Wanneer fruithapje?? - Babyforum

Lynn - schreef op 29-08 om 13:47
Hallo allemaal...

Ik zou graag jullie mening en ervaring willen horen wanneer jullie je kleintje voor het eerst fruithapje geeft.
Mana is nu 3 maanden... ze drinkt haar flesjes van 180 cc goed leeg en ik heb soms de indruk dat ze wel wat meer zou lusten. Meestal zit er ook maar 3, 5 uur tussen de fles omdat ze de 4 niet haald.
Ze zit dan echt met haar mondje te smakken en de
kwijl loopt haar uit mondje! Wanneer zijn jullie begonnen met fruithapje? Ik weet wel dat ik met 1 soort fruit het beste kan beginnen.

Liefs lynn





17 antwoorden en 44308673x bekeken
N. Coppola - schreef op 29-08 om 14:01
Hallo Lynn,
Ik persoonlijk vind het veel te vroeg, ik zou dan een dosis meer geven dus 210cc dan .
Vroeger gaven de ouders al vanaf 3m en half of 4 maand fruitpap, nu raden dokters aan om nog even te wachten want naar het schijnt met een nieuwe onderzoek raden ze aan om vanaf 5 m en half of 6 maanden mee te beginnen, omdat fruit alergiëen veroorzaakt.. en vermits mijn zoon op die leeftijd een soort exzema had wou ik niet de risico nemen , dus dan ben ik op 4 maanden met groentenpap begonnen.
Hij was er direct op verzot, en op 6 maanden kreeg hij fruitpap.
En omdat mijn zoon nu een hele goeie eter is, (mijn schoonmoeder overdrijft heel veel met de portie's fruit en groentenpap, ze geeft een bord dat genoeg is voor een volwassen !)
en daardoor heb ik zijn dosis van zijn melk verminderd van 210 naar 180cc behalve zijn laatste fles voor het slapengaan geef ik een 240cc.

en het is ook best dat je dit bespreekt met de kinderarts
groetjes
Irma (Gast) - schreef op 29-08 om 15:30
Is dat niet vanaf 4 maand?bij cb vragen lynn ik denk dat het dan mag ga het dan vragen, dean drinkt ook 180 soms niet helemaal leeg maar laatste lastig te rekken ik geef het dan gewoon,hij slaapt goed door vannacht van 9 tot half 7,lijkt me wel leuk weer een nieuw stap fruithapjes
N. Coppola - schreef op 29-08 om 16:33
Ja Irma vanaf 4 maanden mag dat, maar is best dat je dat bespreekt met de kinderarts om te zien of ze er wel tegen kan, zoals ik op het vorig bericht schreef, mijn zoon had in het begin huid problemen dus had de arts mij dat afgeraden, en ben dan begonnen met groenten in plaats van fruit.
Lynn - schreef op 29-08 om 20:29
Dank je wel meiden!
Coppola, vroeger gaven ze het idd al heel vroeg! Had ook al op google gekeken.. maar daar staan zo veel verschillen op! Iedereen doet het toch anders. Ik twijfelde... en weet echt niet meer wat ik bij mijn zoontje gedaan heb! Dat is inmiddels al 5 jaar geleden!
Hij had ook wat exceem.. maar nooit bij nagedacht dat dat misschien ook van het fruit kan zijn.
Mana moet maandag weer naar cb. Ik overleg dan even.

Een nieuwe stap is idd wel weer leuk irma!

Liefs lynn
love my girl! - schreef op 29-08 om 22:45
Wij zijn er 3 dagen geleden mee begonnen, ze wordt volgende week 4 maanden.
Vivienne was er egt aan toe, smakken, alles in haar mond stoppen, kijken hoe ik eet. Schijnt allemaal tekens te zijn dat ze er klaar voor kunnen zijn.
Wij maken alles vers en zijn begonnen met groente, met worteltjes en bloemkool heeft ze ook gehad. Vandaag voor de 2e keer wortels gehad en ze vond het heerlijk.
Als de lepel er aan kwam ging haar mond al open hihi soms ging het haar zelfs te traag hihi. Over 3 weken gaan we haar ook een fruithapje geven en die gaan we ook vers maken.
trotsemama - schreef op 30-08 om 08:31
Hier heeft onze dame ook net voor haar 4e maand aan haar eerste hapjes gehad. Wij hebben altijd alles vers gemaakt. Zo weet je precies wat ze binnenkrijgen. Je hebt bijvoorbeeld potjes bloemkool. Als je bij de ingrediënten kijkt zie je dat er ook aardappels e.d. doorheen zitten terwijl ze dit nog niet mogen hebben.
Wij zijn begonnen met worteltjes. Dit is ligt verteerbaar. Bloemkool hebben we pas later gedaan omdat de steeltjes van de bloemkool krampjes kunnen veroorzaken. Deze moeten dus heel goed weg gehaald worden.
Wij hebben iedere smaak appart eerst 4 dagen achter elkaar geprobeerd. Zo weet je of ze er goed op reageren. Eerst 4 dagen appel, daarna 4 dagen peer. Reageren ze er goed op kun je het mengen. Als je het vers maakt moet je al het fruit wel eerst koken.
Mijn ervaring is met het consultatiebureau dat je alles precies volgens het boekje moet doen. Wij hebben dus ook nooit gemeld. 

Wij zagen bij onze dochter ook met 3enhalf maand dat ze ons het eten uit de mond keek, begon te sabbelen / smakken en ze niet genoeg had aan haar flessen.

Als je het vers maakt kun je veel in 1 keer klaar maken en invriezen....

Ben heel benieuwd hoe Mana er de eerste keer op reageert. Of jullie ook zo'n komisch gezichtje te zien krijgen. Onze dochter was er zo blij mee dat ze direct meer wou hihi.

Liefs
hartje - schreef op 30-08 om 10:04
Ik ben zelf met hapjes begonnen na vijf maanden en na 6 maanden iedere dag en echt regelmatig. Ook i.v.m. allergieën.

Veel succes ermee!
trotsemama - schreef op 30-08 om 10:20
De darmen van een baby kunnen natuurlijk nog niet super veel hebben. Zo word het fruit zachter en bepaalde stoffen waar ze op kunnen reageren worden dan gedood. De vitaminen blijven dan gewoon. Een appel bijvoorbeeld kun je rauw niet goed genoeg pureren voor de eerste hapjes. Er blijven dan klontjes in. Je hoeft fruit ook maar 10 minuutjes te koken. Dat is al genoeg. Mijn dochter mocht geen banaan hebben dus heb daar geen ervaring mee. ( ze had last van verstoppingen) 
Voorbeeld appel:
Schillen
Klokhuis eruit
In stukjes snijden
In een pan met water doen
Ongeveer 10 min laten koken (Je kunt met een vork prikken om te kijken of het al zacht is)
Afgieten
Pureren

Ik maakte alles voor een week. Was dan de zaterdag ochtend bezig om alles te maken. Op den duur heb je fruit en warme hap.... Vrij veel werk dus... Vroor de porties in en kon zo elke avond een bakje pakken voor de volgende dag. Ze smulde altijd en wou ook haast geen kant en klaar potjes. 
Ze leren zo ook de echte smaken kennen en over het algemeen lusten ze later veel meer als dan met potjes. ( Dit is van horen en zeggen en de media) 
Met 6 maanden kon onze dame al gedeeltelijk met de pot mee eten en met een jaar at ze volledig mee met wat aanpassingen van ons. 

Hopelijk heb je iets aan deze informatie. Moet zeggen onze dochter is nu 3 en toen was er volop informatie over te vinden. Keek net op google en kon weinig vinden.
Irma (Gast) - schreef op 30-08 om 10:26
Eerste hapje moet zeker op de foto haha 19 sept naar cb word hij 4 maand zal het wel horen
janien (Gast) - schreef op 05-12 om 18:07
eerlijk gezegd verschilt dat per kindje warneer je met een fruithapje begint het ene kindje is er eerder aan toe dan het andere kindje ik gaf pas met 5 maanden terwijl mijn meisje achteraf gezien
janien (Gast) - schreef op 05-12 om 18:07
er veel eerder aan toe was
Mommy-Of-Nyana - schreef op 08-12 om 20:46
Nyana was 3 maand toen ze begon met fruitpap  en 3maand en half met groentenpap omdat ze er gewoon klaar voor was...en kijk ze heeft maar ander half maand tot 2 maand gemixt eten gegeten toen ze 5maand was wou dametje lief dit niet meer en wou ze enkel stukjes eten..en nu is ze 10 maand en eet alsof ze dit al jaren kan zo stukjes eten

Liefs
elke (Gast) - schreef op 25-07 om 11:03
hallo,

ons dochtertje is gestart met groentepap op 3 maand ( op aanraden van onze kinderarts )
dit omdat onze dochter enorm last had van reflux ondanks medicatie zat hier geen beterschap in tot ze dan groentepap kreeg dit hielp wel.
de kinderarts rade ons af om zo vroeg al te starten met fruitpap.

bij onze 2 andere kindjes zijn we gewoon op 4 maand gestart, eerst met groentepap een maand later met fruitpap.
Sanne (Gast) - schreef op 26-07 om 13:39
Waarom allemaal zo vroeg? Lees eens de volgende link: http://www.groenevrouw.nl/die-zes-maanden/

Er zijn veel aanwijzingen dat fruithapjes geven met 3 of 4 maanden schade aanbrengt aan de darmen die onomkeerbaar is en voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen in de toekomst. De Groene Vrouw zet dit allemaal overzichtelijk op een rijtje, echt de moeite waard om eens te lezen. Waarom zou je zoveel risico nemen met de darmen en dus de gezondheid (want het hele immuunsysteem speelt zich af in de darmen) van je baby en hem met 3 maanden al fruit geven? Eten uit de mond kijken en smakken is allemaal geen teken van toe zijn aan fruithapjes, dat is gewoon normale ontwikkeling.

Onze dochter is vandaag precies 6 maanden en we zijn sinds 2 weken voorzichtig bezig met het geven van groente (fruit nog niet, dat is zuurder en dus nog wat heftiger voor de darmpjes). We laten haar het ook zelf eten met haar handjes in stukken zodat het helemaal in haar eigen tempo kan en ze alleen eet waar ze echt aan toe is omdat ze zelf luistert naar haar eigen lichaam.  Het lijkt mij slim om voordat je gaat beginnen met fruit en groente je eerst uitzoekt hoe de darmpjes van een baby in elkaar zitten en welk effect te vroeg bijvoeden heeft op de darmen. Neem alsjeblieft geen enkel risico met de gezondheid van je kindje.
suusje (Gast) - schreef op 16-10 om 17:34
Mijn dochter Mollie is volgende week 4 maandjes oud. Heb vandaag van Bambix rijstebloem gekocht. Ik heb gelezen dat het voor de darmpjes 'beter' is om eerst te beginnen met een papje om te laten wennen aan vaster voedsel dan de melk. Ik denk dat ik twee weekjes de avondfles ga aanvullen met de rijstebloem en als dat allemaal goed gaat dan ga ik ook maar een fruit of groentehapje op de dag proberen te geven. Erg veel zin in en ben benieuwd!

Madelene - schreef op 20-04 om 21:12
Ik ben met fruitpotjes begonnen toen mijn oudste 6 maanden was 
de jongste eerder ik weet alleen niet meer precies hoe veel maanden ze toen was .
gaf er ook nog bv bij.
ik luisterde nooit naar het consultatiebureau vroeger zeiden ze weer pas later toen was het weer teruggedraaid naar vroeger moeten ze krijgen. 
om gek van te worden ze veranderen iedere keer. 
Ik ben van mening dat iedere moeder dat zelf wel merkt wanneer haar kindje er aan toe is een fruit hapje.
maar goed sommige moeders hebben daar veel aan het cb om dingen aan te vragen dat kan natuurlijk. 
Maar ik persoonlijk keek gewoon naar mijn kinderen en schatten zelf wel in of ze er aan toe waren of niet
daar wilden ik het consultatiebureau niet bij hebben die het ging bepalen .
groetjes madelene

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Wanneer fruithapje??' in het Babyforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook




Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan