Thuisbevalling gevaarlijker bij eerste de baby

Al jaren botsen de meningen over waar je het beste kunt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis ? Om hier een antwoord op te geven zijn 65.000 Britse bevallingen onderzocht - 25 nov 2011.

Eerste thuisbevalling is gevaarlijker, tweede niet

Het onderzoek laat duidelijk zien dat bevallen is het ziekehuis veiliger is bij de eerste bevalling. Bevallen is het ziekenhuis bracht overigens wel een hogere kans op een ingreep (ruggeprik, keizersnede etc) met zich mee waardoor de kans op een normale bevalling afnam.
Moeders die thuis bevielen hadden een bijna 3x zo grote kans op complicaties waaronder botbreuken, schouder uit de kom, ademhalingsproblemen (door ontlasting in de longen), doodgeboren baby of wiegendood tijdens de eerste week.
Voor tweede en latere bevallingen gelden deze uitkomsten niet. Dit bleek even veilig thuis te gaan als in het ziekenhuis. Bovendien is volgens de onderzoekers een thuisbevalling goedkoper. Voor sommige vrouwen levert een thuisbevalling ook minder stress op waardoor de bevalling prettiger en rustiger verloopt.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd in Engeland. Het is op dit moment niet duidelijk of de resultaten ook te generaliseren zijn naar Nederlandse maatstaven. Overigens is de kans op problemen tijdens de geboorte niet zo groot 9,5 op de 1000 thuisbevallingen en 4,5 op de 1000 ziekenhuisbevallingen ondervinden problemen. Professor Peter Brocklehurst, van de afdeling Perinatale Epidemiologie aan de Universiteit van Oxford , die het onderzoek leidde, zegt hierover: "Deze resultaten moeten zwangere vrouwen helpen een weloverwogen beslissing te nemen over waar ze willen bevalling. Over het algemeen is bevallen erg veilig."

 

Reacties op 'Thuisbevalling gevaarlijker bij eerste de baby'

Reacties

Nina
Dat zal me wat worden zich ? Ik hoop dat ze hier ook zo'n onderzoek gaan doen !

Jouw naam:

Nieuws

Het laatste baby, zwangerschap en kinderwens nieuws hier op brabbels

Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan