Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor blaasontstekingen. Veel zwangere vrouwen hebben wel eens een blaasontsteking. Hier lees je hoe je een blaasontsteking herkent en wat je er aan kunt doen.

  • Blaasontsteking

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Een blaasontsteking ontstaat wanneer de bacteriën in je blaas het slijmvlies van je blaas aanvallen. Het slijmvlies raakt dan ontstoken.
Zwangere vrouwen hebben vaak meer bacteriën in hun urine zitten. Daarbij staat er vaak druk op de blaas door de groter wordende baarmoeder
Je kunt de blaasontsteking herkennen door:

  • Pijn tijdens het plassen
  • Verkramping van de onderbuik tijdens het plassen
  • Zeurende onderbuikpijn
  • Pijn aan de zijkanten van je onderrug
  • Continue plasgevoel (zonder echt te moeten plassen)
  • Troebele urine
  • Stinkende urine
  • Verhoging / koorts
  • Bloed in je urine

Normaal gesproken, als je niet zwanger bent, zijn pijn en kramp goede indicatoren van een blaasontsteking. Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je wel een blaasontsteking hebt maar dit niet voelt. Dat komt door de invloed van bepaalde zwangerschapshormonen. Het is normaal dat je niet alle bovenstaande symptomen vertoont. Het is zelf mogelijk dat je er helemaal niets van merkt maar toch een blaasontsteking hebt.
Het gevaar van een blaasontsteking is dat de infectie doorslaat op je nieren. Het is daarom belangrijk niet te lang door te blijven lopen met een blaasontsteking.

Voorkomen

Je kunt een blaasontsteking niet altijd voorkomen maar wel de kans een stuk kleiner maken.

  • Drink regelmatig en voldoende water op een dag
  • Drink cranberrysap, dat werkt voor sommige vrouwen goed tegen blaasontsteking, dit is ook in capsules te verkrijgen
  • Plas goed uit. Bacteriën kunnen in je blaas blijven zitten als er nog urine overblijft. Het is daarom erg belangrijk dat je ook de laatste druppels kwijt raakt.
  • Zorg dat je weerstand voldoende is. Eet genoeg groente en fruit eventueel aangevuld met vitamine.
  • Ga regelmatig plassen, ook al doet het pijn.
  • Drink een halve liter slappe kamillethee per dag. Dit zou goed zijn tegen de bacteriën omdat kamillethee ontsmettend werkt
  • Door eens in de 3 uur een glas lauw water met 2 theelepels zuiveringszout te drinken, wordt je urine minder zuur en doen de bacteriën het minder goed
  • Sommige vrouwen zweren bij uiensoep gemaakt van 4 uien op 1 liter water die je verspreid over de dag moet drinken. Lekker is het niet maar kwaad kan het zeker niet!

Het is dus erg belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt om de blaas 'door te spoelen'. Het is ook belangrijk dat je veel plast en dan ook zorgt dat je de laatste druppeltjes verliest zodat er geen oude urine in je blaas blijft zitten.

Behandeling

Bij twijfel kun je het beste eventjes langs de huisarts (of de gynaecoloog) gaan om je urine te laten testen. Op de uitslag kun je meestal blijven wachten. Als de uitslag positief is, wordt de urine vaak nog even op kweek gezet om te kijken welke bacterie de blaasontsteking hebben veroorzaakt.
Er worden niet altijd meteen medicijnen voorgeschreven, zeker niet tijdens de zwangerschap. Soms krijg je het advies veel te drinken, eventueel met cranberrysap of vitaminen. Soms gaat de arts over tot het voorschrijven van een antibioticakuur.

 

Reacties op 'Blaasontsteking tijdens de zwangerschap'

Reacties

somini
37 weken zwanger

somini
ik heb ook blaasontsteking maar krijg er niks voor voorgeschreven en dit terwijl ik verga van de pijn.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Osteopathie

Wat kan osteopathie voor jou doen tijdens de zwangerschap ? Lees er alles over in dit artikel !

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Vaak en zeker in het begin van zwangerschap is dit vaak onschuldig maar wel vervelend. Later in de de zwangerschap kan dit een teken zijn van een zwangerschapsvergiftiging.

Oorsuizen en zwangerschap

Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd en is een heel irritant maar ongevaarlijk kwaaltje. Tijdens de zwangerschap kan oorsuizen onder andere ontstaan door een hogere bloeddruk waarbij er meer bloed door je aderen stroomt, door bloedarmoede of door stre

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

Progesteron tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maak je veel van het hormoon progesteron aan. Waarom en wat dit met je doet leggen wij uit

Jeuk tijdens de zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Het is erg ongemakkelijk en vervelend maar kan maar zelden kwaad ! Zwangerschapsjeuk komt bij zo'n 20% van alle zwanger vrouwen voor.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan