Zwangerschap, misselijkheid en eten

Vraag je je af wat je het beste kunt eten als je misselijk bent tijdens je zwangerschap of ben je bang dat je juist door je misselijkheid niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt ? Lees dan snel verder !

Wat kun je het beste eten tegen misselijkheid ?

Er zijn een aantal dingen die je kunt eten of juist beter niet kunt eten om minder misselijk te zijn tijdens je zwangerschap.

Vitamine B6 - Heel veel vrouwen hebben baat bij het slikken van vitamine B6. Dit werkt voor veel vrouwen goed tegen de misselijkheid. Vroeger werd er dan ook gedacht dat een tekort aan vitamine B6 wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van zwangerschapsmisselijkheid maar dat bleek niet het geval. Toch lijkt het voor veel vrouwen de ultieme hulp tegen de misselijkheid. Je kunt vitamine B6 bij iedere drogist kopen maar let wel op hoeveel je slikt. In sommige supplementen zit meer dan 3000 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Alhoewel hiervangeen schadelijke gevolgen bekend zijn, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en een lagere dosis slikken.

Vaker kleine beetjes eten en veel drinken - De tweede tip die we je geven, is om het eten te verdelen over meerdere perioden waarbij je steeds een klein beetje eet. Tussen de maaltijden door drink je kleine beetje water of vruchtensap (maar niet bij de maaltijd). Zo zit er altijd een klein bodempje in je maag waardoor je maag tot rust kan komen en je minder misselijk wordt.

Gember en citroen en citrusvruchten - Het eten, drinken of zelfs de geur van gember, citroen of andere citrusvruchten brengt voor sommige vrouwen ook verlichting. Je kunt aan gember of citroen sabbelen of je kunt er thee van zetten. Je kunt het bijvoorbeeld ook in wat water (of als je maag het prettig vindt, water met bubbels) doen. Soms hoef je zelf niet eens echte citroen te nemen maar helpt een zuurtje al voldoende !

Eten voordat je opstaat en gaat slapen Een lege maag kan er voor zorgen dat je erg misselijk wordt tijdens je zwangerschap. Eet daarom voordat je opstaat een beschuitje of een cracker. Blijf dan nog even liggen en sta dan pas op. Voordat je gaat slapen, kun je ook een beetje eten zodat je maag in ieder geval de eerste uren niet helemaal leeg is.

Vermijd vetten en kruiden Vermijd eten waar je maag niet goed tegen kan. Eet dus bij voorkeur gezond en eten waar je goed tegen kunt. Vet eten en gekruid eten is niet zo goed om de misselijkheid tegen te gaan.

Koud of warm eten - Bij sommige vrouwen valt juist koud eten of drinken niet goed omdat dit te zwaar op de maag valt. Bij anderen valt juist warm eten niet lekker omdat er meer geur vanaf komt. Als dat bij jou het geval is, hoef je je niet perse vast te houden aan je oude patroon maar kun je gewoon wat anders proberen. Als warm eten je tegenstaat, eet dan je groenten koud (maar was ze wel heel erg goed !!). Als je koude dranken juist niet kan verdragen, warm deze dan even op (zet je glas in een bakje warm water bijvoorbeeld) of zet je eten eventjes in de oven.

Doe gezond ! - Als laatste willen we je toch nog even op het hart drukken dat een gezonde levensstijl vaak ook kan helpen als je misselijk bent. Beweeg voldoende en zorg voor voldoende frisse lucht. Las een paar extra rustmomenten in per dag en vermijd sigarettenrook of andere nare geuren.

Krijg ik wel voldoende voedingsstoffen binnen ?

Als je misselijk bent en weinig kunt eten of zelfs veel overgeeft, weet je niet altijd of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om je kleine alles te geven wat hij of zij nodig heeft. Gelukkig kan je lichaam wel wat hebben en kan je baby zelfs in zware omstandigheden nog voldoende voeding uit jouw lichaam halen. Het eerste gevaar is het gevaar van uitdroging als je overgeeft. Pas als je langere tijd misselijk bent, slecht eet of veel overgeeft, kan het zijn dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Toch is het verstandig om niet te wachten of te gokken. Als je denkt dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, ga dan niet zelf doktoren met supplementen maar neem contact op met je verloskundige of huisarts. Als deze vinden dat je te veel of te lang last hebt van misselijkheid kun je medicijnen krijgen hiertegen of zullen ze op zoek gaan naar misschien een andere oorzaak van de misselijkheid. In sommige gevallen kan de misselijkheid je maag aantasten waardoor deze verzwakt en de misselijkheid juist in stand wordt gehouden of kan er een andere oorzaak zijn.

Neem in ieder geval even contact op als:
- Je misselijkheid niet weg gaat na het eerste trimester.
- Alle bovenstaande remedies geen effect hebben.
- Je meer dan 3 keer per dag overgeeft.
- Je bloed overgeeft.

 

Reacties op 'Zwangerschap, misselijkheid en eten'

Reacties

Meike
Oa gembertabletten gekregen van de huisarts tegen de misselijkheid. Daarnaast verschillende andere medicijnen tegen de misselijkheid. Nu ruim 24 weken zwanger en de misselijkheid lijkt nu eindelijk minder te worden! Hoera!

Elise
Zwanger joepie ik kwam erachter omdat ik de hele tijd zo misselijk ben. De hele dag door :o Ik hoop dat het straks weg gaat. Ondanks mijn misselijkheid probeer ik gewoon alles te eten. Ik hoef gelukkig niet over te geven.

Rachel
Zwanger; genieten... Amai de ganse dag misselijk, niet kunnen functioneren!

Claudia
Gebruik van gember is niet goed voor zwangere vrouwen want dat verdunt het bloed!!!

Jouw naam:

Lees meer ... !

Rauw vlees

Tijdens je zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten in verband met toxoplasmose. Maar wat als je deze ziekte al hebt gehad ? Mag het dan wel ?

Fosfor en zwangerschap

Fosfor tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de opbouw van het skelet van je baby en de groei van de tanden. Ook help fosfor bij de opnamen van andere belangrijke minderalen

Zwangerschap, misselijkheid en eten

Vraag je je af wat je het beste kunt eten als je misselijk bent tijdens je zwangerschap of ben je bang dat je juist door je misselijkheid niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt ? Lees dan snel verder !

Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap

Alles over eten en voeding tijdens je zwangerschap !

Magnesium en zwangerschap

Magnesium tijdens de zwangerschap helpt de opbouw van het skelet, het gebit en is nodig voor de ontwikkeling van de spieren. Magnesium helpt ook tegen krampen en lijkt een positief effect te hebben tegen zwangerschapsvergiftiging.

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan