Waterbevalling

Een waterbevalling komt steeds vaker voor. Steeds meer ziekenhuizen en kraamhotels zijn uitgerust met een bad waar je in kunt bevallen en je kunt zelf je eigen bevallingsbad huren voor thuis.

Waarom een waterbevalling

Als je overweegt om in bad te bevallen kijk dan eens naar de voordelen van een bevalling in bad

1. Omdat je van warm wat er goed kunt ontspannen maak je minder adrenaline aan. Hierdoor kunnen we weeën beter hun werk doen en kun je meer natuurlijke pijnstillers aanmaken. Over het algemeen heb je dus wat minder pijn aan de weeën en verlopen ze iets sneller.
2. Doordat je minder gewicht hebt in het water kun je je gemakkelijker bewegen en kun je verschillende lig houdingen beter volhouden.
3. Doordat een bevalling vaak wat rustiger verloopt en geleidelijker gaat heb je minder kans op inscheuren
4. Je partner mag mee in bad waardoor hij jou kan ondersteunen en bijboorbeeld je onderrug kan masseren wat prettig kan zijn bij het opvangen van (rug)weeen.

Wanneer geen waterbevalling

Als je 'medisch' bent dan mag je niet in het water bevallen. Alleen als je in aanmerking zou komen voor een thuisbevalling kom je ook in aanmerking voor een watervalling. Het kan zijn dat je pas op een laat moment een medische indicatie krijgt zoals wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept of wanneer jij een infectie hebt die je door kunt geven aan je baby zoals een blaasinfectie.

Wil jij een bad bij je bevalling


Ja, en ik wil ook in bad bevallen
Ja, maar alleen om de weëen op te vangen
Nee, dat lijkt me niets
Weet ik nog niet

Het bad en andere tips

Het bad kan thuis worden geplaatst. Er zijn in Nederland bedrijven waar je dit kunt huren. Of dit vergoed wordt hangt af van je aanvullende verzekering maar valt niet onder de basisverzekering. Sommige kraamhotels en zelfs ziekenhuizen hebben ook een bad staan.
Het bad is vrij groot, minimaal 1.30m breed en 65cm hoog met een ronde vorm. Het bad moet aan alle kanten vrij staan voor de verloskundige en moet daarom vaak in het midden van de kamer geplaatst worden.
Zorg er tijdens de bevalling voor dat de kamer goed op temperatuur is zodat je gemakkelijk uit bad komt zonder het koud te krijgen. Het bijplaatsen vaan een extra (electrische) verwarming zou daarbij een uitkomst kunnen bieden. Zorg dat je voldoende handdoeken hebt je telkens af te drogen als je in en uit bad gaat. Zorg er ook voor dat de vloer niet te glad is zodat je niet uitglijd.

Nadelen van een waterbevalling

Het is in bad lastig in te schatten hoe veel bloed je verliest waardoor je zonder het te merken te veel bloed kan verliezen.
Als de temperatuur niet goed is kun jij en je baby oververhit raken. Gelukkig hebben bijna alle baden in ingebouwde thermostaat die heb bad goed op temperatuur houdt.
Het is vaak een heel gedoe om zo'n bad te regelen. Het hele huis staat er soms mee vol en er is geen garantie dat je daadwerkelijk in bad kan bevallen.

 

Reacties op 'Kiezen voor een waterbevalling'

Reacties

Anoniem
Ik ben ook in bad bevallen en ik kan het echt aanraden! Het was een super ervaring, ik heb een bad bij een klein bedrijfje gehuurd, de bekende bevallingsbaden bedrijven vond ik erg en daarnaast wetend dat het ook anders kan lopen, vond ik dat een te groot bedrag.Maar ik ben zeer goed geïnformeerd door bodyworkz en alles liep super, net zo als me bevalling, ik ben echt heel tevreden er over en kan het iedereen aan raden!

Jouw naam:

Lees meer ... !

Acupunctuur en bevalling op gang helpen

Acupunctuur kan blokkades die de bevalling tegenhouden weer laten te laten stromen. Vaak komt de bevalling dan binnen een paar dagen op gang.

Geboorteplan

De meningen over een geboorte plan variëren van geweldig tot onzinnig. Het is in ieder geval helemaal iets van deze tijd. Wat is een geboorteplan nou precies en is het misschien iets voor jou

Vluchtkoffer

Als je gaat bevallen in het ziekenhuis is het handig een vluchtkoffer klaar te zetten. Als je thuis wilt bevallen overigens ook want je weet nooit zeker nog je niet onverwachts toch naar het ziekenhuis toe moet. Als er geen hoge bloeddruk is geconsta

Ziekenhuis kiezen

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen kun je in principe zelf kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Hoe kies je het beste ziekenhuis en waar moet je op letten ?

Redenen om thuis te bevallen

In Nederland bestaat het unieke systeem om te kiezen tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. In alle andere Europese landen is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. 68% van alle vrouwen zegt het liefste thuis te willen bevallen. On

Bed verhogen

Als je 37 weken zwanger bent is het een goed idee om het bed te verhogen. Dit is nodig omdat de arbo wet het voor de verloskundige en kraamverzorger voorschrijft

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan