Innestesteling en innestelingsbloeding

  • Innesteling

Wanneer je bent bevrucht dan ontwikkelen de eicel en het zaadje zich. Na ongeveer een week vindt dan de innesteling plaats. Het vruchtje nestelt zich dan in de baarmoederwand.

Innesteling

Als de eicel is bevrucht, zal deze nog een paar dagen op zichzelf doorgroeien en zich verplaatsen naar je baarmoeder. Het vruchtje zit nu nog niet vast aan je baarmoederwand en deelt ook nog geen bloed met jou. Als je bevrucht bent, zal je meer progesteron aanmaken. Dit is een zwangerschapshormoon waardoor, in dit geval, je baarmoeder meer bloed krijgt en de bloedvaten gestimuleerd worden te groeien. Hierdoor kan het vruchtje zich innestelen. Na 5 dagen tot soms wel 10 dagen (of in uitzonderlijke gevallen nog langer) zal het vruchtje zich pas vastmaken aan jouw baarmoederwand.
De kans dat dit allemaal goed gaat, is overigens kleiner dan je misschien gedacht zult hebben. Maar in ongeveer 6 op de 10 pogingen nestelt het bevruchte eitje zich daadwerkelijk aan jouw baarmoederwand.
Na de innesteling ga je pas het andere zwangerschapshormoon hCG (in grote hoeveelheden)aanmaken. Juist dit wordt gemeten in een zwangerschapstest. De hoeveelheid hCG verdubbelt elke 1,5 á 2 dagen. Dit hormoon is je hele zwangerschap volop in je lichaam aanwezig. Doordat het dus even duurt voordat je voldoende hCG hormoon hebt aangemaakt, kun je pas een paar dagen na de innesteling een echt betrouwbare zwangerschapstest doen.
Veel vrouwen zien de dag van bevruchting of innesteling als de eerste dag van de zwangerschap maar de medische wereld ziet dat anders. De innesteling vind meestal plaats als je 4 weken zwanger bent maar door een late eisprong of lange cyclus kan dit ook later gebeuren. Dut komt doordat de zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Innestelingsbloeding

Een innestelingsbloeding kan lijken op een menstruatie. Vaker is een innestelingsbloeding minder hevig en duurt deze korter. Doordat je rond de tijd dat je je periode weer moet krijgen gewoon bloed verliest, is het niet altijd meteen even duidelijk dat je zwanger bent. Een bloeding van een innesteling duurt meestal zo'n 1 tot 3 dagen.
Een innestelingsbloeding kan zich wat later tonen met bruinig bloed of direct met rood bloed. Bruin bloed is altijd ouder. Dit komt doordat niet altijd het bloed direct naar buiten toe kan komen.
Lang niet alle vrouwen merken wat van een innesteling en lang niet alle vrouwen hebben een innestelingsbloeding. Een innestelingsbloeding is volledig pijnloos. Een vrouw merkt daar niets van. Je kunt een innestelingsbloeding gemakkelijk verwarren met een beginnende miskraam omdat dat ook vaak gepaard gaat met bloedverlies. Het verschil is inderdaad niet altijd even duidelijk ! Over het algemeen gaat een miskraam gepaard met buikkrampen. Alleen de verloskundige of gynaecoloog kan door middel van een echo of doptone onderzoek uitsluitsel geven

Innesteling: heb jij bloed verloren ?


Ja een klein beetje bruin bloed
Ja, een klein beetje rood bloed
Ja, maar meer bloed dan ik had verwacht
Nee, ik heb geen bloed verloren.

 

Reacties op 'Innesteling'

Reacties

Sofie
Hi Op 10 maart was mijn laatste dag van mijn maandstonden. Op 15 maart verloor ik weinig bruin, lichtroze kleur van bloed. Die dag had ik ook een gespannen gevoel in mijn buik en savond was ik oververmoeid. Kan ik zwanger zijn? Ben maa r nog 2maanden geleden gestopt met de pil. Verder last van mijn onderrug en gespannen buik. Was dit innesteling sbloed? Xxx

marin1234
Oke, ik ben hele dagen bezig met zwanger of niet.. 19 februari startte mijn menstruatie, netjes 6/7 dagen later klaar. afgelopen dagen zouden mijn vruchtbaarste dagen moeten zijn, rond 4/5/6/7 maart. Ik heb dus de 5e sex gehad e.d. hoe groot is de kans na 1x dat het raak is? en klopt het dat innestelen de aankomende dagen gebeurt?

Rv
Ik heb toen ik ongesteld was op 1 van mijn laatste dagen onveilig gedaan wanneer kan ik het testen

RS
Heej ik zou eigenlijk de 25ste ongesteld moeten worden nu 29 jan kan het zijn dat dit de instellingsblieding is ??

ellen
Hallo heb een vraagje ik heb 3 november een iui gehad nu sinds gister avond bruinbloedverlies en krampen als menstruatie nu nog steeds donker bloedverlies wat zou dat kunnen zijn?

Naomi
Ik heb op 26juli een test laten doen en blijkt dat ik positief ben maar op 8 Augustus begon ik helder bloed te vloeien en tot nu toe kan ik toch nog zwanger zijn of niet

Maaike
Hallo Ik had een vraag Ik heb vandaag een test gedaan van clearblue gaf aan zwanger 2-3 weken Weten jullie dan hoelang ik ongeveer zwanger ben?

anoniem
Ik ben namelijk een laboratorium onderzoek aan gegegaan en is gebeleken dat ik zwanger ben nu in week 4 totongeveer bijna 5 stond ik woensdag op en had bloed bij het plassen als ik me vagina af droogde de volgende dag weer wat maar toen wel bloed verlies maar niet veel vrijdag gestopt maar zaterdag ochtend weer wat maar is eennheel klein beetje nu in de avond helemaal schoon niet te merken. Ben ik werkelijk zwanger of niet

Anoniem
Hallo, Ik heb een vraag. Ik heb Maandag onveilig sex gehad en kreeg 2dagen later last van misselijkheid donderdag begonnen mijn tepels gevoellig te worden kan dit duiden op een zwangerschap? Ik heb nog geen bloedding gehad plas wel erg veel .. Slik al ruim1,5 maand geen pil meer. Groetjes

yvonne
mijn vraag is ik heb afgelopen zaterdag insminatie gehad en heb dinsdag een bloeding gehad en nu is het weg kan hetb door de innesteling komen an zou ik zwanger kunnen zijn

Jouw naam:

Lees meer ... !

Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van een opgeblazen gevoel tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Dit komt vaak door hormonen of je baarmoeder die tegen je darmen aan drukt.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen zijn tijdens de zwangerschap wel eens duizelig. Hoe dit komt en wat je er aan kunt doen lees je hieronder !

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een kans dat je bloed verliest. Bloedverlies is vaak onschuldig en hoeft niet altijd erg te zijn maak kan wel wijzen op een miskraam (vooral in het begin van de zwangerschap) of een complicatie.

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Gezond zwanger deel 1

De dochter van Uitzichtmedewerker Hans Stoop is zwanger. Een goede reden voor hem om zich te verdiepen in de relatie tussen gezondheid en zwangerschap. Een verminderde vruchtbaarheid, een problematische zwangerschap en afwijkingen bij de baby zijn vaak te

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan