Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

  • Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van een opgeblazen gevoel tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Dit komt vaak door hormonen of je baarmoeder die tegen je darmen aan drukt.

De oorzaken van een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel kan veroorzaakt worden door het hormoon progesteron of doordat jouw baarmoeder tegen je maag en darmen aan drukt.
Progesteron is een zwangerschapshormoon dat er voor zorgt dat jouw spijsvertering langzamer gaat lopen. Dat is goed omdat je darmen dan meer tijdn hebben om waardevolle voedingsstoffen uit het eten te halen. Zo weet je zeker dat je baby genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Het nadeel is dat er ook meer gas in de darmen wordt gevormd wardoor deze opzetten. Dit zorgt voor het opgeblazen gevoel (je darmen worden letterlijk een beetje opgeblazen !)
Later in de zwangerschap, als je baarmoeder verder groeit, kan je baarmoeder tegen je darmen gaan drukken. Dit zorgt er voor dat je darmen nog langzamer gaan werken waardoor je nog meer last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel.

Wat kun je doen tegen een opgeblazen gevoel ?

Een opgeblazen gevoel kun je vaak verhelpen door het voedsel dat voor het meeste gas zorgt te vermeiden. Helaas is het niet zo gemakkelijk om er achter te komen wat er voor het meeste gas zorgt. Bonen, granen, vet eten, sommige groenten of soms fruit kunnen er voor zorgen dat je meer gas aanmaakt. Probeer je te herinneren wat je at voordat je last kreeg van een opgeblazen gevoel en kijk of je er achter kunt komen wat er voor zorgt dat je last krijgt.

  • Eet kleine maaltijden op meerdere tijdstippen in plaats van 3 keer per dag
  • Zorg dat er geen lucht tussen je eten zit: kauw goed, drink weinig tijdens het eten en paar niet tijdens het eten. Na het eten kun je dan wat extra drinken
  • Drink uit een goed passen glas, drink niet te snel en drink geen koolzuurhoudende drankjes
  • Draag kleding die niet op je darmen drukt
  • Wandel en beweeg genoeg om de spijsvertering op gang te helpen
 

Reacties op 'Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap'

Reacties

Morag
‘Paar niet tijdens het eten...’ Dus daar lag het aan! ;)

Pegsken
Kan je ondanks een spiraaltje toch nog zwanger worden? Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben aub?

Sjuul
Ik ben nu 5 weken zwanger. En heb al iets meer als 1,5 week van opgeblazen buik. Morgens nergens last van, alleen in de loop van de dag krijg ik er steeds meer last van. En savonds is het helemaal shit, dan moet ik erbij gaan liggen omdat ik dan ook echt pijn heb.

Marjolein
Wat een taalfouten zeg.

Esme
'Tijdens'

Esme
Ik denk dat ze bedoelen niet eten en drinken tegelijk (paar niet rijdens het eten) maar ik moest t ook even 3 keer lezen

Leen
ik denk dat ik zwanger ben maar ben niet zeker, ik heb de heletijd een opgezwollen buik en wordt er egt mottig van en dan die hoofdpijn die steeds blijft terug komen en mijn heupen die verkrampen als ik teveel wandel of rechtsta.. ben ik dan zwanger? ik zit volgens mijn berekening net in men vruchtbaarste periode dus ik weet niet goed wat ik nu moet denken.. kan iemand mij even goede raad geven

Monique
Hahahahahahahaha ik zeg het net tegen mn schoonvader. Ik mag niet paren tijdens het eten, anders krijg ik een dikke buik LOL

Annemarie
Ik heb elke x opgeblazen gevoel na het eten. Kan dit al bij 5 weken zwangerschap?

selbi
Praat moest t zijn denk ik :)

Jouw naam:

Foto's over 'Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.

Bloed afnemen

Soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog bloed wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

Verstopping tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping of obstipatie tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Obstipatie of verstopping is vaak een vorm van vochttekort in je darmen.

HELLP

HELLP syndroom is de 'ernstige' variant van een zwangerschapsvergiftiging. Meestal treedt HELPP op in de tweede helft van de zwangerschap of zelfs nog na de bevalling.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan