Baby leert kijken

In het eerste jaar leert je baby net zo goed kijken als een volwassene. Hoe dat precies in zijn werk gaat en hoe je jouw kindje kunt helpen, lees je hier.

  • Baby leert kijken

Leren kijken

Hoe komt het eigenlijk dat je kindje bij de geboorte nog niet zo goed kan zien ? Zijn of haar ogen zijn al volledig ontwikkelt bij de geboorte maar de hersentjes van je kindje hebben nog niet kunnen oefenen. Bij de geboorte kan je kindje nog niet scherp stellen. Door veel oefenen, leert je kindje dit vanzelf !

In de baarmoeder

In de baarmoeder ontwikkelt je kindje zijn of haar ogen. Op het moment dat je kindje geboren wordt, zijn de ogen helemaal compleet. In de baarmoeder oefent je kindje ook al met het zien. Fel licht dringt een beetje door in de baarmoeder en je kindje zal zich op een gegeven moment ook naar het licht toe gaan draaien.

De eerste maand

De eerste maand kan je kindje nog niet zo goed zien. Alles is wazig en alleen voorwerpen tot zo'n 30-50 centimeter kan je kindje onderscheiden. Dit is toevallig net de afstand tussen de borst van de moeder en het gezicht van de moeder. Je kindje kan de eerste maand nog geen kleur onderscheiden waardoor je kindje zich vooral richt op contrasten. Je kindje ziet dus vooral dingen met veel lichtverschil erg goed. Dit kun je vergelijken met alleen maar zwart/wit kunnen zien (maar het is niet hetzelfde !). Scherp stellen is nog erg moeilijk. Het is dan ook nog heel normaal dat je kindje scheel kijkt. Bijna alle jonge baby's kijken scheel.

1 tot 3 maanden

In deze periode leren de meeste kindjes om scherp te stellen. Je kunt dit zelf testen door met een fel gekleurd voorwerp voor het gezichtje van je kindje te bewegen. Je kindje zal dan het voorwerp volgen. Eerst maar heel eventjes maar al snel langer en langer.
Je kindje leert ook steeds beter kleuren zien en niet alleen maar contrasten. De meeste kindjes hebben een voorkeur voor felle, groene en rode kleuren omdat je kindje deze gemakkelijk kan herkennen.
Onderzoek heeft laten zien dat kindjes meer in zich opnemen dan je waarschijnlijk zult denken.

3 tot 6 maanden

Je kindje kan nu gemakkelijk de primaire kleuren onderscheiden en waarschijnlijk ook al het verschil tussen kleuren zien die meer op elkaar lijken. Het volgen van bewegende dingen gaat ook steeds beter en beter. Je kindje begint nu de eerste diepte te zien. Nu is het dus de perfecte tijd om een leuke mobiel boven de box te hangen als je dat nog niet hebt gedaan.
Dit kun je merken doordat je kindje naar een voorwerp gaat grijpen en direct raak grijpt. Het gedeelte van de hersenen dat details oppikt (in tegenstelling tot het gedeelte dat grote vlakken kan zien) wordt nu ook verder ontwikkelt waardoor je kindje steeds beter wordt in het zoeken en vinden van speeltjes.
Aan het einde van deze 6 maanden kan je kindje al zo ver weg kijken dat hij of zij je door heel de kamer kan volgen.

6 tot 8 maanden

Je kindje leert steeds beter scherp te stellen en kan al redelijk goed in de verte kijken. Doordat je kindje zo veel oefening heeft gekregen in het kijken, staat je kindje op het punt om een belangrijke mentale doorbraak te maken. Je kindje leert dat dingen die het niet kan zien nog steeds bestaan. Dat wordt ook wel object permanentie genoemd. Als ouder kun je dit met je kindje oefenen door het spelletje 'Kiekeboe' te spelen. Verstop jezelf achter een boek, theedoek, het maakt niet uit wat en 'spring' te voorschijn terwijl je kiekeboe roept. Dit is een geweldig spelletje en je kindje zal dat nu ongeveer echt leuk gaan vinden Je kindje ziet ongeveer 2 derde van wat jij ziet. Doordat je kindje gaat kruipen zal je kindje ook beter leren om diepte te zien en in te schatten.

9 maanden tot een jaar

Vanaf nu ziet je kindje ongeveer net zo goed als een volwassene. Je kindje kan alle kleuren onderscheiden en ziet diepte net zo goed als wij dat zien. De ogen van je kindje hebben waarschijnlijk de definitieve kleur aangenomen.

Wat kun je zelf doen

Wat kun je zelf doen om de gezichtsontwikkeling van je kindje te stimuleren. Eigenlijk is het heel simpel. Bied je kindje op de juiste momenten de juiste stimulans. Het heeft dus geen zin om naar je pasgeboren kindje vanaf de andere kant van de kamer te zwaaien. Je kindje kan je echt nog niet zien.

  • Speel veel met je kindje. De eerste maanden dichtbij en daarna kun je steeds wat meer afstand nemen (maar ook gewoon lekker blijven knuffelen !)
  • Zorg voor voldoende licht als je kindje wakker is
  • Als je kindje kan spelen, leert het vanzelf scherp stellen en kijken
  • Geef je kindje ook de gelegenheid om te rusten. Te lang oefenen is vaak te veel voor kleine kindjes
  • Het allerleukste speeltje is jouw gezicht. Kindjes hebben een natuurlijke voorkeur om naar menselijke gezichten te kijken.
  • Laat bij het bezoek aan het consultatiebureau de ogen nakijken. Zo kunnen eventuele probleempjes vroeg gevonden worden
  • Horen, zien en voelen zijn aan elkaar verwant. Combineer zoveel je kan. Een rateltje vind je kindje vaak erg leuk. Je kindje hoort jou ook graag praten als het naar je kijkt
 

Reacties op 'Baby leert kijken'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Baby leert kijken'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby leert zitten

Ergens tussen de 6 en 8 maanden leert je baby zitten zonder ondersteuning. Waarom je kindje juist nu leert zitten, hoe het werkt en hoe je kunt helpen lees je hier.

Baby leert rollen

De allereerste manier voor je baby om zicht te verplaatsen is door zich om te rollen. Je kindje leert meestal eerst omrollen van de buik naar de rug en daarna andersom. Hoe leert je kindje rollen, waarom en hoe kunt je helpen ?

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

Lopen

Je kindje leert lopen. Voor veel ouders een moment om nooit meer te vergeten. Het begint l bij de geboorte met de loopreflex gevolgd door maanden oefening, eken of zelfs maanden schuifelen totdat je kindje plotsklaps de grote stap neem en lost loopt

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan