Wel of niet dopen? - Zwangerschapsforum

Miepie - schreef op 07-09 om 07:40
Hallo Allemaal,

Mijn vriend en ik hebben een discussie die nogal kan oplaaien. Ik ben zelf niet gelovig, ben wel gedoopt maar heb geen communie gedaan en ik ben van mening dat als je niet in de kerk gelooft je je kind ook niet moet laten dopen.

Mijn vriend is ook niet gelovig maar wil onze dochter straks wel laten dopen, uit traditie. Zijn argumentatie is omdat hij het mooi vind dat mensen samenkomen (samenhorigheid), de traditie en hij vind het vervelend als alle kindjes in de klas de communie wel doen en die van ons niet.

Laten jullie je kindje dopen en zo ja waarom wel en waarom niet? Ik hoor ook graag of jullie in Nederland of België wonen (beetje marktonderzoek) hihi

Liefs Miepie
20 antwoorden en 24784267x bekeken
sjannie (Gast) - schreef op 07-09 om 08:21
Hoi, wij hebben onze 2 zoons niet laten dopen. We zijn beiden niet gelovig en als we een feestje willen geven dan doen we dat gewoon.

Ps we komen uit Nederland
kruimel - schreef op 07-09 om 12:33
Volgens mij worden tegenwoordig niet zo heel veel kindjes gedoopt.. Niet zo veel als vroeger althans.

Ik ben zelf niet gedoopt en heb daar als kind nooit problemen mee gehad dat de rest van de kindjes in de klas wel communie deden enzo..

Wij gaan onze kindjes ook niet laten dopen, omdat we allebei niet gelovig zijn. een feestje zoals Sjannie zegt kan altijd; gedoopt of niet!
Wij wonen in NL!

xKruimel
irma (Gast) - schreef op 07-09 om 17:18
daar kan ik mij bij aansluiten, ik heb zoiets van het hoeft niet.
maar mijn man wil het liever wel ´ben zelf wel gedoopt´ maar omdat we met verhuizing verbouwen enz zitten doen wij het als ons zoontje 1 jaar word in mei.
ik had zoiets eigenlijk moet een kind het zelf kunnen beslissen op latere leeftijd, maar dat ik ook zoiets. ons zoontje is alweer 3,5 maand
kruimel - schreef op 07-09 om 18:20
Mee eens Irma; iemand moet zelf bepalen waar hy/zy in geloofd. Das ook de reden dat mijn ouders 21 jaar geleden hebben besloten om mij niet te laten dopen.
Miss Butterfly - schreef op 07-09 om 19:10
Wij gaan ons kind wel laten dopen. Zelf ben ik wel gelovig (we zijn dan ook voor de Kerk getrouwd). Mijn man is zoekend maar is verder vrij traditioneel. Ik vind een doopsel belangrijk en daarom kiezen we daar ook voor: erg traditioneel ook want we hebben zelfs een doopjurk gevonden intussen. Het doopsel is een teken dat je het kind ook christelijk wil opvoeden binnen de Kerkgemeenschap (dat is waar het doopsel voor staat) maar dit doopsel wordt later vernieuwd in het vormsel en dan is het kind ook al ouder en kan die zelf ook al wat een mening vormen. Wil die het doopsel dus niet vernieuwen dan kan dat ook nog altijd.
Lynn - schreef op 08-09 om 21:15
Hallo. ..

Wij laten onze dochter ook niet dopen...
De rede is... dat we allebei niet gelovig zijn en niks met de kerk hebben! Als we iets willen vieren doen we dat gewoon! Zelf ben ik later gedoopt... dit omdat mijn ouders het ook niet eens met elkaar waren en de keuze bij mij neer wouden leggen.
Ik mocht zelf kiezen of ik de communie mocht doen. Ik ben dus gedoopt toen ik 8 was of zo...
Heb daar spijt van! Een kind van 8 kan niet zo een keuze maken en maakt die keuze omdat dw rest het ook doet!
Tegenwoordig worden heel veel kinderen niet gedoopt. .. op school is het zichtbaar minder als vroeger!

Succes met je keuze!
Liefs Lynn
joyce - schreef op 24-09 om 23:33
Wij zitten hier ook mee. Zijn beide wel gelovig, maar in 'een god' niet perse die die de kerk verbeeld heeft. En met de misstanden in de RK kerk tegenwoordig zijn we ook wat kritischer geworden.
Wel vinden we een christelijke basis belangrijk, omdat dat nou eenmaal een deel van de europese geschiedenis is.
Voorlopig stellen we de keuze nog even uit, maar ik denk dat we wel met een pastor gaan praten hierover. Er moet iig een klik zijn met de pastor van 'onze kerk', en dat weten we nu niet echt met slechts de jaarlijkse gang naar de kerstmis. Al heb ik wel gezien dat er vrij veel kinderen in deze kerk komen, wat ik op zich weer een goed teken vind :-).
Kortom, wij zijn er ook nog niet uit, ben benieuwd naar de overwegingen van anderen.
kaatje - schreef op 25-09 om 09:32
Wij laten ons kindje niet dopen. We komen nooit meer in de kerk. Ik zelf geloof wel in iets maar niet in één god en één waarheid. Dopen voor onze ouders doen we ook niet, want ik vind het een beslissing van ons en niet voor tradities, opa's & oma's of om dadelijk met de communie cadeautjes te krijgen.
De communie wordt ook tegenwoordig in NL vaak apart gedaan van school. Vroeger toen ik jong was, waren de bijeenkomsten en naar de bakker gaan onder schooltijd. En dat is tegenwoordig niet meer, alle bijeenkomsten zijn buiten schooltijd.
Ik geloof dat je je geloof zelf kiest, wanneer je kunt kiezen.
hartje - schreef op 25-09 om 10:39
Ik heb mijn kindje wel laten dopen, dit omdat wij hier volledig achterstaan...
Als je twijfelt zou ik er goed over nadenken, het is ook een verantwoordelijkheid die je draagt en dat alles in afhankelijkheid van God. Dat is moeilijk als je niet gelovig bent.

Luister naar je zelf en bid!
Elizabeth (Gast) - schreef op 24-08 om 00:22
wij hebben onze 2 dochtertjes wel laten dopen. Wij zijn zelf christelijk en vind het heel belangrijk dat je je kind eerst bij God brengt en dat het vooraltijd een teken en zegel van God bij zich draagt ook al kiest je kind later een andere weg God zal altijd bij hem/haar zijn Hij zal nooit los laten wat Zijn hand begon. Een feest na de tijd geven doen wij niet wij dopen onze kinderen als ze 3-8 weken oud zijn. Maar laat je kind niet zomaar dopen onderzoek en je zal zelf eerst echt oprecht in God moeten geloven voor dat je deze belofte aan God maken ! Hij komt spoedig en dan krijgen we een nieuwe hemel en een nieuwe aarde ik hoop dat jij daar bij mag zijn ??
hartje - schreef op 24-08 om 11:21
Mooi Elisabeth,  in welke kerk laten jullie je kindje dopen? Wij denken er hetzelfde over als jullie. Mooi!
melissa123 - schreef op 22-09 om 21:15
Tegenwoordig worden veel kindjes niet meer gedoopt. Hier ook het geval. Ons dochtertje hebben we niet laten dopen omdat ik totaal niks met t kerkelijke heb en mijn vriend ook niet. Ook onze 2 prinses word om die reden niet gedoopt!

Misschien een geboortefeest? Dan hebben jullie toch de samhorigheid en toch niet gelovig!
Hebbe hier zelf ook aan gedacht, maar toch niet gedaan. Omdat wij hier persoonlijk geen meerwaarde van zagen.

Wellicht dat je hier iets mee kunt.
www.rentapriest.be

Ik wou eerst ook laten dopen uit traditie maar dan thuis omdat ik er niks mee heb en ik zelfs een hekel eraan heb om na de kerk te moeten. Toen kwam ik op deze site!

Succes!
care niet (Gast) - schreef op 21-11 om 11:09
ik cair nie
Veertje - schreef op 22-11 om 07:03
Wij hebben de eerste niet gedoopt en gaan de tweede ook niet dopen. zijn beide niet gelovig en ook geen van de opa's en oma's is gelovig. ik weet niet precies uit welke streek je komt, maar bij mij om de buurt (midden Nederland) zijn zelfs de meeste kinderen op katholieke en protestante scholen niet gedoopt. Tijdens de rondleiding werd ons verteld dat per klas maar 2 kinderen communie doen. Erg anders dan tijdens mijn schooltijd. Ik zou even nagaan of in jullie buurt dit nog wel nogmaals is, voordat je dat als reden gebruikt. 
Luutje - schreef op 03-12 om 10:40
Voor mij is heel dat dopen verhaal ook niet nodig, komen zelden of nooit in de kerk (zijn zelfs niet voor de kerk getrouwd, vonden we geen van beide nodig) Maar mijn man wil ons kindje dus wel laten dopen. Dit met het idee dat het wel de kans krijgt om zijn/haar communie later te kunnen doen.
Ik heb zo iets van 'er bestaat tegenwoordig ook het Lentefeest' (in België) wat ze doen voor de niet gedoopte kindjes. Dit kan je toch net zo mooi inkleden als een communie.

Wordt hier ook nog een heel discussie punt
El (Gast) - schreef op 24-08 om 03:42
Laat ik even mijn verhaal vertelen over het dopen en een vader hebben die het hindoeisme heeft en een moeder met het christelijke geloof ik als 29 jarige heb vanaf 0 tot 4alleen het hindoeisme geloof gehad want dat werd erin gebracht christenlijk dat kende ik niet want andere geloven had ik toen nooit van gehoord het werd verboden tot beide ouders uit elkaar gingen en ik opeens als 4/5 jarige me moeder in het nederlands hoorde bidden wat ik eerste instantie erg vreemd vond en vroeg haar wat ze nou eigenlijk aan het doen was het was vreemd voor me enige wat me moeder tegen mij zijd is dat dit haar geloof was en dat ik het nooit heb gehoort omdat me vader dat verbieden zelf vond ik dat een grote fout van me vader want ik heb me eige keuze of geloof niet kunnen kiezen ik wist niet beter waarbij me moeder lief tegen mij zijd ik ga je niks opdwingen de keuze is aan jou en ik laat het los zoals het is ik werd door die opmerking natuurlijk nieuwschierig ik werd niet tot geloof gedwongen maar ik werd erg nieuwschierig naar de nieuwe geloof die ik niet kende uiteindelijk ik was zo nieuwschierig en ging op onderzoek wat nou echt voor mij voelde ik vroeg me moeder bewijs van het geloof wat het is en ze kwam thuis met een video band dat was toen nog zo met de tekenfilm van jezus christus en noas ark ik heb met verbazing staan kijken en na de films instand gekozen om christen te zijn wat ik erg jammer vond heb ik daarna vaak gezeurt waarom ik nooit gedoopt was ik vond het erg want dopen was ook verboden door mijn vader ik mocht niks van het christendom weten en heb m sinds dien hem altijd kwalijk genomen ik had graag van me moeder gehoord dat ik als baby gedoopt wat wat niet zo was Me moeder zijd altijd dopen kan altijd nog en dat zijd ze steeds als ik erover begon me moeder is nu sinds me 24e overleden me geloof is sterker geworden ik geloof niet dat god me moeder me af neemt en ben altijd lossjes over de kerk geweest ik had nooit zin om er naar toe te gaan ondanks ik christen ben ik heb daar de gedult en de consentratie niet voor duidelijk genoeg ik heb na me moeders dood om haar te eren me beter gedragen als christen en ik nam een drastische maatregel voor mezelf ik vond dat het tijd werd een kerk te kiezen waar ik bij zou blijven ik ben in 2018 eindelijk gedoopt ben er heel erg blij mee en ik snap waarom me moeder altijd zijd dat het er niet de tijd voor was om te dopen dat was omdat ik nog veel moest leren en nog veel zondes maakte en me moeder wist van me dat ik fouten niet toe sta van mezelf en voordat ik me liet dopen heb ik ook geoevend voordat ik mezelf liet dopen om alle zondes een voor een uit me leven te banen en te zorgen dat ik ze niet meer zou maken omdat ik mezelf erin trainde ik wil met deze verhaal aan iedereen uitlegen gelovig of niet gelovig laat deze keuze aan je kind over ga het niet dwingen het word vanzelf nieuschierig en of het gaat geloven dat mag je als christen nooit dwingen een echte christen laat het groeien vanuit het hart als het erin gedwongen is dan komt het niet uit het hart en wat is er mooier dan een kind die uit zichzelf zegt mama en papa ik besluit christen te worden en dat het zo vast beraden is en dat het je trots wilt maken dit is wat ik voor mijn moeder deed me moeder was de liefste moeder ooit ze las ook altijd voor het slapen gaan uit een kinder bijbel ook een tip als je toch je kind graag wilt laten geloven wek dan de nieuwschierigheid op van je kind  geloof komt vanzelf het kan zelfs de ongelovige gebeuren het leg aan je eige succes ermee ouders en aankomende nieuwe ouders 
Anoniem (Gast) - schreef op 24-08 om 10:17
Interpunctie is handig, weet je...
Amélie - schreef op 24-08 om 20:12
Wij zijn gelovig en hebben gekozen om onze zoon te dopen enkele dagen na zijn geboorte wij doen het niet voor het feest want die doen we niet vinden dit niet nodig want doen het alleen voor God. Nu kan je hem later ook dopen als hij bv zijn eerste communie wilt doen. Nu zal hij later zijn keuze maken als hij het wilt doen of niet. Iedereen is vrij te kiezen. Ik ben van Belgie. Groetjes. 
Anoniem (Gast) - schreef op 24-08 om 23:56
Ik heb mijn kindje laten dopen, maar wel omdat ik er achter sta dat hij wat meekrijgt van het geloof. Daarmee gaat het me er dan weer niet om dat hij perse in goed moet geloven, maar naar mijn idee komen er ook goede normen en waarden uit mijn niet streng gelovige achtergrond.  Bovendien vind ik het mooi als hij er net als ik misschien ooit steun uit kan halen. Maar zelfs 30 jaar geleden kon je al pas met communie of vormsel eerst nog gedoopt worden. 

Persoonlijk denk ik niet dat een kind er met de communie al klaar voor is zelf voor het geloof te kiezen en dat het vormsel dan een iets betere leeftijd is voor de bewustwording van wat het inhoud.

Maar je kind laten dopen om de traditie van het dopen zonder de achtergrond te kennen of omdat anderen het raar zouden vinden lijkt me ook noet een goede r3den om het te doen. Het grootste deel van de kinderen wordt al niet meer gedoopt.

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Wel of niet dopen?' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook
asd
Zwangerschapsyoga: live en online!
  • 14 live en online lessen!
  • Wees er snel bij er is beperkt plek!
30% korting met de code BRABBELS
Lees meer
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan