Zwangerschap

Je bent zwanger of je wilt zwanger worden. Als het de eerste keer is, wil je natuurlijk van alles weten maar ook als je al eerder zwanger bent geweest, kun je hier nog heel veel informatie vinden.

Week tot weekwekelijkse info
Gezondheidgezond zwanger zijn!
Voedinggezond eten !
Zwangerschapsforumen gezellig kletsen
Heel veel meer ..er is nog heel veel meer !
Week tot weekLees alles over jouw zwangerschap van week tot week!
Gezondheid en kwaaltjesLees alles over jouw gezondheid tijdens je zwangerschap
VoedingLees alles over gezonde voeding en voedingsstoffen tijdens de zwangerschap
ZwangerschapsForumStel je vraag en klets gezellig met andere zwangeren in het zwangerschapsforum
Heel veel meerKijk gerust verder want er staan heel veel leuke artikelen op Brabbels!
 
 
zwangerschap

Voordat je zwanger wordt

Als je zwangerschapsplannen hebt, kunt je alvast een aantal dingen doen. Om te beginnen kun je nu al beginnen met zwangerschapsvitaminen in te nemen. Je kunt ook alvast je cyclus bijhouden zodat je weet wanneer je vruchtbaar bent maar ook om te bepalen wanneer je uitgerekend bent. Tenslotte is het belangrijk voor zowel jou als je partner om gezond te gaan eten en te stoppen met roken en het drinken van alcohol

Gezondheid en kwaaltjes

Als je vragen hebt over je gezondheid of kwaaltjes zoals: misselijkheid, diaree, harde buiken, bekkeninstabiliteit, slecht slapen of iets anders, kijk dan eens in onze gezondheid sectie. Je vindt hier alle informatie over veel voorkomende maar ook minder vaak voorkomende kwaaltjes en ongemakken!

Wat kun je wel of niet doen ?

Heb je een vraag over vakantie, medicijngebruik, sporten, de sauna of ergens anders over ? Wil je weten of je dit juist wel of niet kunt doen ? Kijk dan eens op wel of niet doen.

Kijk ook eens in ons forum

Als je een vraag hebt over je zwangerschap kun je daarmee terecht in ons zwangerschapsforum. Je kunt hier ook terecht om gezellig te kletsen of om gewoon je verhaal te doen. Je vindt er altijd wel iemand die met je wilt kletsen of je advies kan geven.

Net zwanger (1e trimester), wat nu

Als je er net achter bent gekomen dat je zwanger bent, komt er in 1 keer heel veel op je af. Je moet bijvoorbeeld zwangerschapsvitaminen gaan slikken als je dat nog niet deed. Je moet goed weten wat je wel en niet mag eten. Je moet binnenkort een afspraak bij de huisarts maken die je doorverwijst naar de verloskundige of eventueel de gynacoloog. Op dit punt moet je in sommige gemeenten ook al gaan denken aan kinderopvang en kraamzorg omdat daar soms lange wachttijden voor zijn. Je kindje maakt in het eerste trimester de grootste verandering door. Van een paar cellen tot een echt mensje. Je kunt dit zelf zien op de termijnecho rond de 10 weken. Misschien krijg je last van zwangerschapsmisselijkheid wat vaak kan duren tot het einde van het eerste trimester.

Van week tot week

1 week zwanger

2 weken zwanger

3 weken zwanger

4 weken zwanger

5 weken zwanger

6 weken zwanger

7 weken zwanger

8 weken zwanger

9 weken zwanger

10 weken zwanger

11 weken zwanger

12 weken zwanger

13 weken zwanger

Tweede trimester

Het tweede trimester is het trimester waar je het meeste van kunt genieten. Je voelt misschien de eerste schopjes en je buik begint te groeien. Je kunt in dit trimester eens rustig nadenken over spulletjes die je wilt kopen. Wacht hier niet mee tot het derde trimester omdat sommmige spullen een lange levertijd hebben en je later wellicht niet zo mobiel meer bent. Spullen die je moet hebben zijn onder andere: meubels voor de kinderkamer, een maxicosi, een kinderwagen, kleding, beddegoed, voedingsspullen zoals flesjes of een voedingsbh. Je kunt ook al rustig rond gaan kijken voor leuk speelgoed. Dit is ook een goed moment om je in te schrijven voor een borstvoedingscurcus als je van plan bent dat te geven. Als laatste, kun je na gaan denken over wat je wilt doen met je werk. Wil je even veel uren blijven werken ? Neem je verlof op ? Vaak is het verstandig dit al vroeg met je werkgever te bespreken. Rond de 20 weken krijg je je volgende echo waar je hopelijk kunt zien of het een jongetje of meisje wordt.

Van week tot week

14 weken zwanger

15 weken zwanger

16 weken zwanger

17 weken zwanger

18 weken zwanger

19 weken zwanger

20 weken zwanger

21 weken zwanger

22 weken zwanger

23 weken zwanger

24 weken zwanger

25 weken zwanger

26 weken zwanger

27 weken zwanger

Derde en laatste trimester, de laatste loodjes wegen ....

Als het goed is, kan nu iedereen zien dat je zwanger bent. Dat is natuurlijk geweldig en de grote dag komt al in zicht ! Nu is het een goede tijd om je vluchtkoffer klaar te gaan zetten. Zorg er ook voor dat de geboortekaartjes zijn uitgezocht zodat je ze snel kunt versturen. Als je een huisdier of nog een kindje hebt, zorg er dan voor dat je opvang hebt voor de grote dag. Geef eventueel de sleutel aan familie of vrienden ! Omdat het kindje toch al snel kan komen, is het prettig als je het eens bent over een naam. Weet je het nog niet? Kijk dan eens bij de baby namen. Kwaaltjes in dit trimester zijn: bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en brandend maagzuur.

In deze periode kun je een aantal leuke dingen doen. Je kunt een gipsafdruk laten maken van je buik of je kunt een pretecho van je kindje laten maken.

Van week tot week

28 weken zwanger

29 weken zwanger

30 weken zwanger

31 weken zwanger

32 weken zwanger

33 weken zwanger

34 weken zwanger

35 weken zwanger

36 weken zwanger

37 weken zwanger

38 weken zwanger

39 weken zwanger

40 weken zwanger

41 weken zwanger

42 weken zwanger

De bevalling

Eindelijk is het dan zo ver. Je gaat bevallen en brengt een nieuwe leven deze wereld in ! Op onze special over de bevalling kun je alles lezen over je bevalling. Het begin van de bevalling, het verloop van de bevalling, pijnbestrijding, inleiden en een eventuele keizersnede

Lees meer ... !

Zwangerschapsverklaring

Als je zwanger bent dan zul je op een gegeven moment een zwangerschapsverklaring moeten overleggen. Waar dat voor dient en hoe je daar aan komt lees je hier

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder van een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan