Gevaren van buikslapen

Je hebt vast wel eens gehoord dat je je baby niet op de buik mag laten slapen. Maar wat is nu precies het gevaar ?

Wiegendood

Het grootste gevaar van buikslapen is wiegendood. Je spreekt van wiegendood als een baby plotseling overlijdt zonder dat daar een oorzaak voor gevonden wordt. Wiegendood is dus lastig te omschrijven omdat het een verzamelnaam is voor het overlijden van een baby onder de 2 jaar zonder dat er een reden gevonden wordt. Het is dus per definitie niet mogelijk om de oorzaak van wiegendood te vinden, anders heet het geen wiegendood meer.
Er is veel onderzoek gedaan naar wiegendood maar omdat het zo weinig voorkomt (10 tot 20 keer per jaar) en ieder geval uniek is, is het erg lastig om te onderzoeken wat precies het gevaar van buikslapen is. Onderzoekers hebben tot nu toe vier gevaren van buikslapen gevonden waarvan wordt vermoedt dat deze op invloed zijn op wiegendood.

Buikslapen afgeraden in 1987

Sinds 1987 wordt het landelijk afgeraden om je baby op de buik te laten slapen. Stierven er voor 1987 nog rond de 100 tot 200 kinderen per jaar, na het jaar 2000 stierven en veel minder kinderen aan wiegendood, zo'n 10 tot 20 per jaar. Het is niet eerlijk om dit geheel toe te schrijven aan buikslapen want de laatste jaren wordt er ook veel minder gerookt bij kinderen in de buurt, minder gerookt tijdens de zwangerschap en wordt er beter op de verzorging van baby's gelet tijdens de kraamweken.
Er zijn verschillende kleine en grotere onderzoeken gedaan naar de effecten van buikslapen. Daaruit komt dat de kans op wiegendood 2 tot maar liefst 12 keer zo groot is bij buikslapers.

Gevaren van buikslapen

Onderzoekers hebben een aantal theorieën over waarom buikslapen gevaarlijker zou zijn dan slapen op de rug

  • Je baby komt met de neus en mond tegen het matras aan te liggen waardoor je baby de eigen adem weer inademt. In deze adem zit minder zuurstof en daardoor krijgt de baby te weinig zuurstof binnen. De kans hierop zou groter zijn bij een zacht matrasje.
  • Wanneer je kindje op de buik ligt, kan je kindje gemakkelijker kruipen en daardoor in gevaarlijke situaties terecht komen. Je kindje kan onder de dekens kruipen of knuffels te pakken krijgen waar het in kan stikken.
  • Je baby kan minder goed de warmte kwijt wanneer het op de buik ligt. Wanneer je kindje op de rug ligt, liggen de armpjes meer vrij waar ook warmte uit kan ontsnappen.
  • Wanneer je baby op de buik slaapt, staat er extra druk op de kaak en neus. Door druk op de kaak en de neus vervormt de neus waardoor je baby minder goed zou kunnen ademhalen
 

Reacties op 'Gevaren van buikslapen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Gevaren van buikslapen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby in bed leggen

Hoe je je baby op bed legt verschilt van ouder tot ouder. Baby's zijn verschillend en ouders ook. Er is niet 1 goede manier om je baby op bed te leggen. Maar hoe je je baby ook op bed legt. Denk wel aan de veiligheid van je baby en weest consequent.

Slapen als een baby

Alles over baby's en slapen

Baby laten huilen of niet

Met enige regelmaat vlamt de discussie 'je baby laten huilen of niet' weer op. Maar wat zit daar nu precies achter ? Wat zeggen de voor en tegenstanders ?

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan