Baby leert zitten

Ergens tussen de 4 en 7 maanden leert je baby zitten zonder ondersteuning. Waarom je kindje juist nu leert zitten, hoe het werkt en hoe je kunt helpen, lees je hier.

  • Baby leert zitten

Baby leert zitten

Je kindje leert pas zitten als het daar voldoende kracht voor heeft. Pas als het nekje en de rugspieren van je kindje sterk genoeg zijn, zal je kindje proberen te leren zitten. Leren zitten is een belangrijke vaardigheid in de ontwikkeling van je kindje. Door te zitten, ontwikkelt je kindje belangrijke spieren die het nodig heeft om te leren kruipen en lopen.
Als je kindje eenmaal kan zitten, verlies het dan niet uit het oog. Ieder kindje valt op een gegeven moment om bij het zitten. Als je kindje 8 maanden is, zal hij of zij een paar minuten zelf los kunnen zitten. Laat je baby dus nooit (NOOIT!) alleen in bad zitten.

Het eerste begin

Als je je kindje rond een maand of 4 voor het eerst rechtop zet, zul je misschien merken dat je kindje al probeert rechtop te blijven zitten. Helaas zal dit niet lukken. Binnen enkele tellen valt het om. Houd je kindje dus goed in de gaten want het vallen gaat soms sneller dan je denkt. Na ongeveer een maandje en met heel veel oefening zal je kindje beter kunnen zitten. Misschien kan je kindje nu al heel eventjes rechtop zitten zonder ondersteuning. Al die oefening is belangrijk want je kindje leert zichzelf rechtop te houden. Niet alleen door de rugspieren te trainen maar ook door vals te spelen en een extra handje te gebruiken. Dat noemen ze ook wel de driepoot houding en bijna alle kindje leren op deze manier zitten.

Als je kindje een beetje kan zitten

Meestal rond de 6 maanden kan je kindje ongeveer 30 seconden rechtop zitten zonder steun van de handjes of een kussen. Raak niet in paniek als je kindje dan nog niet kan zitten. Sommige kindje leren al met 4 of pas bij 8 maanden zitten, dat kan heel erg per kindje verschillen,
De maanden daarna leert je kindje langer en stabieler zitten. Doordat de bekken en rugspieren sterker worden, kan je kindje ook grijpen en spelen vanuit een zittende positie. Als je kindje eenmaal een beetje kan zitten, zijn de spiertjes hierdoor sterk genoeg geworden om te leren kruipen en staan. Hiermee is je kindje waarschijnlijk al begonnen (alhoewel sommige kinderen het kruipen helemaal over slaan). Vanaf deze tijd kan je je kindje ook in een kinderstoeltje plaatsen bij het eten. Gebruik een zitverkleiner om ervoor te zorgen dat je kindje goed stabiel zit. Let er op dat je je kindje niet te lang hierin houdt. Als je kindje gaat wiebelen zet je kindje dan nog even in een wipstoel en neem hem of haar op schoot.

Je kindje leren zitten

Wat kun je als ouder doen om je kindje te leren zitten ? Je moet in ieder geval de juiste hulp op de juiste tijd geven. In het begin moeten vooral de spiertjes nog aansterken en de juiste balans gevonden worden. Later als de vaardigheid al een beetje onder de knie is, heeft je kindje vooral oefening nodig om nog sterker te worden.

  • Leg, voordat je kindje leert zitten, je kindje af en toe op zijn buik zodat je kindje de nekspieren kan oefnenen.
  • Leer je kindje zitten op plekken met veel steun, tegen jouw buik en tegen de bank
  • Gebruik een voedingskussen als een beetje steun en tegen het vallen als je kindje al een beetje kan zitten
  • Laat je kindje niet al te veel zitten in een wippertje of de maxi-cosi. Alhoewel ze er erg rusitig van kunnen worden (wat ook goed is,) biedt het geen mogelijkheid voor je kindjes om sterker te worden.
 

Reacties op 'Baby leert zitten'

Reacties

Anoniem
8JJDJNSDPEP

Jouw naam:

Foto's over 'Baby leert zitten'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger

Bij de geboorte heeft je kindje nauwelijks controle over de spieren en bestaan de bewegingen die je kindje maakt voornamelijk uit reflexen. Als je kindje opgroeit zul je zien dat je kindje steeds sterker wordt en steeds meer handelingen zelf uit kan voere

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

Linkshandig of rechtshandig, hoe ontstaat de handvoorkeur

Bij ongeveer 3 kwart van de kindjes die geboren wordt ligt het al vast dat ze rechtshandig worden. De andere 25% kunnen zowel linkshandig als rechtshandig worden. Hoe dat precies werkt lees je hier.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan