Hoeveel echo's is "normaal" - Zwangerschapsforum

Katie (Gast) - schreef op 02-08 om 17:18
Hallo - ik heb een vraagje!!
We hebben met 12 weken een echo gehad en het baby'tje zag er prima goed uit. Met 20 weken hebben we ook een echo gehad en het zag er nog steeds allemaal perfect goed uit. Ze hadden alles bekeken wat ze kunnen bekijken, het is overigens een jongen!! Maar in ieder geval, ik krijg vanaf nu helemaal geen echo's meer. Wat nu als ik over een week (of nu al!!) iets fout gaat bijvoorbeeld, groeiachterstand, of de navelstreng om zijn lijfje, ik noem maar op. Hoe kunnen ze nou zeker weten dat het allemaal goed is als ik verder geen scan meer krijg? Is het normaal dat je maar 2 scans (echo's) krijgt tijdens de gehele zwangerschap?? Ik ben inmiddels 23 weken maar ik vind het zo een verontrustend idee om maar tot week 38-40 zo rond te lopen zonder te weten of het nog steeds allemaal goed is!!
15 antwoorden en 45939282x bekeken
gerda - schreef op 02-08 om 17:49
Volgens mij is 2 echo's wel normaal. De groei van je kindje kunnen ze volgen a.d.h.v. de groei van je baarmoeder.
Ik moet bekennen dat ik het geluk heb dat ik nu bij een vk- praktijk ben die tot de 20e week iedere afspraak een echo maakt en daarna om en om. Op zich vind ik het prettig dat er zo vaak een echo wordt gemaakt.
Bij mijn oudste 2 kinderen heb ik alleen maar een echo met 12 wk gehad en toch wisten de vk dat mijn dochter een behoorlijk stevige dame was, ondanks de zwangerschapsvergiftiging die ik had.
Ik zou me dus geen zorgen maken! De vk en gynaecologen weten heel goed hoe je kindje zich ontwikkeld.
Esther - schreef op 02-08 om 18:40
Als je medisch bent krijg je overigens 3 echo's maar de kans dat er na de 20 weken echo nog wat gebeurt terwijl er geen aanwijzingen zijn is heel erg klein
Tineke - schreef op 02-08 om 19:28
Ik begrijp je ongerustheid hoor Katie. Ik zou zelf ook zo zijn.

Toch raar dat er zo'n verschil is tussen Nederland en België op dit vlak.
Hier (België) ga ik ongeveer maandelijks of per 1,5 maand op controle bij gynaecoloog in het ziekenhuis en krijg telkens een echo en stand van zaken (schatting van het gewicht, nog eens omtrek meten van de buik van de baby, van het hoofdje, ...).

Normaal gezien zijn er hier ook maar 3 echo's terugbetaald door de ziekenkas, maar er worden er toch meer gegeven. Ik heb een standaardtarief dat ik betaal per gynaecologisch onderzoek. Sommige gynae's hier rekenen 3x een hoger bedrag, zogezegd dan voor de echo, maar geven er wel meer dan 3.
* - schreef op 02-08 om 19:30
@Katie,
Ik heb er al een stuk of 5 gehad.. of 6 misschien wel.. Ik was namelijk eerst om te kijken bij de afd. gynaecologie alleen met 6 weken toen heb ik een echo gehad en met 8 weken was mijn partner mee voor het eerst en daar was een assistent-gynaecoloog en die zei vanuit het niets ik zie niks geen hartje het is dood bam in you're face ik was in shock en mijn partner ook. toen ben ik tussendoor nog geweest omdat ik ongerust was doordat wat die desbetreffende dame had gezegd.

Daarna ben ik voor nekplooimeting geweest daarna gewone controle en tussendoor nog 1 keer omdat ik me gek liet maken door al die verhalen dat je met 8 weken de baby/foetus al kon voelen, ik niet dus. daarna 20 weken echo en vanmorgen de laatste controle... Btw ik vind het niet erg. Zolang het maar goed gaat met die kleine druktemaker van ons vind ik alles best.. Daar naast kan ik het dan toch weer even zien hihihi ben wel blij..erom dat het mogelijk is.

Liefs Ju 
ps sorry voor mijn uitgebreide verhaal...
Olivia-Anna - schreef op 02-08 om 20:10
Ik heb er net als Ju nu al een aantal gehad.
7 om precies te zijn.
En dat vind ik dan weer verontrustend!
Tenslotte geven ze (denk ik) niet voor niks maar 2 echo's standaard.
Maar ik heb er zelfs wel eens 2 op 1 dag gehad!!!
Om ivm urine-infectie te kijken of alles ok was en ik maar protesteren!
Ik zou er in de namiddag toch al een krijgen...

Ik lees hier in "Zwangerschap en bevalling"
"De verloskundige verwijst je 2 keer in de zwangerschap door voor een echoscopish onderzoek....
Elk onnodig onderzoek van het ongeboren kind moet worden beschouwd als stoorzender, daarom kun je beter geen extra echoscopieen doen "omdat het zo leuk is"(pretecho's)
Alleen wanneer er een goede medische reden voor het onderzoek bestaat, wegen de voordelen op tegen de mogelijke nadelen. Dit is het officiele standpunt van de overheid en de Europese Vereniging voor Echoscopie."

Dat is wat er letterlijk staat, dus ik zou me echt geen zorgen maken hoor Katie!!
Goetjes XXX
Tineke - schreef op 02-08 om 20:32
Ik heb met mijn vorige zwangerschap 3 echo's gehad. De termijnecho met 11 wk om te kijken hoever ik zwanger was en of t vruchtje in de baarmoeder zat. De 20wk echo hebben we overgeslagen omdat ik niet wil weten of mn kind gezond is of niet, aangezien het hoe dan ook toch welkom is. Daarna met 30wk wel een echo om te kijken naar de groei en hoeveelheid vruchtwater en met 36wk om te kijken of het kind goed voor de uitgang lag en de placenta er niet voor lag.
Ik ben nu weer zwanger en heb mn termijnecho gehad, de 20wk echo slaan we weer over, en ben benieuwd of ze nu weer de 30wk en 36wk echo doen, aangezien dat de vorige keer 'op proef' was bij de verloskundigepraktijk

Verder houden ze inderdaad de groei perfect bij met de meting van je baarmoeder... En ze luisteren toch iedere keer het hartje??  Ik zou me niet zo'n zorgen maken! En idd teveel echo's is ook niet goed denk ik...  Maargoed, heb er niet voor gestudeerd dus ik weet ook het zijne er niet van haha

Fijne zwangerschap iedereen!
liena - schreef op 02-08 om 22:58
hey
goh, zo weinig echo's? ik zou me daar ook niet gerust bij voelen. ik had bij 21 weken al 7 echo's. heb 2 grote echo's gehad omdat ze bij de eerste grote echo iets niet goed konden zien bij het hartje, de 3 bloedvaten geloof ik. daarna heb ik nog 4 gewone echo's gehad  tot de laatste maand van de zwangerschap toen moet ik het doen met de monitor en kon ik iedere keer een half uurtje naar het hartje luisteren en kijken of ik al harde buiken had.
groetjes Liena
Tineke - schreef op 03-08 om 07:40
Hey Ollivia-Anna en de rest!Ik snap dat het wat vreemd overkomt haha, tegenwoordig is de 20wk echo zo normaal geworden dat volgens mij het merendeel niet eens weet dat je die ook gewoon kunt weigeren. De reden dat ik geen 20wk echo wil, is omdat je halverwege het proces gaat kijken of het proces wel goed gaat. Er kan in die 20wk na de echo nog zoveel veranderen!!  Ik ken ook meerdere verhalen van vrouwen die bij de 20wk echo hoorden dat er iets mis was met hun kindje, vervolgens zich 20 weken zorgen maakten over het hoe en wat na de geboorte, en toen het kindje eenmaal geboren was bleek er nauwelijks tot niets aan de hand...
Zo ook een verhaal van een vrouw die bij de echo hoorde dat alles goed was en toen het kindje was geboren bleek het een enorme hartafwijking te hebben. Ze zeggen ook altijd: een 20wk echo is geen garantie voor een gezond kind!!
Mijn mening is dus dat ik mezelf voor de gek houdt als ik halverwege een groeiproces ga kijken of alles wel normaal groeit. Want ook als je naar kinderen kijkt:
De een leert sneller lopen, de ander leert sneller praten... Iedere ontwikkeling is zo verschillend

Daarnaast ben ik ook gewoon een beetje ouderwets  Vroeger ging het meest van de tijd ook goed, en toen hadden ze niet eens echo's!  En tegenwoordig ben je zo snel bij het ziekenhuis als het fout gaat! Ik heb daar wel vertrouwen in!
Dus conclusie: (hahaha wat een lang verhaal ) Ik ben liever 40wk onbezorgd zwanger, dan dat ik me allemaal zorgen ga maken over een kindje wat met 20wk misschien wel een afwijking heeft en met 40wk kerngezond is!

Verder ben ik van mening dat iedereen natuurlijk moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt!  

Fijne zwangerschap iedereen nog!
Hoi Tineke.
Heb je lange verhaal  gelezen en begrijp je volkomen!!!
En ouderwets, snap ik helemaal!!!
Eigenlijk vind ik een echo inbreuk op de privacy van de kleine.

Ik ga ook heel moeilijk zijn met mijn bevalling hoor! Alles zo natuurlijk mogelijk z'n gang laten gaan en alleen maar laten ingrijpen als het echt nodig is..

Vrouwen zijn tenslotte tegenwoordig veeeel te verwent vind ik!!
Chantal (Gast) - schreef op 26-06 om 12:56
Heb er tot nu toe 6 en ben ik nog geen 20 weken, het voordeel is dat ik bij het ziekenhuis loop en de verloskundige. Maar ja mijn willen ze goed in de gaten houden omdat ik bij de eerste bevalling door het oog van de naald ben gekropen. Dus hoop dat deze goed gaat, , maardie kans is heel klein.
Serena - schreef op 03-09 om 11:32
ik kies juist voor de 20 weken echo om gewoon ons kindje weer te zien
ik vind het super om vanaf het begin de groei al in een fotoboek te doen. 
wij zijn zwanger geworden door IUI en zelfs die dingen komen in het boek
Anoniem (Gast) - schreef op 08-09 om 08:52
2 echo's is normaal de groei dat houden ze bij door te voelen 
En bij twijfel zal je een extra echo krijgen 
Je kan natuurlijk ook altijd een extra echo kunnen laten maken maar daar moet je dan zelf voor betalen
Lisbeth (Gast) - schreef op 29-09 om 19:33
Hier in België mag ik om de 4 weken gaan... En is iets om naar uit te kijken... Zou het ook te lang wachten vinden moest ik jou zijn... Alhoewel dat hier de gewoonte is en wij ms verwend zijn...
ann - schreef op 18-12 om 12:26
verschilt van gynecoloog tot gynecoloog, en van situatie tot situatie, van dochter heb ik er 3 gehad, van mijn zoontje 5 en nu ben ik 16 weken zwanger en heb er al 4 gehad, en volgende week krijg ik er weer eentje, nu bij deze gynecoloog ga ik zowiezo telkens echo krijgen, omdat de placenta heel laag ligt en ze dit toch goed willen opvolgen

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Hoeveel echo's is "normaal"' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook




Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan