Inbakeren van je kindje

Inbakeren, doe je het wel of doe je het niet ? Als je je kindje in wilt bakeren, lees dan onze tips over inbakeren

  • Inbakeren van je kindje

Wel of niet inbakeren

Vroeger werden kindjes vaak ingebakerd dmaar in de jaren 70 raakte het inbakeren uit de gratie doordat bekend werd dat er heupproblemen kunnen ontstaan door het inbakeren. Pas sinds de jaren 90 wordt inbakeren weer wat vaker toegepast bij onrustige baby's of huilbaby's.
Bij inbakeren, wikkel je je kindje strak in een doek waardoor het niet meer kan bewegen. Dit zorgt er voor dat je kindje minder wordt geprikkeld en daardoor rustiger wordt en vaak beter kan slapen. Ook slaapt je kindje vaak langer als het ingebakerd ligt.

Hoe inbakeren

Bij inbakeren is het belangrijk dat je het goed doet. Zorg er voor dat je kindje strak, maar niet te strak ligt. Dat er geen armen of benen losgetrokken kunnen worden maar dat de beentjes nog wel op en neer kunnen bewegen. De stof waarin je kindje ingebakerd wordt, mag zeker niet te warm zijn. Leg je kindje altijd op de rug in bed en begint nooit zelf zomaar met inbakeren.
Laat altijd eerst eventjes je kindje onderzoeken door een arts van het consultatieburo. Als je kindje niet 100% gezond is, kun je beter niet inbakeren. Vervolgens vraag je de verpleegkundige van het consultatieburo om het voor te doen. Als je vragen hebt, kun je die op dat moment altijd stellen. Zorg dat je het inbakeren helemaal onder de knie hebt voordat je er zelf aan begint !

Inbakeren afbouwen

Na 4 maanden wordt aangeraden het inbakeren af te bouwen. Er bestaat dan de kans dat je kindje zich om gaat draaien en zo op zijn buik terecht komt. Je kindje krijgt dan minder lucht omdat het met het hoofdje in de matras ligt. Daarom begin je al met 4 maanden met afbouwen of een goede marge te nemen. Het afbouwen kun je doen door eerst bij 1 slaapje niet meer in te bakeren. Na een paar dagen haal je er nog een slaapje vanaf net zolang alle slaapjes zonder doek zijn.

Wanneer niet inbakeren

Doordat je kindje niet goed kan bewegen, er druk op het lichaampje staat en de warmte niet zo goed weg kan als wanneer je je kindje niet inbakert, kun je je kindje beter niet inbakeren als:

  • Als je kindje ziek is of koorts heeft
  • Als je kindje benauwd is, last van de luchtwegen heeft of erg verkouden is
  • 24 uur na een vaccinatie
  • Wanneer je kindje last heeft van heupklachten of een verhoogde kans hierop of wanneer de wervelkolom afwijkt
  • Als je kindje op 1 of andere manier minder gezond is, kun je beter niet inbakeren

Baker jij je kindje in ?


Nee want ik vind het geen goed idee
Nee, want het is niet nodig
Ja, dat doe ik wel

Nadelen van inbakenen

Door je kindje in te bakeren, zorg je dat het niet meer op prikkels kan reageren. Dus ook de voedingsprikkel werkt niet meer zo goed. Je kunt daarom sneller problemen krijgen met je borstvoeding als je je kindje inbakert
Een ander nadeel dat je hoort, is dat inbakeren niets oplost. Als je kindje boos is en huilt wilt je kindje je wat vertellen. Door je kindje dan in te bakeren, luister je niet naar wat je kindje je probeert te vertellen maar neem je alleen de prikkel waar zodat je kindje wel moet gaan slapen. Sommige moeders en opvoedkundigen vinden dit niet goed voor de relatie met het kindje en kiezen er daarom voor om niet in te bakeren. Als laatste verschuift inbakeren het probleem van niet kunnen slapen en het leren omgaan met prikkels. Tijdens de afbouwfase moet je kindje alsnog leren zelf in slaap te komen en moet het alsnog leren om de prikkels te verwerken die het tegenkomt.

 

Reacties op 'Inbakeren van je kindje'

Reacties

Mariƫtte
Inbakeren is onze redding geweest! Dochter had dag en nacht omgedraaid en het bakeren zo nodig! Met een snuf and tug doek is ze door gaan slapen! Ze werd er zo rustig van, zonder doek alleen maar onrust en huilen! Bij onze zoon was het niet nodig, die sliep gelijk prima. Als er slaapproblemen zijn: in overleg met CB zeker proberen!

Jouw naam:

Foto's over 'Inbakeren van je kindje'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Spelen is belangrijk voor de baby

Spelen is erg belangrijk voor je baby. Door te spelen ontwikkelt je baby belangrijke vaardigheden en krijg je de kans om extra tijd door te brengen met je baby

Nagels knippen van je baby

De nagels knippen van je baby kan een heel karwei zijn. Veel baby's vinden het niet leuk en zitten niet stil. Als de nagels van je kindje nog niet hard zijn wees dan extra voorzichtig!

Baby speelgoed van 9 tot 12 maanden

Tussen de 9 en 12 maanden gaat je baby steeds meer bewegen en krijgt je baby ook steeds meer oog voor woorden en plaatjes. Welk speelgoed geschikt is voor baby's tussen de 9 en 12 maanden lees je hier.

Tips voor het wassen van babykleertjes

Heb je al allemaal leuke kleertjes aangeschaft voor je baby? Dan is het verstandig om deze voor gebruik goed te wassen. Hoe? Dit artikel geeft je meer informatie over hoe je babykleertjes het beste kunt wassen.

Baby speelgoed van 3 tot 6 maanden

Van 3 tot 6 maanden leert jouw baby grijpen en vastpakken. Je baby begint oorzaak en gevolg te begrijpen en wil ook graag op het buikje spelen. Hier lees je welk speelgoed geschikt is voor je baby van 3 tot 6 maanden.

Spelen met de baby

Iedere baby vind het heerlijk om te spelen. Waarom is spelen zo belangrijk, wat is het beste speelgoed en hoe kun je allemaal spelen met je baby

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan