Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis eten tijdens de zwangerschap is een goed idee. Vis bevat veel goede vetzuren die erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby !

Vis is goed voor de baby

Er wordt aangeraden om 2 keer per week vette vis te eten als je zwanger bent maar ook tijdens de periode van borstvoeding. Dit gebeurt in Nederland over het algemeen veel te weinig. Vette vis bevat veel omega3 vetzuren en juist die vetzuren zijn goed voor de ontwikkeling van je kindje. Deze vetzuren zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen. Diverse onderzoeken hebben laten zien dat baby's van wie de moeder veel vette vis at op latere leeftijd een beter motoriek hebben dan kinderen van wie de moeders niet veel vis aten. Ook was hun IQ hoger en hadden deze kinderen op latere leeftijd betere sociale contacten.

Welke vis eten

Zoals gezegd, zijn vooral de vette vissen gezond en goed voor je baby. Het beste kun je vis als haring, makreel en zalm eten. Als je geen vis lust, kun je gelukkig ook viscapsules kopen. Hierin vind je ook de gezonde omega 3 vetzuren die je zo goed kunt gebruiken tijdens je zwangerschap.

Kijk uit voor

Sommige vis is dan juist weer niet zo goed om te eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft. OVer het algemeen is het verstandig om goed op te letten welke vis je eet. Een goede visboer kan je vertellen welke vis goed voor je is en weet ook hoe oud de vis is die je in zijn winkel kan vinden.

Kwik in vis

De zogenoemde roofvissen eten andere vissen. Doordat het water (bijna overal ter wereld) licht verontreinigt is, zit in vis een kleine concentratie kwik. Juist de vissen die veel ander vissen eten (roofvissen dus) krijgen meer van dit kwik binnen. Tijdens je zwangerschap is het niet goed voor je baby om te veel kwik binnen te krijgen. Daarom kun je beter geen roofvissen eten. De vis die je beter kan laten staan is: verse tonijn, marlijn, koningsmakreel, haai, zwaardvis en snoekbaars. Tonijn in blik bevat veel minder kwik, dit kun je gewoon eten (2x per week maximaal)

Vacuum verpakte en rauwe vis

Vacuum verpakte vis kan soms de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan zich goed vermenigvuldigen juist in deze omstandigheden. Deze bacterie is erg gevaarlijk voor je kindje en kan er voor zorgen dat je kindje te vroeg geboren wordt of dat je een miskraam krijgt. Pas dus heel erg op met voorverpakte vis (eet het niet !). Als je toch vacuum verpakte vis wilt eten, verhit de vis dan tot minstens 75-85 graden. Daarbij wordt de bacterie gedood.
Rauwe vis kan deze bacterie ook bevatten. Een uitzondering hierop is gezouten haring die vaak maar kort op zout wordt bewaard en daarbij deze bacterie niet bevat. Diepvries vis is over het algemeen juist wel veilig omdat de listeria bacterie zich niet kan vermenigvuldigen in de diepvries. Na het ontdooien kan de bacterie zich wel vermenigvuldigen dus laat de vis niet te lang staan !

 

Reacties op 'Vis eten tijdens de zwangerschap '

Reacties

Chelsea
Hoe zit dat met panga filet?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Zwangerschap, misselijkheid en eten

Vraag je je af wat je het beste kunt eten als je misselijk bent tijdens je zwangerschap of ben je bang dat je juist door je misselijkheid niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt ? Lees dan snel verder !

Vitamine D en zwangerschap

Vitamine D heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het versterken van de botten, de tanden en het tandglazuur van je baby! Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een minder gezond kindje bij de geboorte. Vitamine D krijg je bij een normaal gezond diee

Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis eten tijdens de zwangerschap is een goed idee. Vis beval veel goede vetzuren die erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby !

Magnesium en zwangerschap

Magnesium tijdens de zwangerschap helpt de opbouw van het skelet, het gebit en is nodig voor de ontwikkeling van de spieren. Magnesium helpt ook tegen krampen en lijkt een positief effect te hebben tegen zwangerschapsvergiftiging.

Kaas eten wanneer je zwanger bent

Kaas mag, ook tijdens de zwangerschap. Het Voedingscenrum beveelt dagelijks 1 ½ plak kaas aan. Het wordt zwangere vrouwen echter afgeraden buitenlandse zachte, rauwmelkse kazen te gebruiken. Deze kunnen de Listeriabacterie bevatten waar het kind erg ziek

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan