Een kruik voor je baby

Er zijn verschillende soorten kruiken te koop voor je baby. Maar welke heb je nu nodig en wanneer gebruik je een kruik ?

  • Kruik voor je baby
  • Kruik voor je baby
  • Kruik voor je baby
  • Kruik voor je baby

Verschillende soorten kruiken

Er zijn grofweg vier verschillende soorten kruiken. Of de kruik geschikt is voor je baby hangt af van waarvoor je deze wil gebruiken. Als je jouw baby met een kruik in bed wilt laten slapen, is het belangrijk dat je kruik niet te warm wordt en niet kan lekken. Als je alleen het bedje wilt voorverwarmen, is het prettig wanneer je de kruik snel en zonder gedoe op kunt warmen.

Warmwaterkruik

Een warmwaterkruik is misschien wel de meest bekende kruik. De warmwaterkruik is gemaakt van aluminium of kunststof en wordt gevuld met warm of zelfs kokend water. Het voordeel van deze kruik is dat de temperatuur goed te regelen is en dat de kruik lang warm blijft. Het grote nadeel is dat er bij verkeerd gebruik of bij slijtage water kan ontsnappen waar je baby zich aan kan verbranden.
Wanneer je deze kruik gebruikt, let er dan op dat de kruik voorzien is van een keurmerk (Goedgekeurd Keurmerkinstituut voor metalen kruiken of BS 6728/1: 1986 voor kunststof kruiken). Controleer voor gebruik altijd of het rubbertje in de dop nog veerkrachtig genoeg is en of de fles goed afsluit. Dit doe je door de gevulde fles eerst af te drogen en dan met de kop naar beneden even goed te schudden. Er mag nu geen water vrijkomen! Koop bij twijfel of lekkage een nieuwe dop of rubbertje. Controleer ook altijd de kleur van het water dat uit de gebruikte kruik komt. Als dat (iets) bruin gekleurd is dan is de kruik aan het roesten en mag je de kruik niet meer gebruiken.

Elektrische kruik

De laatste jaren wordt de traditionele warmwaterkruik steeds meer vervangen door de elektrische kruik. Deze kruik zet je op een oplader en na ongeveer 10 tot 20 minuten is de kruik op de gewenste temperatuur. Pas wanneer de kruik op temperatuur is, verwijder je de kruik van de oplader en kun je de kruik bij je baby in bed leggen. Bij veel elektrische kruiken kun je zelfs van te voren de temperatuur instellen waardoor de kruik nooit te warm wordt en altijd op de goede temperatuur is. Deze kruik is dus (bij correct gebruik) veiliger dan een warmwaterkruik omdat je de temperatuur preciezer in kunt stellen en omdat deze kruik niet kan lekken.
Wanneer je deze kruik wilt gebruiken, let er dan altijd op dat er geen elektronica bloot ligt, dat er geen barsten in het omhulsel zitten en dat er geen scherpe randjes aan de kruik zitten.

Kersenpitkruik of gelkruik

De kersenpitkruik is een zak gevuld met kersenpitten die je in de magnetron op kunt warmen. Doordat de pitten los in een zak liggen kun je deze 'kruik' goed vormen en bijvoorbeeld op een pijnlijk lichaamsdeel leggen (zoals een babybuikje met krampjes. De gelkruik is het nieuwste alternatief hiervoor en heeft dezelfde eigenschappen als een kersenpitkruik. De kruik is door de korte opwarmtijd erg geschikt om het bedje mee te verwarmen. De gelkruik voelt vrij hard aan wanneer deze koud is maar nadat de kruik is opgewarmd is deze veel zachter en flexibeler.
Het grote nadeel van de kersenpit-, of gelkruik is dat je nooit precies weet hoe warm de kruik nu echt is. Je kunt deze kruik dus nooit veilig bij je kindje in bed leggen wanneer je kindje slaapt. Ook koelen deze kruiken wat sneller af dan goed geïsoleerde waterkruiken of elektrische kruiken. Een aantal jaar geleden zijn er incidenten geweest met kersenpit kruiken die in brand vlogen. Daarom wordt het op dit moment aangeraden om kersenpit kruiken in de oven op te warmen in plaats van in de magnetron.

Rubberen kruik

Over de rubberen kruik kunnen we kort zijn. Doordat deze kruik veel minder goed afgesloten kan worden dan een goede metalen kruik, is de rubberen kruik totaal ongeschikt voor je baby. Koop dus geen rubberen kruik voor je baby !

algemene tips

  • Controleer de temperatuur van de kruik aan de binnenkant van je onderarmen of polsen
  • Gebruik altijd een beschermende kruikdoek van dik materiaal
  • Bespaar niet op een kruik maar koop een goede kruik !
  • Een kruik is geen speeltje, verpak een kruik dus ook niet in mooie kleurtjes en koop geen teddybeer vormige kruik.

Een kruik bij je kindje in bed

Wanneer je baby nog niet zelf op temperatuur kan blijven omdat je baby nog erg jong is, wordt er vaak een kruik in bed gelegd. Doe dit alleen in overleg met de verloskundige of kraamverzorgster. De meest geschikte kruiken hiervoor zijn de warmwaterkruik en de elektrische kruik omdat de temperatuur hiervan goed te regelen is. Omdat de temperatuur van de gelkruik veel minder goed te regelen is, is deze kruik niet geschikt om bij je baby in bed te leggen.
Plaats de kruik nooit direct tegen je baby aan maar altijd op de dekens. Plaats de kruik ook altijd in een kruikzak of wikkel er een hydrofiele luier om (en plak deze goed dicht !) zodat het onmogelijk is om de kruik direct aan te raken. Zo voorkom je dat je baby (of jij) zichzelf verbrandt.
Als je een warmwaterkruik gebruikt, leg deze dan altijd met de opening van je kindje af. Als de kruik toch lekt, krijgt je kindje niet direct het water tegen zich aan. Zorg ook dat de kruik altijd op een doorlaatbare ondergrond ligt zodat er bij lekkage geen plassen vormen.

Een kruik om het bedje voor te verwarmen

Veel kindjes vinden het prettig wanneer je het bedje alvast verwarmt voordat ze er in gaan liggen. Dit kun je het beste doen met een gelkruik omdat deze veel sneller zijn opgewarmd dan een elektrische kruik en veel gemakkelijker te gebruiken zijn dan een waterkruik. Leg de kruik zo'n 10 minuten voordat je kindje gaat slapen in bed onder de dekens. Voordat je je baby in bed legt haal je de kruik er uit en leg je je baby in een heerlijk warm bedje. Vergeet het kruikje er niet uit te halen. Anders verbrandt je baby zich !

Ander gebruik

Een kruik kun je ook gebruiken om een lichaamsdeel op te warmen. Een gelkruik kan bijvoorbeeld heel erg geschikt zijn om op het buikje van je baby te leggen bij buikkrampen. Omdat je nooit zeker weet hoe warm deze kruik wordt, moet je altijd je eigen hand ook tussen de kruik en het buikje leggen. Je zult al snel merken dat jouw hand (onaangenaam) warm wordt. Pas hier dus mee op en maak de kruik liever wat te koud dan te heet. Vaak voldoet 10-20 seconden in de magnetron al!

Kruik Voorverwarmen Kindje warm houden
Warmwaterkruik neutraal, snel op temperatuur maar lastiger te vullen geschikt, betrouwbare temperatuur, kans op lekkage
Elektrische kruik neutraal, lange opwarmtijd, vereist enige planning zeer geschikt, betrouwbare temperatuur, geen kans op lekkage
Gelkruik zeer geschikt, snel opgewarmd ongeschikt, temperatuur onbetrouwbaar
 

Reacties op 'Een kruik voor je baby'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Een kruik voor je baby'

  • Friends 4 ever Friends 4 ever

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Babyhuidje verzorgen

De huid van je baby is dunner, minder vet en gevoeliger dan de huid van een volwassene. Daarom moet je de huid van een baby goed verzorgen. Waar je allemaal op moet letten lees je hier.

Huisdieren en een baby

Hoe bereid je jouw huisdier voor op de komst van een baby en hoe ga je met je huisdier om wanneer de baby er eenmaal is. En wanneer je een huisdier wilt kopen tijdens je zwangerschap of wanneer je al kinderen hebt, waar let je dan op?

Huilbaby

Wat als je kindje niet stopt met huilen ? Hoe ga je om met een huilbaby en wat kun je er tegen doen ?

Veilige babykleertjes kopen

Hoe weet je of bepaalde babykleding wel of niet veilig voor je kleintje is? We zochten het voor je uit.

De ultieme luiertas checklist

Wat mag je absoluut niet vergeten in de luiertas te stoppen als je de deur uit gaat ? Brabbels presenteert de ultieme luiertas checklist

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan