Zuigflescariës bij kleine kinderen

Zuigflescariës is een vorm van tandbederf dat ontstaat doordat kinderen de hele dag kleine beetjes zoetigheid binnen krijgen. Hierbij wordt er gedurende heel de dag een aanslag op de tandjes van je kleine kinderen gepleegd. De tanden krijgen geen tijd om te herstellen van al het suiker en er ontstaan op hele jonge leeftijd al gaatjes.

Oorzaken van Zuigflescariës

Zuigflescariës ontstaat wanneer je kind de hele dag door drinkt uit een zuigfles of rietjesbeker. Dit heeft niets te maken met de vorm van de fles of de beker maar doordat je kindje hieruit heel de dag ongestoord kleine beetjes kan drinken.
Normaal neutraliseert het speeksel in de mond van je baby of kindje de suikers na een maaltijd maar wanneer je kindje heel de dag door kan drinken is er geen gelegenheid om dit te neutraliseren. Laat in de avond of in de dag maak je nog minder speeksel aan . Daarom is het extra schadelijk voor het gebit wanneer je kindje laat op de avond of in de nacht iets drinkt waar suikers in zitten.
De grootste gevaren van Zuigflescariës zijn dus:

  • Veel suikerhoudende drankjes zoals vruchtensap of melk drinken gedurende heel de dag
  • Veel (suikerhoudende drankjes) drinken aan het einde van de dag of in de nacht
  • Vaak en veel eten overdag, waardoor je kind ook veel zal willen drinken

Zuigflescariës herkennen

Zuigflescariës is in het begin niet goed te herkennen, er ontstaan wat doffe vlekjes op de tanden maar deze zijn lastig te zien. Een tandarts kan dit wel herkennen maar niet iedereen neemt zijn hummeltje al mee naar de tandarts op jonge leeftijd. Wanneer het bederf doorzet, kun je de plekken beter zien (de plekken worden donkerder) maar dan is het vaak al te laat en zal de tandarts het moeten behandelen door in de tand te boren of de tand te trekken.
Normaal gesproken worden eerst de bovenste voortanden aangetast. Daarna volgen de kiezen aan de bovenkant en pas daarna wordt de onderkant van het gebit aangetast.

Doe jij genoeg tegen Zuigflescariës


Nee, ik doe eigenlijk nog niets
Ik ben op de goede weg maar ik ben nog niet strikt genoeg
Nee, ik doe eigenlijk nog niets

Zuigflescariës voorkomen

Zuigflescariës kun je vaak gemakkelijk voorkomen door de volgende tips toe te passen:

  • Begin, zodra de eerste tandjes doorkomen meteen met het poetsen van de tanden. Doe dit 2x per dag met een speciale borsten en tandpasta speciaal voor baby's
  • Las een aantal drinkmomenten in op een dag. Wanneer je kindje geen dorst heeft, kun je de fles weghalen. Wil je toch dat je kindje heel de dag kan drinken overweeg dan om een tweede fles met alleen water neer te zetten.
  • Leer je kindje na het eerste jaar om zelf uit een beker te drinken
  • Geef je kindje 's avonds en vooral 's nachts geen zoetigheid meer te drinken maar houdt het bij water.
  • Beperk het aantal tussendoortjes voor je kinderen en geef ze op vaste tijden eten
 

Reacties op 'Zuigflescariës'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Zuigflescariës'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Hielprik

In de kraamweek wordt je baby goed in de gaten gehouden door zowel de kraamverzorgster als de verloskundige maar ook komt er aan het einde van deze week een (wijk)verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. In dit artikel legt brabbels uit wat de hi

Pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte aan de bovenste luchtwegen die vaka gepaard gaat met benauwdheid, blahoest, heesheid en een piepend of gierend geluid. Zowel ouders als kinderen kunnen er erg van schrikken. Een pseudokroep aanval is doorgaans onschadelij

waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte veroorzaakt door een virus. Eerst ontstaan er rode vlekken op de huid waarop later blaasjes komen. De vlekken blaasjes kunnen erg jeuken. De blaasjes drogen na een paar dagen uit waarna er korstjes ontstaan.

Diarree bij baby's en kleine kinderen

Diarree bij baby's en kleine kinderen komt relatief vaak voor. Vaak is de diarree van korte duur en merkt jouw kindje er niet zo heel veel van. Pas wel op met diarree want zeker bij kleine kinderen kan diarree uitdroging veroorzaken.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan