Ruggenprik = gratis bevalling - Zwangerschapsforum

Iza - schreef op 30-06 om 20:09
Hoi dames,

Las vandaag een artikel dat steeds meer vrouwen die poliklinisch bevallen voor een ruggenprik kiezen zodat de bevalling medisch wordt en daardoor dus vergoedt door de verzekeraar. Ik vind dit zo'n belachelijke ontwikkeling.... Wat vinden jullie hiervan?
24 antwoorden en 45815123x bekeken
Olivia-Anna - schreef op 30-06 om 20:29
Je hebt helemaal gelijk!!
Ik hoorde het via het nieuws en ik begrijp dat niet.
Persoonlijk ben ik tegen een ruggenprik omwille van de nare gevolgen als het mis gaat (verlamming,hartfalen van zowel moeder als kind..) de risicos zijn juist veel groter met een ruggenprik.
Maar dat is net als met die zwangerschapspremie hier in Spanje 3 jaar terug,
iedereen die beviel in 2009 kreeg een extra premie,
de reactie was dat vrouwen er alles aan deden (Tot pillen toe) om te wachten met bevallen tot 1 January!!??? Gezond he!! Ik begrijp niet dat artsen hieraan meewerken..
Dit krijgt vast ook een staartje..
sanenjho - schreef op 04-09 om 10:26
Beseffen jullie je wel dat wij in 1 van de weinige landen wonen waar pijnstilling tijdens een bevalling niet standaard wordt gedaan! Waarom moet een vrouw hier pijn hebben, terwijl ze in Brazillië bijna standaard alle vrouwen laten bevallen met keizersnede en epidermal? Leg mij dat eens uit... Als je het mij vraagt dan lopen we hier achter de feiten aan, ik vind het hopeloos ouderwets denkwerk dat je in deze tijd je maar moet vertrouwen op je lichaam dat deze de juiste "pijnstillende" stofjes aan zou maken.Ik ga er van uit dat alle vrouwen die daar voor kiezen tijdens een bevalling, dit zorgvuldig voor zichzelf hebben afgewogen, het is immers geen pretje om te bevallen en ze hebben zowieso niet zonder reden voor een poliklinische bevalling gekozen. 
En wat betreft het " fout"percentage van de ruggenprik, dit zou ik nog maar even googlen want dat valt enorm mee!
sietske - schreef op 04-09 om 11:58
Ik snap je niet zo heel erg goed ..... volgens mij heb je in Nederland de keuze of je het wel of niet wil. Dat is toch de perfecte oplossing ? Ja mag zelf kiezen !
Ik vind het persoonlijk geweldig dat ze je niet standaard vol met rotzooi spuiten voor 1 van de meest natuurlijke dingen die je ooit gaat doen.

Wil jij wel pijnstilling ? Geen enkel probleem, dan krijg je dat zodra je er om vraagt (en als het verantwoord is)

En over de risico's. Ik vind persoonlijk ieder extra risico onacceptabel . Er is voor mij niet een 'fout percentage' waarbij ik zeg: 'oh, daar kan ik wel mee leven'. Ik snap aan de andere kant ook heel goed dat je je tijdens de bevalling bedenkt en wel pijnstilling wil maar om het nu standaard aan te bieden, dat hoeft van mij niet.
Olivia-Anna - schreef op 04-09 om 22:15
Ik ben het met je eens Sietske,

Het is ieders persoonlijke keuze..

Ik ben van mening dat het pas nodig is als het "Nodig" is en das bij iedereen verschillend,
maar waarom niet op z'n minst proberen natuurlijk te bevallen??
We zijn zo gewend aan rotzooi dat het tegenwoordig standaard wordt.
Een bevalling hoort nu eenmaal pijn te doen..
We geven ons lichaam niet eens de kans meer om het zelf aan te kunnen..

(wat ruggenprik betreft heb ik laatst een reportage gezien waarbij een vrouw voor haar hele leven hersenschade heeft omdat de verdoving via die prik tot in haar hersens is beland!! : Ik vind dat niet meevallen!!)
aap-noot-mies - schreef op 04-09 om 22:45
Iedereen moet idd zelf kiezen wat ze wil, die luxe hebben we hier.Zelf ben ik 2x zonder pijnstilling bevallen en dat ging prima!
Tuurlijk doet het zeer, nogal logisch! Maar ik vond het wel houdbaar.
Dit is natuurlijk voor iedere persoon anders, maar om nou om pijnstilling te vragen puur omdat de bevalling poliklinisch dan gratis vind ik echt belachelijk! Je neemt idd een risico wanneer je voor pijnstilling kiest. Verder houd zo'n beetje iedereen zich de hele zwangerschap aan de vooorschriften, geen medicijnen, opletten met wat je eet. Rokende zwangere worden haast gestenigt ( ik rook zelf overigens niet) en dan toch nog even op het laatste moment pijnstilling nemen om maar gratis te kunnen bevallen? Te gek voor woorden. Maargoed, dat is mijn mening.
Daantjuh - schreef op 05-09 om 14:19
vrouwen die graag in het ziekenhuis willen bevallen, maar door extra kosten hiervoor nu al langere tijd gedwongen worden thuis te bevallen vind ik ook te gek voor woorden.niet iedereen wil graag 'natuurlijk' en thuis bevallen, veel zelfs liever in het ziekenhuis!

niet dat ik het nu over mezelf heb, maar heb wel de nodige mensen hierover gesproken.

ik kan de reactie van mensen om nu te kiezen voor een 'gratis' (dmv ruggenprik=medische indicatie) bevalling dus ook wel begrijpen. 

ben nu wel (eerst niet!)een voorstander van pijnstilling tijdens de bevalling, na wat ik helaas zelf mee heb moeten maken bij mijn 1e bevalling, maar ook dat is persoonlijk hoe je eraan toe bent op moment van bevallen en het hele traject daarvoor, dit is zo verschillend dat je niet kunt oordelen over een ander en zijn pijn en pijnbeleving naar mijn mening. maar idd goed dat er keuze is...
Milo (Gast) - schreef op 21-04 om 22:05
Wij zijn woonzaam in Londen en de manier waarop hier wordt aan gekeken tegen de nederlandse  gewoonte van bevallen in vooruitstrevend.
Voornamelijk Epidurals, waarbij de bevalling een medische aangelegenheid wordt in plaats van een natuurlijke , is achterhaald.
Daarnaast wordt de actieve geboorte passief, waarbij de pelvis  wordt verkleind (verlamd op je rug liggen) in plaats van vergroot (op handen en voeten)
Hier in engeland kijken ze met veel lof naar de nederlandse aanpak.
Bij de 1e wou ik graag thuis bevallen, maar na 10 uur puffen en maar 1 cm ontsluiting was ik maar blij dat ik naar het ziekenhuis mocht pfff en 2 uur later een ruggenprik kreeg!! 6, 5 uur later is onze zoon toen geboren met knip en vacuumpomp.heb nu wel standaard gekozen voor een ziekenhuisbevalling, maar niet voor pijnstilling.
Liesbeth - schreef op 10-06 om 06:27
Wanneer je een ruggenprik kiest, wordt de bevalling niet meteen medisch hoor en daardoor gratis. Nee het wordt alleen gratis als de ruggenprik medische noodzaak is! 
Ik wil mijn bevalling op z'n vlaams, dus in ziekenhuis en bij teveel pijn gewoon die prik... Tzal alleen maar mijn factuur duurder maken, want de NL verzekering heeft overal aan gedacht...zodat je zoveel mogelijk zelf moet betalen! Nog maar eens een bevestiging dat de NL verzekering alleen maar om geld draait en niet jouw welzijn op de eerste plaats zet!

Pfieuw.. Zo das een pittige zo vroeg op de ochtend ;-)
Tamara - schreef op 18-06 om 19:43
Het enigste nadeel aan epiduralecis dat je bloedruk kan gaan dalen, maar daar krijg je sowieso een infuus voor om dat op pijl te houden. 
Al die roddels over hartfalen, verlamming zijn taboe's. De medische wereld staat veel verder als dat. Het enige wat kan mislukken is dat je de verdoving niet voelt of dat je na de bevalling nog wat voelt op de plaats waar de prik gezet is en dat izs mr zelden. 
Bij de infoavonden in de kraamkliniek wordt dat allemaal grondig uitgelegd door deskundige. 

En idd je kiest zelf wat je wilt.
dammie - schreef op 16-07 om 08:57
Heb door mijn werk toch ook vaak de nadelen van de ruggeprik gezien en meegemaakt. Dat ze verkeerd geprikt hebben en er vocht lekt. Hierdoor weer terug naar het ziekenhuis. Erge hoofdpijn en bij sommige blijvend... ze zetten niet alles op internet want dan zou niemand er meer voor kiezen... ik heb altijd gezegd bij mij liever geen ruggeprik... dan helemaal weg als het moet... en tijdens de bevalling wil ik het proberen zo natuurlijk mogelijk te doen en als het kan gewoon lekker thuis....
ieder ding heeft min en plus punten. En de ene wil dit en de andere dat.. laat mij maar in mijn gevoel terug gaan naar het oer gevoel en hoop dat ik dit ook zo mag gaan ervaren... net als vroeger...
in afrika bevallen vrouwen gewoon tussen de struiken.. zonder hulp. Na de geboorte staan ze op en gaan weer verder.. mits er geen complicaties zijn.. daar zijn ze nu druk met dingen bezig om sterfte rondom de bevalling te verminderen. Dat de mensen hulp kunnen krijgen enz enz... denk dat wij omdanks de pijn die we dan zullen ervaren zonder pijnstilling nog altijd heel veel luxe hebben... meeste landen kennen geen verloskundige daar lig je wel je hele kraamtijd in het ziekenhuis.. en kom je thuis dan mag je het zelf doen. Hier hebben we dan ook weer de kraamhulp.... dus ja je kan het over pijnstilling hebben... en dat we dan misschien achter lopen... maar wij hebben wel weer de luxe met de verloskundige en de kraamzorg...
nmina (Gast) - schreef op 08-02 om 10:57
Kraamhulp noem ik geen luxe. Die zijn er tot 4 uur en gaan dna weer naar huis, woon in duitsland en daar mag ik zolang in het ziekenhuis blijven als dat ik zelf wil. Heerlijk ff nergens aan denken!
zwijgt - schreef op 17-07 om 00:07
Ik wil koste wat kost geen ruggenprik. En ik weet ondanks ik nog nooit ben bevallen dat ik hoogstwaarschijnlijk ga liggen creperen van de pijn, maar een ruggenprik nee absoluut niet. Ik beval het liefst sowieso natuurlijk. Ik vind natuurlijk altijd het beste met alles, maar als het niet natuurlijk kan is het helaas... maar nog steeds geen ruggenprik. Er kleven teveel risico's aan een ruggenprik. En genoeg mensen die ook fout prikken, het blijven toch mensen .
Edith - schreef op 22-09 om 12:08
Wat mij betreft, zouden vrouwen een (ook financieel) gelijkwaardige keuze moeten krijgen tussen thuis, poliklinisch of klinisch (met pijnstilling) bevallen. Echt triest dat sommige vrouwen zich nu voor de keuze zien gesteld tussen thuis of klinisch bevallen, terwijl ze het liefst poliklinisch zouden gaan maar dat niet kunnen betalen

Sanenjho, er blijken veel minder ingrepen nodig blijken te zijn bij vrouwen die geen ruggenprik krijgen dan bij hen die dat wel krijgen. Als je een ruggenprik krijgt, lig je namelijk met een infuus, hartslagmonitor voor de baby en (vaak) katheter aan je bed gekluisterd, en kun je geen actieve bevalhouding meer aannemen. Ook heb je minder kracht om mee te persen. Daardoor is er vaker een kunstverlossing of keizersnede nodig dan bij vrouwen die zich vrij(er) kunnen bewegen. Het is niet vergelijkbaar met pijnstilling bij een operatie, omdat bij een operatie de chirurg het werk doet en bij een bevalling de vrouw zelf. Pijnstilling schopt dat actieve proces in de war.
Wat overigens niet betekent dat ik tegen ruggenprikken ben - iedereen moet de mogelijkheid krijgen om daarvoor te kiezen - maar het zou geen standaard moeten zijn, en al helemaal niet om financiële redenen (waar het in dit topic over gaat).
Guess (Gast) - schreef op 06-01 om 16:49
Wat een circus, volwassene westerse dames die alles willen doen om maar geen prik te krijgen. Waar gaat het over. Ik ben net 13 weken zwanger, ik weet nu al dat ik de prik wil en krijg. Hoe dan ook. Pijn lijden voor niets is onzin. Natuurlijkheid van je bevalling ook. Tandbederf is ook natuurlijk. Blindedarmontsteking ook. Dus? Nooit naar de tandarts en zo nodig sterven?

Ik hoop dat iedereen mag  doen wat die wil. Ik hoop alleen maar dat deze dames, die rechtstreeks uit de 19 eeuw komen, hier in NL nooit de meerderheid zouden krijgen om de keuze voor een prik te beperken.
ii (Gast) - schreef op 07-02 om 09:03
Ik ben voor keuzevrijheid en er zou geen financieel verschil moeten bestaan tussen thuis bevallen, poliklinisch of klinisch bevallen. 

Aan de andere kant: wat is nu die 300 euro op het totaal dat je toch al kwijt bent aan babykamer, kinderwagen en alle andere spullen en kleertjes die je nodig hebt?
Anoniem (Gast) - schreef op 08-02 om 11:04
Sommige mensen hebben het niet breed en kunnen een kinderkamer nauwelijks betalen, laat staan de 300€+ omdat ze veilig in t ziekenhuis willen bevallen.
Anon (Gast) - schreef op 14-10 om 16:15
Als jullie naar de tandarts gaan, krijg je toch ook pijnbestrijding? Als het puur gaat op pijn te verdragen omdat het op een natuurlijke manier gebeurt, dan moet je ook geen paracetamol nemen wanneer je hoofdpijn hebt of koorts.

Ik ga binnenkort bevallen en ga zeker voor de ruggenprik en niet omwille van gratis bevalling ( mijn verzekering vergoedt alles) maar omwille de pijn.
pris (Gast) - schreef op 14-10 om 16:31
Nou ik heb een vershrikkelijke lange en pijnlijke bevalling gehad en was er eigenlijk op tegen maar ging zo kapot dag en nacht! dat ik toch een ruggenprik nam. Nu ben ik weer zwanger en heeft mn vriend me verlaten. . financieel zit ik met een uitkering en een kind van 2. Ik kom net de maand door en heb t niet breed. Wil gezien de eerste keer graag in het ziekenhuis bevallen maar voor iemand zoals mij is dat gewoon veel geld. Ik kan best begrijpen dat iemand graag een medische indicatie wilt om in het ziekenhuis te kunnen bevallen! Jammer dat de regels tegenwoordig zo zijn. In veel landen mag je zonder extra kosten gewoon in het ziekenhuis bevallen maar nederland bezuinigt altijd. Leuk dat er mensen zijn voor wie 300 euro niks is maar hou er rekenimg mee dat het voor sommigen wel veel geld is!
Miep - schreef op 17-10 om 14:53
Wat mij betreft moet een vrouw zelf mogen kiezen waar ze bevalt.

Bij mij eerste kwam de placenta ni et mee, waardoor  Ik nu een medische indicatie heb.
Ik moet dus in het ziekenhuis bevallen, terwijl ik zelf dus liever thuis blijf.

Het stomen is, ik ben banger voor de rugenprik dan voor s bevalling...

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Ruggenprik = gratis bevalling' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook




Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan