Des-kleindochters - Zwanger worden forum

soof88 - schreef op 14-12 om 15:32
Hallo iedereen,

Drie maanden geleden ben ik gestopt met de pil. Een van deze redenen daarvoor is dat ik een des-kleindochter ben. Mijn oma had eind jaren '50 een aantal miskramen gehad, waarna haar arts haar adviseerde om het medicijn DES te gebruiken. Mijn vader werd geboren. In 1975 werd bekend gemaakt dat kinderen die geboren zijn door dit middel verminderd vruchtbaar zouden zijn. Nu heeft mijn vader een aantal kinderen gekregen en voor zover ik weet heeft hij geen problemen. Ik kamp echter met een zeer onregelmatige cyclus, waardoor de kans op een zwangerschap minder groot is. Is dit toeval of niet? 
Ik ben erg benieuwd of er meer vrouwen des-kleindochter zijn en wat jullie ervaring hiermee is.
22 antwoorden en 43977687x bekeken
Ssss - schreef op 30-01 om 21:35
Hoi Soof 88, ik las je berichtje ik ben ook des kleindochter. 
Moeder van mijn vader ook des moeder.
Nu is bij mij naar boven gekomen dat ik 2 baarmoeders heb. Ik ga er nog met de gyn. Over hebben tenminste die wil ik nog bellen of het daarmee te maken heeft.
Liefs 
kruimel - schreef op 14-12 om 20:03
Hai!

Ik ben geen DES dochter maar vond je topic interessant en ben ff gaan google'en

"Gelukkig is uit Amerikaans onderzoek, onder DES-kleindochters, gebleken dat zij niet (zoals hun
moeders) afwijkende celbekleding hebben op de vaginawanden en baarmoedermond."

Maar dit stukje gaat over 3e generatie DES-kinderen in vrouwelyke vorm.. Weet niet of het ook effect kan hebben op mannen? Er word volgens my nooit gesproken over DES-zonen..

Hoe dan ook; ik gok dan ook op toeval. Ontpillen is erg irritant maar niks aan te doen. Als ik jouw was zou ik een keer naar de huisarts gaan om het na te vragen.. hy/zy kan je dan waarschynlyk beter geruststellen als iemand op een forum.

succes!

xx
soof88 - schreef op 14-12 om 20:09
Hai Kruimel,

Ja, ik heb dat ook gelezen. Nu zijn de onderzoeken nogal tegenstrijdig. De een zegt dit, de ander dit. Ik ben al eens bij een gyn. vanwege mijn cyclus geweest. Die zei dat de inwendige organen allemaal goed waren. Maar toch blijft het ergens knagen.. Ik was daarom wel benieuwd naar (soortgelijke) ervaringen. 

Ben net gestopt met de pil. Mannetje en ik blijven dus gewoon eerst gezellig doorklussen en mocht dat niets uithalen, ga ik wel even naar de huisarts.
justme - schreef op 16-01 om 20:39
hallo,

wat fijn dat je hier een een topic over gemaakt heb.
ik ben zelf ook een des kleindochter, alleen van mijn moeders kant.
nu heeft ze pas geleden een brief voor zowel mij als mijn zus binnengekregen, alleen heb ik nog niet de kans gehad om het te lezen.
ook ik maak me er namelijk wel zorgen om.
nu heb ik zelf geen last met menstruatie, mijn zus weer wel.
dus ik weet niet of dat er iets te maken mee heeft.
soof88 - schreef op 21-02 om 22:38
Hallo justme,

Sorry voor de late reactie. Ik heb de notificatie van je berichtje denk ik gemist in de mail. Wat fijn dat ik met iemand kan spreken die hetzelfde heeft. Wat bijzonder dat je moeder een brief voor je heeft. Geschreven door je oma? Voor mijn oma is dit onderwerp nogal moeilijk heb ik begrepen, dus ik ga haar hier niet naar vragen. Ik heb twee zusjes. Een zusje menstrueert regelmatig, zij heeft ook een kindje. Mijn andere zusje is erg onregelmatig ongesteld.
Ik heb ook geen idee of het hier iets mee te maken heeft, maar het spookt toch wel eens door je hoofd.
hartje - schreef op 21-02 om 22:51
Ik heb niks met des te maken en ben ook erg onregelmatig.. Heb wel eens dat ik enkele maanden oversla.. Het zou er mee te maken kunnen hebben maar het hoeft zeker niet, kijk maar naar mij.

Liefs hartje
soof88 - schreef op 22-02 om 11:29
Hartje, daar ga ik eigenlijk ook vanuit hoor. Ik sluit alleen niet uit dat het een oorzaak zou kunnen zijn van DES. Je hebt trouwens een enorm schattig kindje op je profielfoto!
justme - schreef op 27-02 om 12:17
hallo soof 88,

Idd fijn om er met iemand over te praten die er ook mee zit.
er is een kleine miscommunicatie, 
Mama heeft de brief gekregen van geen idee wie.
maar iemand van het ziekenhuis of iets dergelijks.

ik heb de brief nog steeds niet gelezen, maar we kregen de brief omdat mijn zus en ik op de leeftijd van kinderen krijgen zitten, en ze ons daarom willen waarschuwen.
geen idee of ze ons ook willen testen,maar iig dat we er bewust van zijn.

als ik de brief in handen heb laat ik wel weten wat er in stond


mijn oma leeft helaas niet meer, maar ik heb wel begrepen dat ze er heel veel moeite mee heeft gehad, en daarom ook onwijs blij was toen ze een kind en kleinkinderen kreeg.
wij waren dan ook heel belangrijk voor haar.

ja het spookt mij zeker regelmatig door het hoofd.
ik heb pas een vals alarm gehad, dacht dat ik zwanger was , maar het was negatief.
dan houdt je zoiets ook wel in je achterhoofd hoor.
dat het mooi zou zijn als het zo is, omdat je toch niet weet hoe of wat het zit met dat
Des Gedoe.

groetjes!
Maureen (Gast) - schreef op 20-02 om 20:29
Hai Soof 88!

Ik heb precies hetzelfde probleem als jij. Mijn oma had problemen met haar zwangerschap, slikte DES, en daardoor kwam mijn vader. Mijn vader heeft 3 kinderen gekregen, zonder problemen. Ik ben nog 18, maar ik ben er al erg mee bezig. Ik heb veel gekeken op internet erover, maar er is inderdaad weinig te vinden over DES-kleindochters via de vaders kant. Er is verder niks vreemds met mijn menstruatie. Wat voor invloed heeft de pil op dat jij een DES-kleindochter ben?

Groetjes!
Esmeralda - schreef op 16-03 om 22:05
Hallo mensen,
Ik ben ook des kleindochter van moederskant en ben nu zwanger van mijn tweede.
Mijn moeder heeft twee relatief goede zwangerschappen doorstaan maar wel met een aantal miskramen.verder heeft ze zeker wel lichamelijke problemen door des.
Mijn zus heeft verminderde kans op zwangerschap vanwege pcos en een gekantelde baarmoeder, ik daarintegen heb me nooit laten onderzoeken en ben nooit serieus genomen door mijn ha terwijl ik van een normale cyclus zonder pil naar bijna geen cyclus ging met vergelijkbare klachten als mijn zus. Gelukkig krijg je tijdens je zwangerschap onderzoeken en bleek alles goed te zijn en ben ik ondanks mijn cyclus makkelijk zwanger geworden. Mijn moeder maakt zich nog altijd veel zorgen omdat haar broer ook op latere leeftijd wel degelijk problemen kreeg.
Toevallig kreeg ik over des een vraag bij controle bij de vk en toen bleek dat een lang uitblijvende cyclus of een onregelmatige cyclus een logische verklaring voor des kleindochters zijn.

Ik ben wel ontzettend blij om eens met andere erover te kunnen praten over des. Veel mensen en artsen weten er maar bar weinig van
moussie (Gast) - schreef op 27-03 om 00:17
Hallo 
Ik ben ook een des kleindochter. Mijn oma slikte des omdat ze op oudere leeftijd zwanger raakt van mijn moeder. Het zou aangeboren afwijkingen tegengaan, die bij zwanger op oudere leeftijd kunnen horen. Mijn oma was 46 jaar toen.
Mijn moeder heeft wel 2 goede zwangerschappen gehad maar kreeg door des baarmoederhals kanker op haar 29e. ( is ze inmiddels wel van genezen)  ik zelf heb heel onregelmatige cyclus, 3 miskramen. Problemen met bevallen, 2 is met zuurstof gebrek geboren. Gaat nu na 12 jaar goed met hem. 2 is overleden door zuurstofgebrek bij bevalling.  De 3 is met een geplande ks geboren en kern gezond. En nu Is er bij mij een uituitstrijkje PAP 4 geconstateerd. Als ik over des begin word het weggewuifd. Maar ik vind het geen toeval meer. ( ik heb trouwens nooit een brief van het ziekenhuis gekregen)  ben wel nieuwsgierig of er meer zijn die een brief hebben gekregen of wie niet.
M. (Gast) - schreef op 13-10 om 11:50
Hallo allemaal,
Wat fijn om eindelijk iets te lezen over DES kleindochters. Ook mijn oma heeft DES gebruikt toen zij moeite had met zwanger worden. Uiteindelijk zijn mijn moeder en mijn tante geboren. Die hebben beiden veel moeite gehad met zwanger worden. Mijn moeder had op haar 19e baarmoederhalskanker (Weggehaald en geen last meer van) en mijn tante heeft veel miskramen gehad. Ook is bij haar op relatief jonge leeftijd (40) haar baarmoeder verwijderd door de effecten die DES had op haar baarmoeder. Mijn moeder heeft 5 jaar erover gedaan voor ze zwanger was van mij.
Mijn moeder en tante hebben een aantal jaren geleden ook een vergoeding gehad voor hun klachten.

Nu is het zo dat mijn vriend en ik ook graag kinderen willen en van plan zijn te stoppen met de pil. Ik ben alleen erg bang dat het bij mij ook zo lang gaat duren en zou dus al snel willen stoppen met de pil. Maar dit is meer omdat ik zelf erg bang ben dat ik ook 5 jaar verder ben voor ik zwanger ben. Terwijl het natuurlijk niet zo hoeft te zijn. Het maakt het lastig dat er weinig bekend is over hoe DES uitpakt voor kleindochters. Hebben jullie moeite gehad met zwanger worden?
Gr. M.
LadyLola - schreef op 29-10 om 00:08
Hey Dames, 
M'n eerste post hier ... mijn vriend en ik overwegen al even om aan kindjes te beginnen, ik ben nu nét met de pil gestopt. Helaas wachten we met echt proberen tot we nog andere medische uitslagen krijgen, maar we vinden 't wel spannend.
Eigenlijk is het een hele opluchting om ook eens iets over DES-kleindochters te lezen ... dacht dat ik de enige was die er mee inzat. Mijn grootmoeder nam het, kreeg 3 gezonde kinderen (en één miskraam tussendoor.) Mijn moeder kreeg mij, maar ook het advies om het op eentje te houden, het was ook een moeilijke zwangerschap. Haar zus en broer hebben allebei twee kinderen. Aangezien ik al heel lang de pil neem (ben er nu 27, neem ze al 12 jaar), is het een beetje moeilijk inschatten of ik een normale cyclus heb. Mijn moeder kreeg wel baarmoederhalskanker op haar 40ste. Of dat gelinkt is aan DES weet ik niet. 
Wat ik qua onderzoek vond, wijst erop dat ze 
1. Eigenlijk nog niet veel weten over DES-kleinkinderen
2. DES-kleinkinderen (meisjes) een relatief grote kans hebben op een normale vruchtbaarheid, als hun moeder weinig problemen had.
3. Er een iets grotere kans op teelbalkanker is bij DES-kleinkinderen (jongens, uiteraard.)
Maar da's al even geleden. Nog iemand? :-S
LL
Meisje van 15 (Gast) - schreef op 07-05 om 16:25
hallo, ik ben een meisje van 15 , 3e generatie DES-kind ,mijn moeder was onvruchtbaar verklaard doordat mijn oma het des medicijn had gebruikt. Daarom ben ik ontstaan met ivf. Ik menstrueer al ruim 3 jaar maar het is nog steeds heel onregelmatig , vaak tot 15 dagen te laat. Ik zal waarschijnlijk ook gevolgen ervaren als ik zwanger zou raken. Ik heb hier dus ook last van. 
Het is eigenlijk best logisch dat je vader er niet veel van gemerkt heeft aangezien deze onvruchtbaarheid zich beter uit bij DES-dochters dan bij DES-zoons.
Junikindje - schreef op 07-05 om 18:06
Hoi allemaal!!
Interessant onderwerp..... ik zelf ben ook een des-kleindochter. Mijn moeder is een des-dochter en heeft hierdoor een afwijkende vorm van de baarmoedermond/vaginawand. Nu vroeg ik mezelf inderdaad ook af of ik hierdoor nog problemen kan ervaren. En of ik hier ook nog iets van bij me draag.

Aangezien ik zelf doktersassistente ben was het een kleine moeite om het aan de artsen na te vragen. Goed nieuws voor de des-kleindochters onder ons.... want wij krijgen hier dus niks meer van mee. Ook hebben ze daar beneden alles nagekeken en er was niks afwijkends te zien

Hopelijk zijn jullie allemaal een beetje gerust gesteld groetjess
Daniëlle (Gast) - schreef op 02-02 om 20:45
Hallo, Wat fijn om hier het een en ander van DES-kleindochters te lezen. 
Ik ben ook een DES-kleindochter. Mijn moeder is DES-dochter.
Mijn moeder is 8x zwanger geweest en heeft uiteindelijk 4 kinderen.
Bij 3 van die kinderen heeft ze een cerclage gehad (touwtje om de baarmoeder om het kindje vast te houden), ook bij mij nadat ze mij bijna verloren was.
Ik ben nu 8 weken zwanger en ben toch een beetje bezorgd over mijn zwangerschap.
Mijn huisarts had mij een notitie meegegeven voor de verloskundige waarin ze aangaf dat mijn moeder DES-dochter is en het bij mij mogelijk een kwetsbare zwangerschap zou kunnen zijn. De verloskundige heeft dit weggewuifd met een 'daar doen we niks mee want er is niets bekend over afwijkingen bij DES-kleindochters dus die zijn er ook niet'.
Daarom ga ik volgende week naar de huisarts omdat ik geen enkel risico wil lopen met mijn kindje en onder controle wil bij de gynaecoloog in het ziekenhuis.
Er is nog weinig bekend over DES-kleindochters en ik geloof dat daarin ook verschil zit in de afwijkingen net zoals er bij DES-dochters verschil is. 
Ik heb op descentrum.nl ook een verhaal gelezen van een DES-kleindochter die met haar zwangerschappen problemen heeft gehad en waar haar zwangerschappen vergelijkbaar als die van haar moeder verliepen.
Ik denk zeker dat je erop moet staan om extra controle te krijgen, juist omdat er nog zo weinig over bekend is!
Elke vrouw is anders en ook elke bijwerking van DES is anders voor elke vrouw, dus dat 1 DES-kleindochter er geen gevolgen van ervaart hoeft niet te betekenen dat anderen dit niet ervaren.
Anoniem (Gast) - schreef op 04-02 om 10:21
Ik lees dit nu zo en bedenk me dan.. wisten ze ervan? Vroeger toen onze omas dit middel kregen voorgeschreven.. iemsnd die dit weet?
Kat - schreef op 09-02 om 10:10
Ik ben zelf ook een des kleindochter. Ik lees een hoop herkenbare verhalen hier. Vooral een onregelmatige en lange cyclus heb ik last van. Ondanks dat ben ik twee keer vrij vlot zwanger geraakt en met succes voldragen en verder weinig problemen ervaren. Ook ik meldde het bij mijn vk en ook daar werd gezegd voor des kleindochters is er geen probleem, als je een des kleinzoon was geweest wel. Helaas ben ik toen vergeten te vragen hoe dat zat. Maar ik vertrouwde op mijn vk in dit geval.

Anoniem: ik denk niet dat ze het vroeger wisten. Ik denk niet dat ze dat middel getest hebben en daarna 30 jaar hebben gewacht om te zien wat de effecten waren voor de volgende generatie.
Margaretha (Gast) - schreef op 21-06 om 12:16
Hoi iedereen!

Ik ben ook een des kleindochter , mijn oma heeft het medicijn geslikt tijdens de zwangerschap van mijn mams. Opzich heb ik een regelmatige cyclus alleen wanneer ik hormonen slik zoals de pil of implanon staafje dan gaat mijn hele huishouding op hol. Van 2 dagen menstruatie tot 3,5 week menstruatie. 

Sinds begin mei dit jaar is mijn implanon staafje er uit gehaald omdat mijn man en ik een kinderwens hebben. 2 dagen daarna is mijn menstruatie begonnen en dit duurde 6 dagen. Sinds dien heb ik geen menstruatie gehad, dan zou je denken zwanger! Maar tot nu toe alle 3 de testen negatief. Ondertussen nu 3 weken over tijd. Echter gaat deze over tijd gepaard met erg veel onderbuikpijnen zn pijn dat ik er in de nacht regelmatig wakker van lig. Met de HA gebeld en ik moet nu as vrijdag nog een zwangerschap test doen maar dan een early test. Mocht deze negatief zijn dan moet ik volgende week naar de HA toe. 

Het spookt wel steeds door mijn hoofd of des hier mee te maken kan hebben. Bij de huisarts is bekend dat ik een des-kleindochter ben.

Heb ik alleen deze intense onderbuikpijnen? En over tijd maar negatieve zwangerschap testen? 
Lena (Gast) - schreef op 03-08 om 11:20
Beste allemaal, 
Ik worstel hier ook mee. Mijn oma zei vroeger dat ze geen des heeft gebruikt. Mijn moeder had meerdere miskramen voordat ik werd geboren. Mijn oma heeft net voor haar overlijden aangegeven wel des te hebben gebruikt. Ik zelf heb begin twintig een miskraam gehad. Rond Mijn 25e had ik een PAP 4 uitstrijkje en daarnaast heb ik een afwijkende baarmoedermond en afscheiding probelemen die tekenend zijn voor des. De gynaecoloog gaf toen aan dat ze het alleen zag bij DES dochters en vroeg of ik een des kleinkind was. Destijds zei ik van niet maar recent weet ik dus dat het wel zo is. Echter is er vrij weinig bekend wat de echte gevolgen zijn voor des kleindochters omdat bij diagones vaak niet de link wordt gelegd en artsen het niet altijd onderzoeken. Ik wil nu graag dat het nader onderzocht wordt maar de HA doet hier moeilijk over omdat de enkele onderzoeken die er zijn zeggen dat des kleindochters niet dezelfde symptomen kunnen krijgen als des dochters. Zijn er hier mensen die het wel voor elkaar hebben gekregen als deskleinkind om dit nader onderzocht te krijgen? 
Kir2003 (Gast) - schreef op 24-04 om 09:08
Hey meiden,
Ik ben ook een des kleindochter, mijn oma heeft des geslikt tijdens de zwangerschap bij zowel mijn vader als mijn tante.
Alhoewel hij nooit problemen gehad heeft met vruchtbaarheid heeft mijn tante hier wel degelijk last van gehad. Zij kon langere tijd niet zwanger worden en had ook een hele onregelmatige cyclus tot bijna geen cyclus.
Zij heeft hiervoor heel veel ivf trajecten moeten doorstaan en toen zij eenmaal zwanger was geraakt is zij rond de 25 weken bevallen van een couveuse baby, mijn neefje is nu 17 jaar maar heeft meerdere operaties gekregen voor zijn hart en luchtwegen ook is hij nu slechtziend. 
Ook heeft mijn tante borstkanker gekregen en dit is ook een voorkomende bijwerking door de des.
Nou heb ik eigenlijk vanaf dat ik menstrueer heel veel last gehad van hevige bloedingen en ondraaglijke pijn daardoor ben ik de pil gaan slikken maar ik moet deze continu wisselen in verband met hevige bijwerkingen. Nu heb ik dus zowel tijdens mijn menstruatie maar ook als ik niet menstrueer super veel klachten van hevige buikpijnen en een aantal andere klachten. Nu zit ik dus in een traject bij de gyn. En ze gaan uit van endometriose hier is dus verder niets van bekend bij deze kleindochters maar er is door de endometriose een grotere kans op kanker en vruchtbaarheidsproblemen.

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Des-kleindochters' in het Zwanger worden forum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan