker te krijgen. Het is daarom heel erg belangrijk dat je je kindjes goed bedekt met kleding, een hoedje en een zonnenbril en goed insmeert met een hoge factor zonnebrandcreme (factor 50). Het verbranden door de zon zou dus eigenlijk geen vakantiekwaaltje voor je kinderen mogen zijn.
Wanneer je kindje toch onverhoopt verbrandt, behandel dit dan zo snel mogelijk met after-sun, karnemelk of kwark.

Zonnesteek

Ook wanneer je je kindje goed insmeert, kan de zon toch nog gevaarlijk zijn. Je kindje kan namelijk door alle hitte een zonnesteek oplopen. Wanneer je kindje een zonnesteek heeft opgelopen, leg je je kindje zonder shirt en broek op een koele plek, met een vochtige doek of handdoek op het hoofdje. Je geeft je kindje voldoende te drinken in kleine beetjes (zodat je kindje niet hoeft over te geven van het water). Zorg dat het hoofd hoger ligt dan de voeten. Wanneer je het niet vertrouwt of wanneer je kindje duizelig of erg versuft overkomt, ga dan direct langs een arts.
Een zonnesteek herken je aan:

  • Hoge koorts
  • Rode ogen
  • Rood hoofd
  • Duizeligheid
  • Hooddpijn
  • Misselijkheid of overgeven
  • Dorst
  • Moeheid of dufheid
  • Vakantiekwaaltjes

Tekenbeten

Een teek is een klein insect dat zich vaak schuil houdt in lage begroeiing zoals gras en struiken. Teken bijten zich vast in de huid van je kindje en voeden zich met het bloed van je kindje.
Het gevaar van een teek is de overdracht van de ziekte van Lyme. Dit is een gevaarlijke ziekte die helaas niet altijd gemakkelijk te herkennen en te behandelen is. De ziekte van lyme herken je aan griepachtige verschijnselen, vaak met spierpijn of gewrichtspijn. Meestal zie je ook na verloop van tijd een rode kring om de originele tekenbeet verschijnen.
Wanneer je kindje is gebeten door een teek, verwijder de teek dan met een tekentang. Met deze speciale tang kun je een teek levend beetpakken en deze door voorzichtig te draaien uit de huid van je kindje verwijderen. Wanneer je geen tekentang hebt laat de teek dan verwijderen bij een arts maar ga het niet zelf proberen. Je loopt dan de kans dat je de teek beschadigt waardoor er juist weer bloed van de teek terug stroomt in de bloedbaan van je kindje. Wanneer je de teek binnen 24 uur na het bijten verwijderd is de kans op de ziekte van Lyme overigens heel erg klein en zelfs binnen 48 uur is de kans nog steeds minimaal.
Je kunt voorkomen dat je kindje gebeten wordt door je kindje dagelijks te controleren op teken en door je kindje arm- en beenbedekkende kleding te laten dragen. Er zijn ook anti-teken middelen te vinden die je voor kleine kinderen kunt gebruiken. Lees hiervoor de bijsluiter of vraag het de apotheker of drogist.

Wondjes

Wanneer je kindje op vakantie valt, dan kan je kindje een schaafwond of een snee oplopen. Dit behandel je hetzelfde als thuis. Laat de wond even bloeden (zodat het vuil eruit kan stromen), daarna steriliseer je de wond en afhankelijk van het type wond plak je er een pleister overheen.
Een wond geneest over het algemeen beter in de open lucht. Bij een schaafwond hoef je geen pleister te plakken. Een snee kun je vaak beter wel afplakken omdat je er met een pleister voor zorgt dat de randen van de snee goed tegen elkaar aan gedrukt blijven en de snee mooi geneest zonder een groot litteken achter te laten.

Wagenziekte

Veel kinderen hebben last van wagenziekte en dat kan erg vevelend zijn wanneer je met je kindje op reis wilt. Helaas kunt je er bij kleine kinderen niet zo heel veel aan doen. Medicijnen tegen misselijkheid mogen nog niet gegeven worden zonder overleg met een huisarts. Zorg in ieder geval dat je voldoende vochtige doekjes, plastic zakken en schone kleren meeneemt om de auto en je kindje schoon te maken wanneer je kindje toch ziek wordt.
Soms helpt het om je rijstijl aan te passen door eerder en minder abrupt te remmen. Ook wil een frisse geur in de auto zoals munt of citroen wel eens helpen tegen de misselijkheid. Je hebt hier speciale olie voor die je gewoon bij de drogist kunt kopen.

Algemene tips

Wanneer je met een baby of met een klein kindje op reis gaat, bereid je dan van te voren goed voor. Heersen er bepaalde ziektes in het gebied waar je naar toe gaat, zorg dan dat je van te voren weet welke dit zijn en hoe je deze kunt herkennen. Je kunt hier bij de GGD naar informeren.
Zorg ook altijd dat je van te voren de locatie en telefoonnummers van een arts en een ziekenhuis hebt opgezocht. Jouw zorgverzekeraar kan dit ook voor je opzoeken.

 

Reacties op 'Vakantiekwaaltjes'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Vakantiekwaaltjes'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

Pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte aan de bovenste luchtwegen die vaka gepaard gaat met benauwdheid, blahoest, heesheid en een piepend of gierend geluid. Zowel ouders als kinderen kunnen er erg van schrikken. Een pseudokroep aanval is doorgaans onschadelij

Baby acne: pukkeltjes bij jouw baby

Veel baby's krijgen op hele jonge leeftijd baby acne. Vaak is de acne nog niet aanwezig bij de geboorte maar na ongeveer 3 weken komen er pukkeltjes op de wangen en rond de mond. Baby acne ziet er hetzelfde uit als jeugdpuistjes maar trekt binnen een paar

Overgeven en braken bij baby's

Baby's en kleine kinderen kunnen erg gemakkelijk overgeven. Dit is in veel gevallen geen reden om als ouder bezorgt te zijn

Koortsstuipen

Een koortsstuip is een angstaanjagend iets als jouw kindje dit meemaakt. Het lijkt nog wel het meeste op een epileptische aanval. Je kindje reageert niet of nauwelijks, schokt door heel het lichaam, of een deel er van. Je kind kan verkleuren of zelfs even

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan