zwangerschapstest echt of vals?

Beste Professional,

aanstaande donderdag is mijn niet ongesteldheid dag en ik heb vanochtend getest met Kruidvat 2 voor 5 euro test.
Ik heb al een dikke week last van mijn baarmoeder, met bewegen of zitten omdraaien in bed, steken in mijn onderbuik, vlagen van buikpijn.

Nu is de aflees tijd 5 minuten in die tijd was het negatief. Vlak daarna kwam er een licht roze streepje te voorschijn, zo licht niet op een camera te krijgen! 
Nu ben ik dus heel onzeker over de uitslag, zou ik nou zwanger zijn of is het een vals streepje geweest? 
Ik wou in ieder geval donderdagochtend weer testen.

Alvast bedankt!


Antwoord van Annelie Hoeksma

Beste,

Als je een zwangerschapstest afleest is het belangrijk om je aan de maximale tijd te houden. Dat kan per test verschillen maar meestal is dat niet meer dan 5 tot 15 minuten. Na deze tijd is de test niet meer betrouwbaar en kun je een (vage) streep niet meer interpreteren als een zwangerschap.

Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste tests na 10 minuten de meest betrouwbare resultaten geven maar ook dat verschilt per test.

Een zwangerschapstest meet het hCG hormoon nivo in jouw urine. Als de test na de maximale tijd negatief was kun je daaruit opmaken dat je nog niet voldoende hCG in je lichaam hebt. Dat wil niet zeggen dat je niet zwanger bent, dat hangt helemaal af van het tijdstip waarop je hebt getest.

Totale zekerheid heb je pas ongeveer een week na de dag waarop jouw cyclus zou beginnen. 

Het lijkt me dus heel verstandig dat je de test nog een keer herhaald na een paar dagen. Om verdere teleurstelling te voorkomen raad ik je aan om niet 2 dagen maar een volle week te wachten.

Gesteld door L o v e op dinsdag 6 november 2012
Beantwoord door Annelie Hoeksma op woensdag 7 november 2012
3088 x bekeken

Deze vraag is ook te vinden op:

 


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan