Bof

De kinderziekte de bof is een virusziekte waarbij de wang van het kindje erg dik wordt doordat de speekselklier onder de wang is ontstoken

Wat is de bof

De bof is een infectie van één of beide speekselklieren in de wang. Hierdoor zetten de klieren op en wordt de wang dik. Klieren in de omgeving van de wang kunnen ook opgezet raken. Als je kindje de bof heeft, heeft het meestal pijn in de wang, bij de oren en aan de onderkant van de kaak. Vaak heeft je kindje ook koorts, hoofpijn, geen trek in eten en is erg moe.
De ziekte kan plotseling beginnen en bereikt na een paar dagen het hoogtepunt. Een paar dagen later is het ergste meestal voorbij. Ziek zijn van de bof duurt dan ook in het algemeen 5 tot 10 dagen. Er is ook kans dat je kindje de bof krijgt zonder dat je het merkt. Ongeveer een derde van de kinderen die de bof krijgt, merkt daar helemaal niets van. Deze kinderen zijn wel voor de rest van hun leven beschermd tegen deze ziekte.
Als je kindje voor de pubertijd de bof krijgt, zijn er meestal geen bijverschijnselen en geen complicaties. Na een weekje ziek zijn, verdwijnt de ziekte en is je kindje weer gezond.

Hoe behandel je de bof

De bof wordt behandeld met uitzieken. Er komen dus geen medicijn bij kijken. Wel moet je op de toestand van je kindje letten. Er is een zeer kleine kans op complicaties in de vorm van hersenvliesontsteking. Dit is doorgaans goed te behandelen. Zodra je kindje gaat overgeven, hoofdpijn heeft, minder goed reageert of veel minder drinkt, moet je direct contact opnemen met de huisarts. Je moet dan dus niet wachten om te kijken of het overgaat of minder wordt.

Je kind en de bof

Wat kun je doen als je kindje de bof heeft ? Je kindje heeft waarschijnlijk pijn in de wangen, de kaak en misschien de oren. Je kindje voelt zich niet lekker en heeft waarschijnlijk last van koorts. Eten en drinken kunnen pijn doen.
Als je kindje koorts heeft, kleed hem of haar dan niet te dik aan en zorg voor veel vocht. Als je kindje wil slapen, dek het dan niet de warm toe. Je kunt altijd nog een extra deken er overheen leggen als dat nodig is.
Je kindje heeft rust nodig om beter te kunnen worden. Laat je kindje dus zelf bepalen wat hij of zij wil doen. Je kindje hoeft niet op bed te blijven liggen als hij of zij dat niet wil.
Als je kindje veel pijn of erg hoge koorts heeft dan kun je een paracetamol (zetpil) geven. Geef bij voorkeur geen zetpil bij lage koorts. Koorts is juist een middel van het lichaam om de ziekte te lijf te gaan. Geef je kindje zacht eten dat gemakkelijk gekauwd kan worden. Zure etenswaren zoals sinaasappelsap stimuleren juist de ontstoken speekselklieren en veroorzaken waarschijnlijk veel pijn.

Kritisch prikken *

In Nederland wordt je standaard ingeënt tegen de bof via de BMR prik. Deze krijg je deze prik met 9 maanden en 14 jaar.

Voorstanders van de vaccinatie geloven dat de prik je levenslang beschermd tegen de ziekte waardoor de kans dat je de bof op jonge en op latere leeftijd krijg, een stuk is afgenomen. Juist het krijgen van de bof op latere leeftijd brengt risico's met zich mee. Er bestaat dan kans op een ontsteking aan de zaadbal bij mannen of een ontsteking aan de eierstok bij vrouwen. Beide zouden onvruchtbaarheid tot gevolg kunnen hebben.

Tegenstanders van de vaccinatie zeggen juist dat een vroege inenting de kans op een latere besmetting verhoogd. Omdat je als kind geen kans hebt gehad om immuum te worden voor de bof door deze ziekte te doorlopen, kun je later door een (gemuteerde variant) besmet worden. Er zijn inderdaad voorbeelden waarin dit het geval was. Het RIVM is daarom bezig aan een tweede vaccinatieprogramma voor volwassenen.
Tegenstanders wijzen ook op gevallen waar door inentingen juist de bof is uitgebroken. Doordat de inenting niet altijd goed werkt, kun je juist door een inenting de bof krijgen en daarmee een epidemie beginnen. Dit is in verschillende landen ook gebeurd.
Er wordt een verband vermoed tussen de BMR prik en autisme. Helaas is dit niet te bewijzen dat de prik hoofdverantwoordelijke kan zijn. Wel zijn er kans op andere bijwerkingen na de prik zoals: jeuk, huiduitslag, de bof en in zeer zeldzame gevallen doofheid. Tegenstanders wijzen er ook op dat het doorlopen van de bof een aantal voordelen heeft. Zo ontwikkelen kinderen zich doorgaans beter na het doorlopen van een kinderziekte omdat het immuunsysteem heeft moeten werken en zich ontwikkeld heeft. Het doorlopen van de bof vermindert ook de kans op eierstokkanker bij vrouwen en dat het gevaar voor onvruchtbaarheid eigenlijk nooit is aangetoond en waarschijnlijk minimaal is als het al bestaat.

*)

Brabbels is een voorstander van een kritische houding tegenover vaccinaties. Wij zijn zeker niet tegen vaccinaties en onderschrijven het nut er van. Toch zijn wij van mening dat het RIVM te eenzijdige informatie biedt waarbij de nadelen, de keuze en de mening van de ouders onderbelicht blijft. Het RIVM heeft ook last van bezuinigingen en kiest daardoor een weg die kijkt naar de belangen van grote groepen en niet naar het individuele kind.

 

Reacties op 'Bof'

Reacties

Mama en wetenschapster
Er is ondertussen bewezen dat er geen verband bestaat tussen vaccins en autisme. Er was slechts 1 studie die een verband vond, maar die bleek later frauduleus en is ondertussen ingetrokken. De reden voor de fraude is dat de auteurs een apart vaccin voor mazelen wilden verkopen en het gevombineerde BMR vaccin in discrediet wilden brengen. In latere, grotere en beter opgezette studies werd geen enkel verband tussen vaccins en autisme teruggevonden. Het is spijtig dat die mythe over vaccins en autisme blijft verderleven.

gunther
Is het normaal? Mijn dochterke heeft de bof ze heeft 5 dagen hoge koorts gehad , wilde niet meer eten, krijsen huilen .... wilde niet meer lopen haar voetjes waren gezwollen , na 8 dagen wil ze nog altijd niet lopen, we zitten bijna dagelijks bij de dokter volgens hem is het normaal

Jouw naam:

Lees meer ... !

Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

Berg bij baby's

Berg bij baby's komt vaak voor en is een volkomen onschuldige aandoening. Berg ziet er uit als witte tot geel/bruine schilfers op het hoofdje van je baby.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.

Bof

De kinderziekte de bof is een virusziekte waarbij de wang van het kindje erg dit wordt doordat de speekselklier onder de wang is ontstoken

Geboortevlekken

Veel pasgeboren baby's hebben 1 of meerdere vlekken op het gezicht of in de nek. In heel veel gevallen trekt deze vlek het komende jaar helemaal weg. Er zijn verschillende soorten geboortevlekken

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan