Overgeven en braken bij baby's

  • Overgeven en braken bij baby's

Baby's en kleine kinderen kunnen erg gemakkelijk overgeven. Dit is in veel gevallen geen reden om als ouder bezorgd te zijn

Waaromr moet een baby overgeven ?

Er zijn meerdere redenen waarom jouw baby over moet geven. De meeste zijn onschuldige redenen.

Een virusje of bacterie - een virusinfectie of bacteriële infectie kan er voor zorgen dat je baby ziek wordt en over moet geven. Niet alleen een bacterie in de maag maar ook een bacterie in de luchtwegen kan er voor zorgen dat je kindje over moet geven.

Te veel gegeten - wanneer je baby teveel gegeten heeft, bestaat de kans dat je baby over moet geven. Meestal geeft de baby dan maar 1 x over en heeft hij/zij daarna nergens meer last van.

Te druk maken - wanneer je baby zich te druk heeft gemaakt, kan hij of zij gemakkelijk over gaan geven. Probeer je baby te kalmeren en hou even een tijdje rust aan.

Wagenziekte - sommige baby's worden snel wagenziek, dit kan je voorkomen wanneer je de baby in je armen draagt of meeneemt in de kinderwagen.

consumptie - veel baby's hebben de neiging om alles dat ze te pakken krijgen in de mond te stoppen (de zogenaamde orale fase), wanneer ze iets giftigs te pakken hebben gekregen, kan dit ook de oorzaak zijn van het overgeven. Wanneer je vermoedt dat je kindje vergiftigd is, bel dan direct het ziekenhuis.

Reflux - sommige baby's hebben last van de aandoening 'reflux'. Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In het eerste jaar ontwikkelt deze sluitspier zich en zal de reflux in de meeste gevallen geheel verdwijnen. Reflux kan verholpen worden met medicijnen of (het toevoegen van) speciale voeding.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je baby een keertje over moet geven, is dat geen reden om ongerust te zijn. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Wanneer je iets niet vertrouwt of je baby heeft een van de onderstaande symptomen wacht dan niet en bel de huisarts of het ziekenhuis.

  • Je baby heeft het benauwd
  • Je baby is uitgedroogd (komt suf over, fontanel ligt naar binnen (ziet er uit als een deuk), koude handen en voeten)
  • Je baby komt (heel erg) ziek over
  • De baby heeft pijn
  • De baby heeft een opgezwollen buik
  • Het braaksel is donker (groen of donkerbruin-rood achtig)
  • Je kindje heeft voor het overgeven zijn of haar hoofd gestoten (er kan sprake zijn van een hersenschudding)

Meestal is dit niet het geval en kun je het overgeven beter eventjes aankijken. Wanneer je baby langer dan een dag of vaker dan drie keer moet overgeven, ga dan even langs de huisarts.

Voorkomen dat je baby uitgedroogd raakt

Uitdroging is het allergrootste gevaar wanneer je baby (vaak of veel) moet overgeven. Zorg daarom dat je baby niet uitgedroogd raakt door je baby kleine beetjes te drinken te geven wanneer grotere hoeveelheden niet binnen worden gehouden.
Bij de drogist kun je ORS kopen. Dit is een drankje dat helpt tegen uitdroging. Lees voor gebruik goed de bijsluiter maar wacht niet te lang met het bellen van de huisarts wanneer jouw baby niet voldoende vocht binnenhoudt. Een baby moet minimaal 600 ml vocht binnen krijgen en houden.

Anti Braakmiddel

Er bestaan een aantal anti-braakmiddelen maar deze kun je geen van alle geven aan een baby zonder dit eerst met een arts te overleggen.

Normaal eten

Zodra je baby niet meer overgeeft, kun je het beste snel weer overstappen naar normaal voedsel. Je kunt gewoon de normale voeding van je baby verder gaan geven maar pas een beetje op met vetten, kruiden en koude voedingsmiddelen omdat deze het maagje weer kunnen irriteren.

 

Reacties op 'Overgeven en braken bij baby's'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Overgeven en braken bij baby's'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte waarbij meestal rond de mond en neus rode vlekken en blaasjes met pus te zien zijn die erg kunnen jeuken. Een besmetting gat meestal binnen 1 tot 3 weken weer voorbij

Pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte aan de bovenste luchtwegen die vaka gepaard gaat met benauwdheid, blahoest, heesheid en een piepend of gierend geluid. Zowel ouders als kinderen kunnen er erg van schrikken. Een pseudokroep aanval is doorgaans onschadelij

Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen

bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas van jouw baby of kindje ontstoken. Bij een volwassene herken je een blaasonsteking vrij snel maar bij jonge kinderen kan dat om verschillende redenen erg lastig zijn. Hier lees je al

Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte veroorzaakt door een virus. Eerst ontstaan er rode vlekken op de huid waarop later blaasjes komen. De vlekken blaasjes kunnen erg jeuken. De blaasjes drogen na een paar dagen uit waarna er korstjes ontstaan.

Bof

De kinderziekte de bof is een virusziekte waarbij de wang van het kindje erg dit wordt doordat de speekselklier onder de wang is ontstoken

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan