Opvangnetwerk - Babyforum

Cnudje_1 (Gast) - schreef op 10-05 om 14:41
Hoi iedereen
Wijzelf zijn na een lang traject eindelijk 'ouders' geworden. In 2017 werd ik mama van mijn eerste dochter en in 2018 van mijn 2de en laatste dochtertje. Ik ben er nu 40+
Zelf werk ik momenteel deeltijds en gaan beide kinderen 3 dagen naar de opvang. Op maandagnamiddag ben ik thuis maar doe dan mijn ganse huishouden (poetswerk, strijk...) 
Momenteel neem ik zorgkrediet op (een soort van tijdskrediet van vroeger).
Ik werk al terug sedert januari en ben dus op woensdag en vrijdag thuis met de kindjes...wat best pittige dagen zijn zoals mama's wel kunnen weten.
Ik ben heel blij met mijn kinderen, hou enorm veel van ze en ben ook blij dat ik thuis kan zijn om ze te leren kennen. Wat kunnen ze, hoe evolueren ze, wat doen ze graag...
Vooral nu ons oudste in september naar school gaat zie ik hoe sterk ze op korte termijn veranderen.
Zelf ben ik mijn mama kwijt toen ik 6 jaar was en ben ik tussen mijn 6de en 12de vooral opgevangen geweest door familie. Mijn papa ging toen werken in Frankrijk en was enkel op woensdag en in het weekend thuis. 
Zelf vond ik dit heel vervelend als kind, ook omdat je steeds bij iemand anders terechtkomt en je ook snel leert je plan te trekken...beetje te snel volgens mij, maar bon ik ben er toch nog redelijk goed uitgekomen (denk ik)
Mijn echtgenoot werkt full time en ik  merk dat hij veel van het 'geregel en de zorgen'overlaat aan mij. Hij is geen fan van de baby periode zegt hij zelf (pampers verversen, wenen...) en heeft op dat vlak minder geduld dan ik. Ik kan gemakkelijker om met mijn eigenwijze peuter en heb meer geduld en probeer hen zoveel mogelijk met positieve middelen tot ander gedrag om te buigen. Mijn man daarentegen is 'korter', zegt veel meer 'neen, mag niet... maar geeft geen alternatieven, maar soit ieder doet zijn best.
Binnenkort start dus mijn oudste met school en overweeg ik soms om terug 4/5de te gaan werken maar dan bots ik op tegen bepaalde zaken.
Vb wie gaat dan de kinderen halen van school? Ik werk bvb tot 17u-17u30 dus kan ik niet tegen het einde van de schooldag aan de poort staan. (Wat ik zelf wel leuk zou vinden en denk mijn dochter ook)
Dat betekent dan dat mijn dochter steeds naar de naschoolse en voorschoolse opvang zou moeten gaan.
Op woensdag niet, want dan ben ik thuis.
Wat met al die vakantieperiodes? Terug buitenschoolse opvang? Want dan werken wij ook terug met 2 en kan ook mijn man niet tegen 16u aan de poort staan.
Komt er voor mij dan uiteindelijk op neer dat meer 'vreemden' zorgen voor mijn kind dat onszelf...mijn mening hé (ik spreek enkel voor mijn situatie)
Veel van onze vrienden doen daarvoor een beroep op hun ouders. Die brengen of halen de kindjes van school. Tijdens de vakantie kunnen ze daar ook terecht...
Bij ons is dit niet het geval. Onze pa en schoonma zijn al serieuze senioren (75+ en 86+)en wonen niet in de buurt. 
Nu zorgt onze schoonma uitzonderlijk eens voor 1 van de kindjes en merken we ook wel dat ze het moeilijk heeft (ook al zegt ze van niet) Kindjes opheffen en verversen...er achter lopen (vooral de oudste dan)
Ik vind het een moeilijke puzzel. 
Ik twijfel enorm en denk dan over mezelf dat ik een slechte moeder zou zijn mocht ik meer uren gaan werken. Dat ik ook aan mezelf denk en niet aan hen. 
Financieel hoef ik het niet te doen. Ik wil het enkel doen omdat ik zelf denk dat deeltijds te weinig is en zeker als de oudste naar school gaat had ik meer uren willen doen...maar ik kan enkel overstappen naar een 4/5de met dat zorgkrediet. Een andere oplossing zou zijn om mijn rooster vast te wijzigen, maar dat zou niet zo verstandig zijn...uitkering kwijt en geen kans meer om naar je oude rooster terug te gaan.
Als ik dit bespreek met mijn man ziet hij daar zelf niet veel graten in...staat niet stil bij het feit dat ze dan steeds na school nog opvang nodig hebben. Zelf neemt hij weinig tot geen verlof op ifv de kinderen. Enkel als het nodig is of als de opvang uitzonderlijk zijn deuren sluit en ik op die dagen net werk (of hij vraagt het toch aan zijn moeder)
Hoe doen jullie het? Wie past er op de kinderen na school, tijdens ziekte, tijdens vakantieperiodes...?
Wat ,mochten jullie bvb geen ouders hebben om te helpen? Wat zouden jullie dan moeten doen?
IK ben es benieuwd hoe anderen dit doen.
Meningen geven mag ook natuurlijk, ik sta open voor feedback 


1 antwoord en 23685214x bekeken
Beagle - schreef op 10-05 om 20:45
Onze dochter gaat momenteel 3 dagen naar het kdv. Wij hebben bewust niet voor opa's en oma's gekozen (wonen ook niet in de buurt). Beide hebben 1 parttime dag.
Logisch dat je aan jezelf denkt, en als je prettig bij voelt om 4 dagen te gaan werken, waarom niet? Is het mogelijk dat je man 1 dag vrij neemt. Of dat jullie om en om de vrijdag doen?

Mbt voor en naschoolse opvang. Heeft ze vriendinnetjes die naar dezelfde school gaan? Misschien kan je iets regelen met de ouders dat jullie 1dag beide kinderen brengen/halen en zij ze de andere dag?

Voor de school vakanties bestaan aparte vakantie pakketen dat ze de hele dag kunnen zoals bij het kdv

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Opvangnetwerk' in het Babyforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook




Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan