Bang voor de bevalling

  • Bang voor de bevalling

Na al die maanden zwangerschap kan je niet meer wachten om je kindje voor het eerst in je armen te houden. Er is nog maar één horde te nemen en daar kan je als een berg tegenop zien: De bevalling. Veel zwangere vrouwen zien op tegen de bevalling, ze zijn bang voor de pijn die gaat komen of bang dat ze in paniek raken of dat er misschien iets mis zal gaan. Het lichaam van een vrouw is gemaakt om te baren, je lichaam weet precies wat het moet doen en al zou je het willen dan kan je nog de bevalling niet tegenhouden. Natuurlijk doet het pijn maar er is geen reden om er als een berg tegenop te zien. Doe je dat juist wél, lees dan eens onderstaande tips:

Bereid je voor op de bevalling

Meld je aan voor zwangerschapsgym of yoga en lees boeken. Een wat minder geschikte manier om informatie te verzamelen is het lezen van bevallingsverhalen op internet. Het zijn vooral de horrorverhalen die verteld worden en die je bijblijven, terwijl verreweg de meeste bevallingen probleemloos verlopen. Praat ook over je angst met je verloskundige, hij of zij kan je angst vaak al voor een deel wegnemen. De verloskundige zal ook tijdens de controles van jou en je kindje al een inschatting maken op een eventueel risico en je bijvoorbeeld indien nodig overdragen aan de gynaecoloog.

Zorg voor ontspanning

Iedereen weet dat bevallen pijn doet, het zal nooit iemands nieuwe hobby worden. Tegelijkertijd krijg je na al die pijn de mooiste beloning denkbaar: je kindje voor het eerst in je armen. Hoe ga je om met de pijn tijdens jouw bevalling? Iedere aanstaande mama ervaart de bevalling op een andere manier, de een vindt het verschrikkelijk veel pijn doen en de ander vindt de pijn erg meevallen. Het valt van tevoren niet te voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen, het heeft dus geen zin om je hierover druk te maken. Over het algemeen geldt wel dat hoe meer de moeder zich kan ontspannen hoe sneller en probleemlozer de bevalling verloopt. De bevalling begint met weeën die nog niet echt pijnlijk zijn en de intensiteit van de weeën wordt langzaam opgevoerd door je lichaam. Hierdoor kun je wennen aan de pijn en maakt je lichaam hormonen aan die een pijnstillende werking hebben en jou een onoverwinnelijk gevoel kunnen geven (endorfines). Hoe meer stress, hoe minder goed deze hormonen werken en hoe langer je bevalling duurt (over het algemeen). Lees hier tips om je te ontspannen tijdens de bevalling. Mocht de pijn je te veel worden kan je natuurlijk altijd kiezen voor pijnstilling.

Wat nou als zich onverwachte complicaties voordoen?

Ernstige complicaties bij de bevalling komen zelden voor. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je een beetje hulp nodig hebt bij het persen en de verloskundige bijvoorbeeld een knipje (onder verdoving) zal zetten of dat je kindje geboren wordt met behulp van een vacuümpomp. Het is misschien een eng idee maar dit zijn hele normale kleine ingrepen waaraan vrij weinig risico verbonden is. Mocht je heel bang zijn voor complicaties dan kun je overwegen in het ziekenhuis te bevallen waar voldoende hoogopgeleid personeel aanwezig is.

 

Reacties op 'Bang voor de bevalling'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Bang voor de bevalling'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Indalingsweeën

Als de baby in gaat dalen gaat dat gepaard met indalingsweeën. Sommige vrouwen voelen deze weeen als pijnlijke steken maar sommigen voelen er niets of weinig van.

De eerste ademhaling

Zodra je baby geboren wordt zal het binnen heel korte tijd zelf gaan ademhalen. Het lichaampje heeft zich de afgelopen 9 maanden klaar gemaakt voor dit grote moment. Hierna gebeurt er opeens heel veel met het lichaam van je kindje.

Redenen om thuis te bevallen

In Nederland bestaat het unieke systeem om te kiezen tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. In alle andere Europese landen is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. 68% van alle vrouwen zegt het liefste thuis te willen bevallen. On

Lotusgeboorte

Bij een lotusgeboorte blijft de navelstreng heel tot na de geboorte van de placenta of zelfs een paar uur erna. De baby wordt meteen (huid op huid) bij zijn moeder gelegd. Bij een volledige lotusgeboorte blijft de placenta via de navelstreng verbonden met

In het vruchtwater gepoept

Als het vruchtwater breekt en de kleur is bruin of groen is dan heeft je kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen. Het komt relatief vaak voor dat een kindje in het vruchtwater heeft gepoept en gelu

Ontsluitingsweeën

zorgen er voor dat de baarmoeder mond weker wordt, verstrijkt en dat er ontsluiting optreed.De bevalling begint met ontsluitingsweeën die in zijn te delen in 3 fasen.

 


 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan