Vitamine K na de bevalling

Als je kindje net geboren is krijgt hij of zijn vrij snel wat vitamine K toegediend. Vitamine K zorgt er voordat het bloed sneller stolt en verkleint de kans op bloedingen

  • vitamine k

Vitamine K na de bevalling

Sinds 1999 wordt in de voedingsrichtlijn voor zuigelingen en kleuters geadviseerd om viatimine K toe te voegen bij het dieet van je kindje. 24 uur na de geboorte wordt 1mg vitamine K toegediend en vervolgens iedere 2 dagen 0.25 mg. Als je borstvoeding geeft moet je dit zelf toedienen. Als je kunstvoeding geeft zit dit al verwerkt in de voeding.
Vitamine K activeert een aantal eiwitten in het bloed die er voor zorgen dat het bloed beter stolt. Dit zou helpen neusbloedingen, navelbloedingen, huidbloedingen en zelfs hersenbloedingen te voorkomen. Borstvoeding zelf bevat opvallend weinig vitamine K. Door voormelk, het colostrum bevat vrij veel vitamine K. De precieze hoeveelheid vitamine K die het colostrum en de moedermelk bevat hangt af van het dieet van de moeder. Wanneer je veel (blad) groenten eet zal de moedermelk wat meer vitamine K bevatten.

Niet onomstreden

In moedermelk zelf zit opvallend weinig vitamine K. Critici vermoeden dat dit niet zonder reden is. Pas vanaf de jaren 80 wordt er vitamine K toegevoegd aan het dieet van je kindje (alhoewel de richtlijnen hiervoor later nog zijn veranderd). Lange termijn effecten zijn dus nog lang niet bekend.

 

Reacties op 'Vitamine K na de bevalling'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vitamine K na de bevalling

Als je kindje net geboren is krijgt hij of zijn vrij snel wat vitamine K toegediend. Vitamine K zorgt er voordat het bloed sneller stolt en verkleint de kans op bloedingen

Acupunctuur na de bevalling

Klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen of zelfs over gaan.

Na de bevalling

Na de bevalling gebeurt er een hoop in een korte tijd. Je kindje wordt van top tot teen bekeken. Vaak gaat het allemaal heel snel ! Hier kun je dat allemaal eens rustig bekijken

Hoe houdt de baby zich warm

Als je kindje net is geboren moet het voor het eerste zichzelf warm houden. Hoe werkt dat precies ?

Uitzuigen na de bevalling

bij heel veel kindje wordt er wat slijm uit de mond en de keelholte weggezogen nadat ze zijn geboren.

Navelstreng doorknippen

Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Hierna is je kindje niet meer verbonden met jouw placenta. Brabbels kijkt hoe dit precies werkt.