Gevaarlijke en risicovolle beroepen

  • Gevaarlijke beroepen

Wanneer je zwanger bent heb je recht op bescherming tegen gevaren en risico's maar hoe weet je nu of jouw beroep gevaarlijk is ?

Vraag altijd naar de Risico inventarisatie en evaluatie

Wanneer je zeker wilt weten of jouw werk niet te veel risico's met zich meebrengt vraag dan om de Risico inventarisatie en evaluatie die elk bedrijf verplicht heeft laten maken. Wanneer je zelf in een kwetsbare situatie zit doordat je te veel stress ervaart, eerdere miskramen hebt gehad of iets anders bespreek dit dan altijd met je bedrijfsarts. Lees ook ons artikel over de Risico inventarisatie en evaluatie

Voorbeelden van gevaarlijke of risicovolle vakgebieden

wanneer je in aanraking met kinderen komt - werk je op een plek waar je veel in aanraking met kinderen komt zoals een school, een creche of in een kinderziekenhuis dan heb je extra kans op rode hond, parvo (de bof), rubella en waterpokken. Wanneer je hier geen antistoffen tegen hebt vormt dit een risco tijdens de zwangerschap.

wanneer je veel in de natuur komt - in bossen en velden loop je kans om gebeten te worden door een teek welke weer de ziekte van lyme over kan brengen

wanneer je in aanraking met vee komt - werk je op een (kinder)boerderij, een dierentuin of een andere plek waar je veel in contact komt met vee dan loop je extra kans op een infecte met toxoplasmose, q-koorts, listeriose en andere ziekten.

wanneer je in aanraking met afval komt - werk je op een plek waar je veel in aanraking komt met afval dan loop je een algemeen verhoogd risico. Op deze manier kom je alle ziektemakers en gevaarlijke stoffen tegen.

wanneer je in aanraking komt met medicijnen tegen kanker - sommige medicijnen die de celgroei remmen kunnen er voor zorgen dat je kindje te licht is of misvormd ter wereld komt. Werk je in een apotheek of op de oncologie afdeling van een ziekenhuis dan kun je hier mee in aanraking komen.

wanneer je in aanraking komt met röntgenstraling - ben je bijvoorbeeld laborant, tandartsassistente of stewardess dan kun je in aanraking komen met een verhoogde hoeveelheid röntgenstraling. Deze straling kan zorgen voor geboorteafwijkingen.

wanneer je in aanraking komt met narcose gas - werk je in een ziekenhuis en kom je veel in aanraking met narcose gas? Dit gas kan hele nare bijwerkingen hebben op je zwangerschap zoals een miskraam, een vroeggeboorte of andere afwijkingen.

wanneer je in aanraking met chemicaliën komt - werk je op een plek waar met veel chemicaliën word gewerkt zoals een verffabriek, een stomerij, een drukkerij, in de chemische industrie etc dan kun je in aanraking komen met chemische stoffen die slecht voor de baby kunnen zijn.

wanneer je in aanraking met rauw vlees komt - werk je in een slachterij of vleesverwerkingsbedrijf dan loop je extra kans op een toxoplasmose besmetting door het rauwe vlees.

wanneer je veel in aanraking komt met verschillende mensen - wanneer je veel in aanraking komt met verschillende mensen doordat je bijvoorbeeld werkt als cassiere, receptionist etc dan loop je een verhoogd risico op infectieziekten omdat deze vaak via menselijk contact worden overgegeven.

wanneer je in aanraking komt met pesticiden - pesticiden kunnen vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Werk je in een kas of bij een tuinder dan loop je een verhoogd risico.

wanneer je in aanraking met katten komt - werk je bij een dierenarts of in een asiel met katten dan loop je extra kans op een toxoplasmose besmetting door uitwerpselen van katten.

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Gevaarlijke beroepen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Gevaarlijke beroepen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Zwanger en werken

Je bent zwanger. Nu komen er een hoop praktische vragen kijken. Wanneer vertel je het op je werk, wat als je werk gevaarlijk is? Ben je bang voor je baan ? Wanneer moet je het vertellen ? Wat zijn je rechten en welke plichten heb je ? Lees er alles over i

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent en werkt dan heb je recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier.

Risico inventarisatie en evaluatie

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een risico inventarisatie en evaluatie te maken. Hierin worden de risico's die je loopt tijdens het werk beschreven. Een speciaal onderdeel hierin is de zwangerschap. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding ge

Ouderschapsverlof

Voor ieder kind dat je krijgt kun je ouderschapsverlof opnemen. Hoe dat precies in elkaar steekt lees je hier op Brabbels

Minder werken

Veel ouders willen na de geboorte van hun kindje graag minder werken. Er zijn een aantal manieren, met ieder hun voordelen en nadelen. Brabbels zet het op een rijtje

Werken en een miskraam

Je moet er niet aan denken maar toch gebeurt het af en toe. Je krijgt een miskraam. Wat zijn dan je rechten en plichten op het werk ?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan