Wat kan ik van te voren doen tegen stuwing ?

Bij het borstvoeden van mijn eerste 2 kinderen heb ik de eerste week heel erg veel last gehad van stuwing.

Koelen hielp wel maar slechts een beetje, kolven gaf ook verlichting maar dat mocht ik niet te vaak doen.

Omdat ik bang ben dat ik dit keer weer zo'n last krijg van stuwing zou ik graag willen weten of er van te voren al iets is dat ik kan doen waardoor ik strakjes minder last van stuwing krijg.


Antwoord van Babymassageridderkerk

Evelien,Wat goed dat je van te voren al informatie inwin over het voorkomen van overmatige stuwing.
Een lastig probleem en eigelijk heb ik meer informatie van je nodig om een goed antwoord te geven. Toch zal ik een paar algemeenheden proberen te geven en als je specifieke antwoorden en meer informatie wil dan kan je mij altijd benaderen via www.borstvoedingridderkerk.nl
Stuwing is een natuurlijk proces wat iedere bevallen vrouw doormaakt. Echter in sommige gevallen is het vraag/aanbodsysteem van de borst ontregeld en is er sprake van ernstige stuwing. Je kunt ernstige stuwing voorkomen door in de allereerste dagen je kindje vaak te laten drinken aan de borst. De stuwing is dan minder heftig. Soms gaat ernstige stuwing samen met heel veel borstvoeding daar zijn ook tips voor maar dan moet ik je even persoonlijk spreken.
Bij ernstige stuwing is het prettig voor je kindje om even de tepelhof soepel te kolven (vaak voldoende om dat met je handen te doen) Een soepele tepelhof hapt voor je kindje makkelijker aan dan een volle en strak gespannen tepelhof. Soms zien we ook nog wel eens ernstigere stuwing doordat er veel vocht via een infuus tijdens de bevalling is toegediend maar zo als ik l eerder schreef dan moet ik je even persoonlijk spreken dan kunnen we de oorzaak achterhalen en samen oplossingen bedenken.
Het is een alternatief middeltje maar werkt goed; witte koolbladeren op je borst bij stuwing. Dit haalt de warmte uit je borst. Kool in de koelkast leggen en de bladeren even kneuzen voordat je ze op je borst doe!
Succes met het laatste stukje zwangerschap en een goede borstvoedingsperiode toegewenst!
Marieke, www.borstvoedingridderkerk.nl

Gesteld door evelien op vrijdag 9 november 2012
Beantwoord door Babymassageridderkerk op dinsdag 13 november 2012
1528 x bekeken

 


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan