Thuis of ziekenhuis?

Ik wil graag in het ziekenhuis bevallen, maar dit word niet vergoed als het geen medische indicatie betreft. Dus zit toch te denken aan een thuisbevalling.. Maar heb ook gehoord dat je boven de 100 kg niet thuis mag bevallen? Is dit dan ook medische indicatie? En word het dan wel vergoed?


Gesteld door .. op maandag 27 mei 2013
3857 x bekeken

maandag 3 juni 2013

lotte (+2 )

Hoi Angelique, als je in het ziekenhuis moet bevallen is dat een medische indicatie dus wordt het ook vergoed.

zaterdag 8 juni 2013

kaatje (+2 )

Hoi Angelique,

Dit heb ik op internet gevonden bij een verloskundige praktijk en een website van een ziekenhuis. Dus misschien nog even navraag doen bij je eigen verloskundige. Al zou ze dit eigenlijk al besproken moeten hebben (als een ziekenhuisbevalling van toepassing is op jou), is mijn  mening.

Wij hebben met de ziekenhuizen en ambulance afgesproken, dat je met een BMI boven de 35 niet thuis kunt bevallen. Een BMI tussen de 30 en 35, of een gewicht bij 36 weken zwangerschap van boven de 100 kg betekent dat je op de begane grond moet bevallen.


Bij een BMI boven de 35 is het niet meer verantwoord om thuis te bevallen. De kans op complicaties (zoals een zware baby) neemt toe, waardoor een bevalling moeizamer kan verlopen. Mocht u veel bloed verliezen na de bevalling, dan kost het veel tijd om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Er gaat dan tijd verloren, die juist op zo'n moment erg kostbaar is. U kunt wel  poliklinisch  (met uw eigen verloskundige) in het ziekenhuis bevallen. De verloskundige komt eerst bij u thuis en zal, als de bevalling goed doorzet, meegaan naar het ziekenhuis. Als alles verder goed verloopt, kunt u weer snel naar huis. Omdat de bevalling in deze situatie op medische indicatie in het ziekenhuis plaatsvindt, hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. 
Bij de gynaecoloog onder controle
Indien de BMI boven de 40 ligt, is er sprake van morbide (ernstige) obesitas. In dat geval is de kans op complicaties zo sterk verhoogd, dat het beter is dat de zwangerschap in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog gecontroleerd wordt. De bevalling vindt dan ook in het ziekenhuis plaats. Bent u bij een  eerstelijns verloskundige  voor een intakegesprek geweest, dan zal die u in dit geval direct verwijzen naar het ziekenhuis.

maandag 10 juni 2013

B (+2 )

Ik had ook te hoog bmi, maar als het thuis gebeurd, gebeurd het!
Met evt complicaties mogen ambulancebroeders je niet tillen. Kans groot dat brandweer aan te pas komt... 
Onze praktijk heeft nooit gezegd dat je niet thuis mag bevallen of per de beneden een bed moet hebben staan. Ook het kraamcentrum heeft er nooit wat van gezegd. Hebben zelfs ghet bed nooit omhoog gehad. Wel evt een extra matras bij de hand, maarniet nodig gehad

vrijdag 2 augustus 2013

mydi (+0 )

De eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling betreft gemiddeld zon 200 euro (zal vast per verzekering wat verschillen maar die van ons is 200 en ik weet via een vriendin dat dat voor haar het zelfde was)

 Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken. Maar ik denk dat de meesten wel over zo'n bedrag heen kunt komen. Wij zijn zeker geen groot verdieners, maar een kindje gaat uiteindelijk natuurlijk ook wat kosten.. 
Ik denk wel dat je moet gaan voor de optie die jou het meest bevalt, een gestreste thuis bevalling lijkt me ook geen goed idee. 

Uiteindelijk blijkt mijn medicatie (kan echt niet zonder) een een medische indicatie te zijn. dit werd afgelopen week al bij mijn eerste afspraak bij de verloskundige besproken. Ze vertelde er ook bij dat er onlangs iemand was bevallen met ongeveer dezelfde indicatie en dat was toch thuis gebeurt, omdat het zo snel ging. zo zie je maar weer dat niet alles te plannen valt. 

Al met al zou ik het bespreken met je verloskundige, zij zal hier vast wel raad mee weten.

 


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan