Zwanger zijn en bevallen in Belgie - Zwangerschapsforum

Miepie (Gast) - schreef op 08-06 om 10:07
He hallo,

Ik plaats het bericht hier omdat ik in mijn eerste trimester zit.
Ik ben als Nederlandse naar Belgie verhuist en ben ook al eerder bij een Belgische gyn onder behandelig geweest (niets te maken met zwanger zijn). Ik heb nu ook bij dezelfde gyn een afspraak gemaakt maar kan iemand mij al meer informatie geven over zwanger zijn in Belgie, hoe gaan de afspraken en qua verzekering enzo? Ik heb alleen een NL verzekering. Ik heb ook begrepen dat je in Belgie in het ziekenhiis blijft na je bevalling maar krijg je ook nog kraamhulp?

Hopelijk kan iemand het mij vertellen!

Liefs Miepie
17 antwoorden en 44740136x bekeken
lies1984 (Gast) - schreef op 09-06 om 22:14
Hoi
ik woon als nederlandse ook in belgie en ben nu 11 weken zwanger.

Bij welke verzekering zit je?
Anders ff op de site can je verzekering nakijken hoe en wat.

Ik loop vanaf week 5 bij een gyn in het zkh.
Dat bevalt me goed.

Mijn zus is ook bevallen in belgie.
Je mag zelf weten of je kraamhulp wilt.
Wil je t nie blijf je iets langer in het zkh.

lies1984 (Gast) - schreef op 09-06 om 22:18
Werk je nog in nl?
Vraag sowieso ook een belgische verzekering aan.
Werk je in nl? Dan moet je je nl houden.
Werk je in belgie dan kan je de nl opzeggen.
Vraag het aan want tis belangrijk.
Miepie (Gast) - schreef op 09-06 om 23:17
Dank je wel Lies voor je reactie.

Ik ben zelfstandige in NL en ik heb alleen een NL verzekering, welke Belgische kan ik dan het beste afsluiten? Heb echt geen idee hoe dat allemaal werkt :-S
Ik heb VGZ maar die kunnen me niet echt helpen, op de website staat niets en aande telefoon konden ze me niets zeggen over belgische verzekeringen.

Ik ga sowieso naar een belgische gyn. die kent mijn geschiedenis en ik voel me op mijn gemak bij hem.

Als je nog tips hebt hoor ik dat graag!

X
Liesbeth - schreef op 10-06 om 06:19
Beste miepie,

Ik zit met een omgekeerde situatie, woon in Nl, ben belgische en wou in Belgie bevallen. verzekeringtechnisch was dit niet mogelijk en moest ik alles zelf betalen. Dus ben nu na 20 weken overgeschakeld naar een verloskundige. Ik kreeg nl de controles ook niet terugbetaald, nu vallen die wel mee, maar die van de nekplooimeting en het bloed tesamen was wel 190 euro! Maar bevallen zou dus met een NL verzekering wel eens heel duur kunnen worden en dan praat ik over een paar 1000 euro! Er is echter 1 maar... Als je op het moment van de bevalling in Belgie bent, dan is het een noodgeval en zal je arts met je verzekering bellen en dit bevestigen, waardoor je dus in Belgie mag bevallen en het vergoed wordt.
Het best zou toch zijn dat je een belgische verzekering zou hebben, als je die dan ook aanvult met hospitalisatie, betaal je helemaal niks! Nu weet ik niet of je dit allemaal nog kan afsluiten als je nog zwanger bent...als je in Belgie woont en daaringeschreven staat, zou ik dat alsnog doen hoor, het kost echt niks vergeleken met de NL verzekering, mss een 10de!
Ben erg benieuwd! Ik zou gewoon naar een belgische mutualiteit gaan en informeren. Ik kan je een belgische bevalling alleen maar aanraden...geen gedoe met kraampakketten, kraamzorg en alles dat je moet regelen, je gaat gewoon naar het ziekenhuis waar je nadien 5 dagen verblijft en er prima voor je gezorgd wordt! Ben nu al jaloers!

Succes
lies1984 - schreef op 10-06 om 08:44
Wij zitten bij de voorzorg en die vinden wij perfect.
En idd je betaald bijna niks hier aan verzekering.
Miepie (Gast) - schreef op 10-06 om 10:23
Super bedankt voor de informatie! :-) stelt me al een beetje gerust. Aangezien het nog te vroeg is om het iemand te vertellen kan ik geen informatie vragen aan vrienden die ook in belgie wonen..
Ik ga eens informeren bij een mutualiteit! Het is toch heel anders dan in NL maar zou ook niet in NL willen bevallen.

Fijne dag dames xxx
lies1984 - schreef op 10-06 om 11:05
Het wijst zich eig vanzelf
Je vriend/man woont die ook in belgie?
Want het is verstandig dat ook hij een belgische verzekering neemt
Miepie (Gast) - schreef op 11-06 om 07:07
Hallo Lies,

Mijn vriend woont al sinds zijn 11e in Belgie en heeft er werkelijk geen verstand van. Hij is in de 7 jaar dat we samen zijn nog nooit naar een dokter geweest en ik geloof zelfs dat de verzekeringen door de accountant onderhouden worden (ook een eigen zaak in NL). Ik zou het liefste de accountant vragen maar die is zo goed bevriend met de familie dat het ook weer "raar" is om hem te vertellen maar de familie nog niet. Ik heb mijn NL verzekerig en "de voorzorg" gemaild. Het zal wel vanzelf duidelijk worden. De prijzen die ik zag staan vallen idd reuze mee!

Dank je wel voor je hulp :-) hopelijk kan ik hem nog afsluiten, anders kan ik (gelukkig) de onvergoede kosten aftrekken omdat ik zelfstandige ben.

Fijne dag vandaag xx
Kellz - schreef op 15-09 om 19:09
Hallo iedereen!

Voordat ik overal ga rond neuzen  en lezen over iedereen hun ervaringen (zijn een hoop verschillend nl.)
Had ik een aantal vraagjes 
En hoop dat jullie mij misschien meer duidelijkheid konden geven over mijn aanstaande situatie.

Het zit namelijk zo:

Mijn partner, 2 kinderen en ik willen van Nederland naar België emigreren.
Wij staan beide al langere tijd niet meer ingeschreven in Nederland.
Nu heb ik morgen een afspraak bij het consulaat in Brussel om mij en de kinderen in te schrijven in belgie, ook zijn wij al bezig met een woning.
Ben 18+ weken zwanger en heb in Nederland ook al langere tijd geen zorgverzekering meer wij betalen alles contant, de kosten van ziekenhuis bezoeken, verloskundige op dit moment, huisarts etc.

Nu wil ik eigenlijk graag weten of jullie misschien weten wat ik nu moet regelen hier en hoe of dat in zijn werk gaat en of ik überhaupt wel in aanmerking kom voor een zorgverzekering in belgie of dat er enige tijd overheen gaat en hoe het zit qua mijn zwangerschap.
Nou weet ik natuurlijk wel wat ik moet doen met mijn zwangerschap want het is mijn 3e kindje maar weet niet hoe of ik dat hier in belgie zou moeten regelen.
En vanuit Nederland ontvang ik doordat ik niet meer ingeschreven sta ook geen toeslagen, kinderbijslag, kindgebonden budget etc. Meer.
Heb ik hier gelijk ook recht op die dingen of gaat daar enige tijd over heen?

Het lijkt misschien een zootje onze situatie en omdat ik zwanger ben denken jullie misschien "jeetje je haalt een hoop aan de hand"
Maar we wilde al langer emigreren alleen kon ik nederland niet makkelijk los laten en daarbij komt dat ik eigenlijk geen kids meer kon krijgen ivm vervroegd in de overgang maar plots bleek na onderzoek dat ik 10+ weken zwanger was.
En nu zitten we in dit schuitje maar ik vroeg me gewoon af of één van jullie misschien ongeveer zo iets hebben ervaren of er misschien mee bezig zijn en zou het tof vinden als jullie mij enige informatie zouden kunnen geven. 

Excuus voor het ontzettend lange bericht maar wel alvast ontzettend bedankt!
Imane (Gast) - schreef op 18-08 om 19:07
Hallo ik ben Imane 22 jaar ik heb een studio gevonden in belgie en ik wil gaan verhuizen ik ben 28 weken en allenstandemoder ik heb echt geen ide of ik kan in belgie bevallen of welke verkering moet ik ansluiten, ik wil verhuizen omdat ik geen huis heb in nederland ik verhuur allen en kamer van 20m2 Raad van kinderbescherming wilt de kind afpakken als ik ga bevallen ben dus als ik ga verhuizen gaat daat niet geburen.

wat zou jij doen? 
Miek - schreef op 01-05 om 14:51
Hoe doet men het met bevallen over de grens na de bevalling terug naar huis? Aangezien je dan de grens over steekt en je daar een id voor nodig hebt en je dat niet hebt voor de kleine als je pas uit het ziekenhuis komt. Hoe doet iedereen dit? En wat voor andere extra regel zaken komen er bij kijken zoals nationaliteit en erkennen in welk land moet dat vtv en aanmelden van woonplek....
In ons geval is het namelijk zo. Ik ben nu en woon in nl mn vriend is Belg en woont in België.  Verzekeringstechnisch moet ik dus in nl bevallen. Terneuzen is het dichtste bij t huis van mn vriend. Maar het kind komt in België te wonen en werken willen dat het Belgische of dubbel nationaliteit krijgt. En waar moet mn vriend t voor de geboorte erkennen, in nl of in be? Ik kan echt nergens antwoord vinden op mn vragen. Bij zoveel instanties en overheden en alles al aangeklopt maar ze blijven naar elkaar verwijzen of links geven van sites waar idd info staat over t onderwerp maar niet in deze situatie, dus ik kom geen steek verder. Terwijl er zoveel over de grens bevallen..
proud_mommy - schreef op 01-05 om 23:10
Wij wonen in belgie en hebben nederlandse id(geboren en getogen in nederland).

Bevallen hier in belgie en moest 3 dagen in het zkh blijven. 
Inschrijven doe je in gemeente waar de kleine geboren is. Dat kan je partner doen wanneer jij in het zkh ligt. 

Je krijgt dan geboorte aktes mee en zou hem daarmee identificeren. 
Miek - schreef op 02-05 om 15:29
Geboorteakte is toch geen geldig identiteitsbewijs?  Tenminste ik lees overal dat je een id kaart of paspoort moet aanvragen ook voor baby's, als je naar het buitenland gaat... Maar daar hebben wij geen tijd voor.. Tenzij we een nood document bij de ambassade aanvragen,  maar daar is ook n pasfoto voor nodig. Geen handige dingen om te regelen als je ontslagen wordt uit t ziekenhuis.. en geen idee wat voor dag en helaas en of alles wel open is... Zou idd fijn zijn als geboorteakte tijdelijk als id mocht functioneren... maar k lees dat alleen nergens.. 
proud_mommy - schreef op 02-05 om 15:33
Wij hoeven ons niet te identificeren als we naar NL gaan. Waar in belgie beval jij? Ik ben in genk bevallen en mijn kleine heeft nu nederlandse id.
Miek - schreef op 07-05 om 13:11
Nee er is geen grens controle tenzij ze drugs of vuurwerk controles doen. Maar een id is normaal verplicht voor elk persoon die een landsgrens oversteekt. 
Maar de planning is om in Terneuzen te bevallen. Dat is het dichtste bij voor ons vanuit zijn huis in België. 
Ik ben nu van instanties en gemeente naar Belgische overheid naar nl overheid naar Belgische ambassade gewezen voor mn vragen en zij sturen mij nu weer naar gemeente. Dus t cirkeltje kwa instanties is nu rondjes aan t maken. Oftewel niemand weet t en kan me helpen. Dus k zal maar gewoon zonder id voor te kind over de grens gaan en gewoon geboorte akte in Terneuzen laten doen en gewoon inschrijven in Belgische gemeente waar het kind komt te wonen. En hopen dat dan alles ook kwa Belgische nationaliteit goed komt  Alleen kwa erkenning geen weet ik nog niet wat ik ga doen. Of het gezien nationaliteit en inschrijven in gemeente en aanvraag kraamgeld het beter is om de erkenning voor de geboorte in be te doen ipv nl, ookal krijg ik niet duidelijk of dat mag aangezien ik nl ben. Ik had wel al begrepen dat de erkenning in elke nl gemeente kan plaatsvinden. Dus als t nl moet zijn dan zal t Terneuzen worden aangezien we daar samen voor controles zullen zijn. 
Je wordt gewoon geacht zelf maar je eigen regels te verzinnen in deze blijkbaar...
proud_mommy - schreef op 07-05 om 16:42
Toen wij id van de kleine hadden gemaakt was hij 2/3 weekjes. De kleine heeft nu nederlandse nationaliteit. Denk dat je ervoor sowieso niet veel heen en weer gaat reizen met de kleine. En mocht je naar buiten gaan en er is controle zou ik sowieso zijn geboorte akte bij nemen en wanneer je id aangevraagd hebt krijg je een tijdelijke papiertje van de gemeente in nl tenminste.

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Zwanger zijn en bevallen in Belgie' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan