Bijvoeden verlengt de duur van het geven van borstvoeding

  • Bijvoeden verlengt de duur van de borstvoeding

Het bijvoeden van baby's met kunstvoeding die veel afvallen, kan er voor zorgen dat de moeder langer borstvoeding kan geven. Dit is gebleken uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Californië - 14 mei 2013

Bijvoeden van baby's die veel afvallen

Volgens de onderzoekers is het afnemende gewicht van een baby de grootste zorg van jonge moeders en dit is ook vaak de reden om vroegtijdig te stoppen met het geven van borstvoeding. Door de baby's na de gewone borstvoeding kleine beetjes kunstvoeding bij te voeden, totdat de productie van borstvoeding op het gewenste niveau is, worden deze zorgen weggenomen. Zo blijkt uit het onderzoek. Omdat moeders zich nu minder zorgen maken over het feit of de baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, hebben zij ook niet het gevoel dat hun borstvoeding niet goed genoeg is en zij hiermee zouden moeten stoppen.



De onderzoekers onderzochten veertig pasgeboren baby's die na 24 tot 48 uur na de bevalling meer dan 5% van hun lichaamsgewicht verloren hadden. Een aantal baby's kregen een klein beetje bijvoeding toegediend na iedere borstvoeding totdat de moeders voldoende borstvoeding produceerden om de baby's volledig borstvoeding te kunnen geven. De andere baby's kregen geen bijvoeding naast de borstvoeding.
Na een week gaven alle moeders nog borstvoeding maar van alle moeders die consequent bijvoeding hadden gegeven na de borstvoeding, gaf nu nog maar 10% bijvoeding terwijl bij de andere moeders maar liefst 47% bijvoeding moest gaan geven.
Na drie maanden kreeg 79% van de baby's die meteen al bijvoeding kregen nog borstvoeding terwijl van de baby's die geen consequente bijvoeding hadden gekregen nog maar 42% borstvoeding kreeg.
Volgens de onderzoekers gaat deze ontdekking in tegen wat er al bekend is over borstvoeding en bijvoeding. Er is dan ook zeker nog meer onderzoek nodig voordat er conclusies getrokken kunnen worden over dit onderzoek.

Update 15 mei 2013

Zoals je misschien zou verwachten, heeft het artikel van de onderzoekers veel reacties uitgelokt onder professionals en mama's uit de borstvoedingswereld. Teddy Roorda, lactatiekundige aan het Erasmus MC, wees ons op dit artikel welke de valkuilen in het onderzoek goed samenvat.
In bovenstaand artikel worden de gevaren van bijvoeden nogmaals benadrukt. Bijvoeden zoals dit traditioneel gebeurt, kan er juist voor zorgen dat de moeder gemakkelijk overstapt op kunstvoeding.
Bovendien wordt er op gewezen dat het onderzoek verre van betrouwbaar is. In de 'bijvoedingsgroep' zaten veel vrouwen die zwanger waren van een tweede of derde kind, deze vrouwen geven gemiddeld veel langer borstvoeding dan vrouwen die zwanger zijn van een eerste kind. Hierdoor kunnen de verschillen die gevonden werden in een grotere steekproef heel anders uitvallen.
Daarbij worden er suggesties gedaan om het onderzoek te verbeteren, bijvoorbeeld door in plaats van kunstvoeding, donormelk te gebruiken.

 

Reacties op 'Bijvoeden verlengt de duur van de borstvoeding'

Reacties

lik
re bonjour, je viens de parcourir une grande partie de votre site... une merveille !!! merci d'exister [url=http://www.milla-voyance.net]voyance gratuite[/url]

Jouw naam:

Nieuws

Het laatste baby, zwangerschap en kinderwens nieuws hier op brabbels

Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan