Thuisbevalling

Veel vrouwen kiezen er bewust voor om thuis te bevallen. Hier kun je in alle rust in je eigen vertrouwde omgeving bevallen. Maar hoe zit het nou precies en wanneer kun je het maar beter niet doen ?

Wanneer een thuisbevalling ?

Je komt in aanmerking voor een thuisbevalling als je geen medische indicatie hebt. Dat wil zeggen dat je geen verhoogd risico loopt bij een bevalling. Daarbij moet je tussen week 37 en week 42 bevallen en moet er een ziekenhuis in de buurt zijn waar je naar toe kunt als er complicaties optreden.

Wat heb je nodig voor een thuisbevalling

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op een thuisbevalling zodat, als het eenmaal zo ver is, je jezelf helemaal kunt richten op de bevalling. Het volgende is nodig.
1. Kraampakket (zorg ook dat je er makkelijk bij kunt). Hierin zitten eigenlijk de meest belangrijke spullen.
2. Verhoogd bed, het bed kun je het beste in week 37 al verhogen to 80 centimeter.
3. Een goed verwarmde kamer (22 graden).
4. Een ondersteek (samen met de klossen te huur/leen bij de zorgwinkel).
5. Goede verlichting in de kamer (bij voorkeur een extra verstelbare lamp met een felle lamp 1200 lumen, dat is ongeveer een 100 watt gloeilamp, 18 watt spaarlamp of 8 wat ledlamp).
7. 2 Emmers en vuilniszakken..
8. 2 kruiken.
9. handdoeken en hydrofiele luiers.
10. 3x bedlinnen.
11. Kinderkleertjes.
12. Borstvoeding of plesvoedings behodigdheden.

Wanneer toch naar het ziekenhuis

De kans bestaat dat je toch tijdens de bevalling nog naar het ziekehuis moet. De verloskundige zal dat op dat moment beslissen. Over het algemeen zijn de volgende omstandigheden voldoende reden om naar het ziekenhuis te gaan.

Voor de bevalling
1. Je vliezen zijn langer dan 24 uur geleden gebroken. De kans op infecties is nu te groot en thuisbevallen is minder veilig.

Tijdens de bevalling
2. Je kindje heeft in het vruchtwater gepoept. Dit verhoogt de kans op complicaties en je kunt beter in het ziekenhuis bevallen.
3. Als de verloskundige merkt dat de hartslag te zwak is. Dit kan betekenen dat je kindje het moeilijk heeft of dat de navelstreng om het nekje zit. Je kunt nu beter is hier ziekenhuis bevallen.

Tijdens het persen
4. Als het persen te lang duurt of als het niet goed lukt kan het zijn dat je geholpen moet worden met de bevalling. Dat gebeurt in het ziekenhuis

Na de geboorte
5. Als het niet zo goed lijkt te gaan met de baby, bijvoorbeeld bij een lage apgarscore wordt je snel naar het ziekenhuis gebracht.
6. Als het na de bevalling niet zo goed gaat met jou doorat je bij voorbeeld te veel bloed hebt verloren moet je ook snel naar het ziekenhuis.
7. Als de moederkoek niet los wil komen moet deze in het ziekenhuis verwijderd worden.

 

Reacties op 'Thuisbevalling'

Reacties

Jouw naam:



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan