Wat heb je nodig als je zwanger bent
Wat heb je nu precies nodig als je zwanger bent? En als de baby strakjes geboren wordt ? Wat zijn aanraders en wat zijn miskopen. Brabbels legt het uit !
Kleding en mode voor jezelf
- Buikbanden
- Positiebroeken
- Positiejas
- Positie shirts
- Zwangerschapsbh
- Positie badkleding - erg handig als je wilt gaan zwangerschapszwemmen
- Borstvoedings kleding -
kleding die je tijdens de zwangerschap kan dragen en wanneer je strakjes borstvoeding geeft - Positie leggings
- Katoenen ondergoed - daarmee verklein je de kans op infecties
Persoonlijke verzorging
- Zwangerschapsvitaminen
- Striae olie
- Body lotion of olie tegen jeuk
- Goede huidverzorging - want soms heb je tijdens je zwangerschap door alle hormonen een slechtere huid
- Tandpasta voor gevoelig tandvlees - want als je zwanger bent is je tandvlees gevoeliger
- Een hoge factor zonnebrand - omdat je als zwangere snel een zwangerschapsmasker kunt krijgen van de zon
Badderen
- Badthermometer
- Babybad met standaard - kies voor een extra hoge standaard wanneer jijzelf of je partner niet aan de kleine kant zijn want dat scheelt jullie een hoop moeilijke houdingen en rugpijn
- Badspeelgoed - zijn de eerste weken absoluut nog niet nodig in bad, deze speeltjes beginnen pas leuk te worden wanneer de baby kan grijpen met zijn handjes. Leuk om dus te vragen aan de kraamvisite.
- Badzitje- op deze manier kun je je babytje in het zitje leggen en heb je twee handen vrij om de haartjes te wassen of iets te pakken (wel altijd in de buurt van je kindje blijven!). Het kindje ligt lekker stabiel en veilig in het water en jij hoeft niet bang te zijn dat je je kindje in het water laat glippen.
Verzorging
- Aankleedkussen
- 2 hoezen voor het aankleedkussen - omdat baby's in het begin nog weleens de neiging hebben om te gaan plassen en poepen wanneer ze verschoond worden, is het zeker aan te raden om de eerste weken een hydrofiel luier op het aankleedkussen te leggen. Zodra ze vies zijn kun je ze gelijk in de was gooien en zo hoef je niet elke keer je mooie aankleedkussens,die zo leuk bij de rest van het kamertje passen, te wassen.
- nagelschaartje met ronde punt
- haarborstel en kam
- 3 navelbandjes - deze navelbandjes worden bijna door geen enkele kraamverzorgster meer gebruikt, het is dus slim om dit even na te vragen bij je kraambureau voordat je deze bandjes aanschaft en ze onderin een la terechtkomen.
- Sudocrème en Schrale Troost-crème - Deze cremes worden vooral gepromoot in de kraamdozen, andere merken zoals bijvoorbeeld de billenbalsem van Weleda worden door veel ouders als een veel betere product ervaren. Mocht je toch een potje sudocreme hebben staan dan kun je deze ook heel erg goed gebruiken op 1e graads brandwonden, het zorgt ervoor dat de rode pijnlijke huid snel weer rustig en minder pijnlijk wordt.
- 12 hydrofiele luiers
- 6 flannellen luiers - worden in de praktijk niet gebruikt, vraag dit wederom weer even na bij de kraamzorg en probeer ze te lenen van een vriendin/familielid.
- 6 hydrofiel washandjes
- 1 pak Newborn-wegwerpluiers
- Babycrème
- babyzeep - dit is geen vereiste, de eerste weken is het het beste om geen zeep etc. toe te voegen aan het badwater. Mocht je toch graag iets gebruiken, kies dan voor de Weleda baby lijn. Zij hebben heerlijke cremebaden en douchegels die speciaal geschikt zijn voor baby's en puur natuur zijn.
- babyolie
- babyhaarlotion - ook geen vereiste, prima als je er voor kiest maar je bent niet verplicht om de hele Zwitsal lijn op de plank te hebben staan. Menig ouder heeft na een paar maanden nog heel de lijn onaangeraakt op dezelfde plek staan.
- digitale thermometer - kies voor een thermometer met flexibele punt en die extra snel de temperatuur weergeeft, dit zorgt voor meer comfort voor je kindje tijdens het temperaturen.
Kledingkast
- 3 rompers maat 50-56
- 3 rompers maat 62-68
- meerdere paren sokjes
- 4 setjes kleding (broekje, shirtje, sokjes en slofjes)
- 2 mutsjes
Borstvoeding
- Zoogcompressen
- 2 voedingsbeha's - het is verstandig om er minstens 1 in huis te hebben maar door stuwing kunnen je borsten nog flink groter worden en is het handig om in deze periode manlief naar de winkel te sturen om een passende bh te halen.
- zoogcompressen - zorg dat je verschillende merken hebt staan zodat je zelf kunt bepalen welke je prettig vindt. De 1 blijft namelijk beter in je bh zitten, de ander jeukt en weer een ander zit niet prettig.
- voedingskussen
- voedingskussenhoes
- borstkolf - deze moet je echt pas aanschaffen wanneer dit nodig is. In de kraamweek kun je een kolfapparaat huren bij de zorgwinkel en na deze periode kun je op je gemak uitzoeken welke kolf jouw voorkeur heeft.
- monddoekjes - hier kun je er niet genoeg van hebben!!
Flesvoeding
- 4 zuigflessen
- maatkan met deksel - kan handig zijn wanneer je ervoor kiest om in de ochtend alle voeding voor de gehele dag in 1 keer klaar te maken. Flesvoeding is in de koelkast namelijk 24 uur houdbaar.
- magnetronsterilisator
- Flessenborstel
- Flesverwarmer
- melkpoedercontainer - onnodig, de meeste merken zitten al in een container en bij veel kraamdozen krijg je een container cadeau. Elke andere afsluitbare doos is ook prima.
- zuigelingenvoeding - wanneer je ervoor kiest om je kindje hypoallergene voeding te gaan geven is het belangrijk om dit vanaf het eerste flesje te doen, alleen dan heeft het geven van hypoallergene voeding nut.
De babykamer - slapen
- Ledikant
- Wieg
- matras
- 2 molton bedzeiltjes - wordt door kraamzorgbureaus afgeraden omdat door het plastic warmte en (lichaams)vloeistoffen niet kunnen worden afgevoerd wat erg gevaarlijk kan zijn.
- 3 molton hoeslakens of onderleggers
- 3 hoeslakens
- 2 dekens met 3 bovenlakens of 1 duodeken met 3 dekbedovertrekken
- 1 moltonbeschermer
- 2 slaapzakjes
- 2 pyjama?s
- 1 babyfoon - kies voor een babyfoon die misschien iets meer kost maar die niet stoort en ook niet alle andere babyfoons van de buurt ontvangt, het is erg vervelend wanneer je niet weet of jouw baby aan het huilen is of die van de buren. Alecto heeft goede en robuuste babyfoons die niet storen, kamertemperatuur aangeven en een goed bereik hebben.
- 2 aluminium kruiken
- 2 kruikenzakken
De babykamer - overig
- Luieremmer - Een luieremmer is prettig om de vieze luiers in op te bergen zonder de vieze geurtjes
- Hoge commode - zorgt ervoor dat je geen last van je rug krijgt bij het verschonen wanneer je zelf aan de lange kant bent.
- Stoel om in te voeden
- Kinderkast
- Kapstok
Vervoer
Aanraders
- Babyfoon met camera - op die manier kun je toch in de gaten houden of je baby niet onder het dekentje of op zijn/haar buik ligt zonder elke keer naar boven te hoeven lopen.
- Schommelstoeltje - wipstoeltje wat kan schommelen en het liefste met trilstand wat je baby heerlijk kan laten ontspannen en kan helpen bij buikkrampjes.
- Slabbetjes met klittenband - veel gemakkelijker en sneller om te doen dan die met koordjes.
- Box met la - heel erg handig om speelgoed en overige spulletjes op te ruimen zodat ze niet in het zicht staan.
- Overslagtruitjes - zo hoef je de eerste dagen niets over het hoofd van je baby aante trekken.
- Weleleda baby lijn
- Thermostasje om flesje warm water in warm te houden onderweg.
- Nanny care - sensormatje wat de ademhaling van de baby registreert, wanneer deze te lang uitblijft, gaat er een alarm af. Is alleen de eerste dagen niet aan te raden omdat de ademhaling van een pasgeboren baby erg onregelmatig is en af en toe uit kan blijven om dan weer terug te komen. Op die manier kan het alarm onnodig afgaan.
- Nestje voor in de kinderwagen - geen gedoe meer met hoeslakentjes en dekentjes.
Miskopen
- Billendoekjesverwarmer - ja het bestaat echt, een apparaat wat je billendoekjes verwarmt. Helaas zorgt dit apparaat vooral voor het uitdrogen van de doekjes waardoor ze onbruikbaar worden
- Hemeltje voor wieg - staat erg leuk op de foto maar is praktisch absoluut niet handig. Zodra je baby groter wordt en gaat grijpen/graaien wordt het ook gevaarlijk ivm hemeltje in de wieg trekken en er verstrikt in komen te raken.
- Voedingsbeha met magneetsluiting - de magneetjes gaan te pas en te onpas open en daar zit je niet echt op te wachten.