De bevalling opwekken

Hoe leuk het ook is om zwanger te zijn, sommige vrouwen hebben er na een week of 40 wel genoeg van. Je buik is inmiddels zo groot dat het kan zorgen voor allerlei pijntjes en kwaaltjes en je kan echt niet meer wachten om je kleintje voor het eerst te ontmoeten! Hoe kan je ervoor zorgen dat de bevalling wat sneller op gang komt?

De baby bepaalt wanneer hij of zij geboren wordt

Zolang je baby nog niet klaar is om geboren te worden, kun je van alles proberen. Al ga je op je hoofd staan, je kindje blijft lekker warm en veilig in mama's buik zitten. Maar op het moment dat de bevalling dichterbij komt, kunnen onderstaande tips je misschien helpen om net wat sneller te bevallen.

Strippen

De enige echt bewezen methode om de bevalling op gang te brengen, is de verloskundige vragen om je te strippen. Om je baby heen zitten vliezen en deze vliezen zitten vast aan de binnenkant van je baarmoeder. De verloskundige zal met twee vingers proberen bij het hoofdje van je kindje (dat nu naar beneden ligt) de vliezen los te maken van de baarmoederwand. De verloskundige kan dit alleen doen als je al een beetje ontsluiting hebt, en de meeste vrouwen hebben al wat ontsluiting tegen het eind van de zwangerschap. Door het strippen maakt je lichaam hormonen aan die er soms voor kunnen zorgen dat de bevalling binnen ongeveer 48 uur op gang komt.
Het strippen is meestal niet pijnlijk maar voor sommige vrouwen wel gevoelig. Het kan gebeuren dat er een bloedvaatje scheurt tijdens het strippen en dat je daarna wat bloed verliest, dit houdt vanzelf op en is niets om je zorgen over te maken. Een klein aantal verloskundigen en gynaecologen is tegenstander van het opwekken van de bevalling door te strippen. Zij zijn van mening dat het strippen ervoor kan zorgen dat mama weeën krijgt zonder dat de bevalling op gang komt, waardoor mama al uitgeput raakt voor de bevalling is begonnen en dat je kleine door de weeën stress krijgt en in het vruchtwater kan poepen. Ze wijzen ook op het gevaar van het breken van de vliezen waardoor de kans op infecties toeneemt. Verreweg de meeste verloskundigen en gynaecologen zijn voor het strippen. De meeste verloskundigen zullen op jouw verzoek een poging doen om je te strippen vanaf een zwangerschap van ongeveer 40 weken.

Drukpuntmassage

Er doen veel verhalen de ronde over vrouwen die de bevalling hebben opgewekt door drukpuntmassage. Dit is geen bewezen methode om de bevalling op te wekken maar sommige vrouwen zweren erbij. Bij deze methode masseer je het deel van de binnenkant van je voet waar je enkel overgaat in je voet, je kunt natuurlijk ook aan de aanstaande papa vragen dit voor je te doen.

Eten en drinken

Volgens de tips uit grootmoeders tijd zou het eten van het hart van een ananas of het drinken van tonic of bitter lemon de bevalling kunnen laten beginnen. Er zit een stofje in deze producten, kinine, die de bevalling zou kunnen opwekken. Deze producten bevatten echter veel te weinig kinine om de weeën echt te kunnen laten beginnen. Er wordt zelfs vermoed dat ananashart ervoor kan zorgen dat je baby in het vruchtwater poept. Niet doen dus, alleen met mate.
Wonderolie en pittig eten wordt ook aangeraden aan zwangere vrouwen die willen bevallen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de darmen van mama flink worden gestimuleerd en dat deze bewegingen als het ware worden overgenomen door de baarmoeder. Niet echt een aanrader als je aan het bevallen bent. Het kan ook leiden tot slapeloze nachten door de rommelende buik, terwijl je je rust nu zo hard nodig hebt. Daarnaast is het ook nooit aangetoond dat dit de bevalling op gang zou kunnen brengen.

Beweging

Het is ook een bakerpraatje dat je de bevalling zou kunnen bespoedigen door te bewegen. Fietsen, wandelen of traplopen zorgen er echt niet voor dat je kleintje sneller geboren wordt. Het is natuurlijk wel heel goed om je conditie op peil te houden zodat je fit bent voor de bevalling!

Vrijen

Lange tijd dacht men dat het zaad van de man een stofje bevat dat de bevalling kan stimuleren maar uit recent onderzoek blijkt dit misschien toch niet het geval te zijn. Ook wordt beweerd dat het hebben van een orgasme ervoor kan zorgen dat de bevalling eerder begint omdat je baarmoeder samentrekt en deze beweging kan leiden tot weeën. Ook hiervoor ontbreekt wetenschappelijk bewijs. Hetzelfde geldt voor het drinken van frambozenbladthee, dit zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. Overigens is dit wel goed om te drinken na de bevalling zodat je baarmoeder sneller de normale grootte terugkrijgt.

Tepelstimulatie

Tot slot zou het stimuleren van je tepels helpen om de bevalling in gang te zetten, ook hiervoor ontbreekt elk bewijs.

Wat heeft bij jou gewerkt ?


Ik ben niet ingeleid
Strippen
Drukpuntmassage
Eten en drinken
Beweging
Vrijen
Tepelstimulatie
Niets heeft bij mij gewerkt

Samenvattend kan je maar weinig doen om ervoor te zorgen dat de bevalling sneller begint. Je kindje zit nog heerlijk tevreden in je buik en komt wanneer hij of zij er klaar voor is en niet wanneer papa en mama het willen. Wees voorzichtig met het gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om de bevalling op te wekken want dit kan soms zelfs schadelijk zijn. Alleen het strippen kan ervoor zorgen dat je eerder bevalt.Hoe moeilijk het ook is, nog even geduld hebben dus!

 

Reacties op 'Bevalling opwekken'

Reacties

Ano
Ik ben 6x gestript geweest zonder enig resultaat. De bevalling moest alsnog worden ingeleid met 41w4d

Pammi
Het rommelde bij mij al een paar dagen. En ben toen met 40+6 gestript. Dit was net even de extra prikkel die ik nodig had om het goed door te laten zetten en uiteindelijk is mijn dochter toen met 41 geboren! Strippen schijnt het best te werken als je lichaam eigenlijk al toe is aan bevallen en dat is bij mij ook gebleken!

Annet
Voetreflex werkt als een trein als je goede therapeut hebt.

Fatima
Ananas en Tonic helpen wel degelijk en zo zijn er meer dingen die helpen en daar is geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

lila
castarolie(wonderolie) besteld bij apotheek 2 soeplepels weeën begonnen om 23u bevalling om 03u14. btw die olie heb ik erna nog gebruikt voor mijn haar. een aanrader

cedric de neuker
mijn dochter wilt er niet uitkomen. wat moet ik doen? dat moet wel snel gebeuren want anders krijg ik geen kraamgeld van partena. did you nunderstand? okay?

Bogaert Carina
mijn eerste dokter rade mij aan om zeker 10 dagen voor de uitgerekende datum te bevallen omdat mijn eerste baby te zwaar was en het randje boordje was. Na de tweede was hij verhuisd en moest ik naar een andere op zoek. Die stelde me gerust en zei dat ik dat niet nodig had. Na de zoveelste maand hem dat uitgelegd ben ik naar een andere dokter gegaan. en die luisterde wel naar mij. Die heeft de andere twee van mijn kinderen gehaald. Ik weet nog goed wat hij zei toen ik bevallen was: Nu weet ik dat je gelijk hebt. Wel een beetje laat maar hij had gewoon een blind vertrouwen in mij en daar ben ik nog steeds verschrikkelijk blij om!

Anoniem
Ik denk dat er inderdaad niets helpt, de natuur moet zijn werk doen. Zoals mijn gynaecoloog ook zegt als je het inleidt of de weeën kunstmatig opwekt ben je de bevalling aan het forceren. Het best is wachten en nog s wachten tot de baby zelf bepaalt wanneer ie wil komen.

Anoniem
Mijn dochter is geboren 40wk en 5 dagen, 1 dag ervoor ben ik gestript.. Dit heeft het echt wel opgewekt bij mij, toen is het begonnen. Het is mijn eerste bevalling

Anoniem
"De baby bepaalt wanneer hij of zij geboren wordt". Welk wetenschappelijk bewijs staat daar tegenover? Net als dat een orgasme geen wetenschappelijk bewijs heeft, is ook hier geen bewijs voor. Zolang men weet dat de hypofyse het oxytocine hormoon aanmaakt voor de bevalling, bepaalt de moeder wanneer het komt. Als word bewezen dat dat hormoon aangemaakt word omdat de baby weer wat 'vrijgeeft', dan kun je zeggen dat de baby bepaalt wanneer het komt.

Jouw naam:

Foto's over 'Bevalling opwekken'

  • Thomas (opgewekte bevalling) Thomas is onze tweede en kwam maar niet. Daarom hebben we de bevalling laten opwekken in het ziekenhuis.

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Ontsluitingsweeën

zorgen er voor dat de baarmoeder mond weker wordt, verstrijkt en dat er ontsluiting optreed.De bevalling begint met ontsluitingsweeën die in zijn te delen in 3 fasen.

Verloop van de bevalling

0 De bevalling verloopt in 3 fasen. De ontsluigintsfase waarin weeën voor een volledige ontsluiting moeten zorgen. De uitsdrijvingsfase waarin persweeën er voor zorgen dat de baby naar buiten komt en de nageboorte waarin de placenta naar buiten komt

De eerste ademhaling

Zodra je baby geboren wordt zal het binnen heel korte tijd zelf gaan ademhalen. Het lichaampje heeft zich de afgelopen 9 maanden klaar gemaakt voor dit grote moment. Hierna gebeurt er opeens heel veel met het lichaam van je kindje.

Voor de bevalling

Wat kun je doen ter voorbereiding op de bevalling ?

Als de verloskundige te laat is

Heel soms gebeurt het dat de verloskundige te laat is. Je voelde al wel wat krampjes maar opeens krijg je persdrang. Wat moet je dan doen ?

 


 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan