Eerste keer aanleggen

Na de bevalling mag je je kindje voor de eerste keer aanleggen. Hoe werkt dat precies en waarom is dit zo goed voor jou en je kindje ?

  • Eerste keer aanleggen

De eerste keer aanleggen

Vrijwel direct na de geboorte wordt de baby op jouw buik gelegd. Je baby mag dan voor de eerste keer borstvoeding drinken. Als dit je eerste kindje is kan dit erg onwennig zijn. Toch is het goed voor moeder en kind.
Je kindje vind dit erg prettig. Dat kun je aan heel je kindje zien. Zodra je kindje de tepel heeft gevonden en aan het zuigen is zal hij of zij zich helemaal ontspannen en heerlijk genieten. Bovendien geld, hoe eerder je begint met borstvoeding, hoe gemakkelijker het over het algemeen gaat.
Voor jou is het ook erg goed. Door borstvoeding te geven produceer je nog wat oxytocine. Hierdoor trekt je baarmoeder samen en zul je veel minder bloed verliezen. De wond die de placenta heeft achtergelaten zal dicht geknepen worden.
Als laatste is het huid op huid contact tussen jij en je baby erg belangrijk. Dit is goed voor je baby die hierdoor meer kan ontspannen en goed voor de band die jullie op gaan bouwen.

Hoe werkt het

Misschien wordt je als je dit leest een beetje onzeker. Hoe moet je strakjes opeens borstvoeding gaan geven. Geen paniek, aan alles wordt gedacht. De verloskundige zal je hierbij helpen. Zij weet veel van borstvoeding geven en kan jou precies uitleggen hoe dat allemaal in zijn werk gaat. En terwijl je borstvoeding geeft kan zij helpen en tips geven.
Het is vrij normaal dat er geen melk uit je borsten komt of dat je kindje alleen wat ligt te sabbelen. Dat wil niet zeggen dat het niet lukt. Dit is zowel belangrijk voor het op gang komen van jouw borstvoeding als voor het leren drinken van je kindje.
Let er bij de eerste keer aanleggen op het volgende !

  • Leg je kindje zo aan dat hij of zij er goed bij kan.
  • Zorg dat je kindje jouw hele tepel in je mond heeft. Bij het aanhappen moet het mondje in ieder geval goed open zijn gegaan
  • Zorg dat de lippen naar buiten zijn gekruld zodat het goed vacuüm kan trekken
  • Zorg dat het voeden geen pijn doet
  • Als je kindje niet goed is aangelegd probeer het dan opnieuw
 

Reacties op 'Eerste keer aanleggen'

Reacties

rayna
Kan niet wachten....

Jouw naam:

Foto's over 'Eerste keer aanleggen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Uitzuigen na de bevalling

bij heel veel kindje wordt er wat slijm uit de mond en de keelholte weggezogen nadat ze zijn geboren.

Na de bevalling

Na de bevalling gebeurt er een hoop in een korte tijd. Je kindje wordt van top tot teen bekeken. Vaak gaat het allemaal heel snel ! Hier kun je dat allemaal eens rustig bekijken

Reflexen van je baby

je kindje heeft de eerste maanden een aantal unieke reflexen die hij of zij nodig heeft om de eerste maanden te overleven. Na de bevalling zal de verpleegkundige jouw kindje op een aantal van deze reflexen testen.

De eerste ademhaling

Zodra je baby geboren wordt zal het binnen heel korte tijd zelf gaan ademhalen. Het lichaampje heeft zich de afgelopen 9 maanden klaar gemaakt voor dit grote moment. Hierna gebeurt er opeens heel veel met het lichaam van je kindje.

Acupunctuur na de bevalling

Klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen of zelfs over gaan.

Apgarscore

Als je kindje net geboren wordt wordt deze beoordeeld op een 5 punts schaal. Daaruit wordt de zogenaamde apgarscore berekent en geeft een goed beeld van de gezondheid van het kindje direct na de geboorte.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan