Tweede NIPT test - Zwangerschapsforum

Wewen - schreef op 25-04 om 10:43
Hallo iedereen
Ik ben momenteel 16 weken zwanger van ons tweede kindje. 
5 april hadden we een echo, toen werd de nekplooi gemeten. Alles was daar prima in orde. Aangezien ik voor deze zwangerschap een miskraam kreeg op 9 weken raadde de gynaecoloog mij aan om de NIPT test te laten uitvoeren. 
Hievoor moet je 2 - 3 weken wachten op de uitslag. Deze test kijkt syndroom van Down, Edward en Pattau na. Gisterenavond om 21 uur krijg ik plots telefoon van mijn gynaecoloog. Hij werd door een professor uit Leuven gecontacteerd. Syndroom van Down en Edward waren ok. Maar syndroom van Pattau was onduidelijk. Ze hadden onvoldoende materie om dit te testen/ uit te sluiten. Dit sloeg natuurlijk in als een bom bij mij. Mijn gynaecoloog probeerde me te kalmeren dat er volgens hem niks aan de hand is omdat de echo ok was. Hij raadde nu 2e NIPT test aan, (op kosten van ziekenhuis) om het opnieuw te testen. 
Ik maak me nu zo grote zorgen en het is opnieuw 2-3 weken wachten. Collega's en vrienden zeggen dat er waarschijnlijk iets fout gelopen is en dat ze daarom de test opnieuw willen uitvoeren. Ik las ook op internet dat er bij 5% van de testen iets fout loopt en dat ze opnieuw moeten testen.

Zijn er mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en mij kunnen geruststellen? Ik hoop zo hard dat er niks mis is met ons kleintje.

9 antwoorden en 33224218x bekeken
Mandy7 - schreef op 25-04 om 11:10
Ik zou geen 2e nipt laten doen. Mocht het zo zijn dat deze positief terug komt met patau dan is dat niet 100% zeker. Volgens mij zei de verloskundige dat dat tussen 20 en 60% ligt. Voor zekerheid zou je dus een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest moeten laten doen.
Als je het echt zeker wilt weten zou ik voor een van die twee gaan. Anders blijf je in onzekerheid zitten en daar schiet je ook niks mee op. Heel veel sterkte
Wewen - schreef op 25-04 om 11:33
Hey Mandy
Vlokkentest is niet van gesproken. Was ofwel vruchtwaterpunctie (heb je meteen resultaat) ofwel opnieuw NIPT test. Nipt test geeft 99% zekerheid zegt gynaecoloog. Vruchtwaterpunctie raadt hij af omdat dat het risico op miskraam verhoogt. En aangezien ik eerder al een miskraam had wil ik dat zeker vermijden.
Ga dus toch tweede NIPT test laten uitvoeren. Zullen 3 lange weken worden. 
Ik vroeg me gewoon af of er nog mensen waren die hetzelfde probleem hadden maar waar dus helemaal niks aan de hand was. Gewoon iets fout gelopen bij eerste test. Ik hoop zo hard dat dit bij ons het geval is.
Mandy7 - schreef op 25-04 om 12:15
Dat is natuurlijk helemaal jouw keuze. Wil je alleen even zeggen dat mocht je nipt positief terug komen. Hij is alleen 99% zeker bij een negatieve test. Een positieve test is veel lager vooral bij patau. Dus mocht het zo terug komen schrik niet. Hoop natuurlijk voor je dat er niks aan de hand is! Succes met het wachten.
Anoniem (Gast) - schreef op 29-06 om 11:12
Hey mandy
Hoe is het bij jou afgelopen? Ik zit momenteel met hetzelfde maar voor trisomie 18. Net 2de staal afgenomen en terug wachten. 
Groetjes
Mandy7 - schreef op 29-06 om 22:10
Mijn vruchtwaterpunctie bevestigde ook het syndroom van Down. Moet er wel bij zeggen dat de kans op een vals positieve trisomie 18 groter is volgens de artsen dan trisomie 21. Weet je al wanneer je iets hoort?
maximus - schreef op 07-08 om 14:14
hier net hetzelfde meegemaakt ... begin juli nip test gedaan, dan 2 weken moeten wachten, was toen net in het buitenland op vakantie.. dus heel de tijd stress en elke dag gebeld met mijn moeder, want ze gingen het met de post opsturen, dus zij ging kijken in onze post en me iets laten weten..krijg ik uiteindelijk na 2 weken telefoon van mijn gyneacoloog dat ook 2 van de 3 testen goed waren, maar de 3de , syndroom van eduard konden ze niet nakijken want er was te weinig dna in het bloed... 
dus moest ik opnieuw de test doen als ik terug was uit verlof.. dus die laatste dagen op verlof nog zitten stressen dat de testen niet gelukt waren.. terug thuis, direct naar het ziekenhuis voor nieuwe testen en opnieuw 2 weken stressen voor de uitslag.. heb dan uiteindelijk vorige week de uitslag gehad dat alles in orde was en dat ik me geen zorgen moest maken...
en dan te bedenken dat ik bij mijn 1ste zoontje die testen niet heb gedaan, hoeveel stress die testen met zich meebrengen.. 
S (Gast) - schreef op 28-11 om 15:16
Hey, ik heb 19/11 de nip test laten uitvoeren en gister bericht gekregen dat normaal is op chromosoom 21 en 13 maar over 18(Edwards) konden ze geen betrouwbaar resultaat geven. Maandag ga ik opnieuw de niptest laten afnemen want volgens de gynaecoloog kan een vruchtwaterpunctie pas rond de 18weken voor betrouwbaar te zijn (ben nu bijna 13 weken). En nog meer dan 4weken wachten zie ik niet zitten... Wat een spanning.. blijf hopen dat alles goed is maar ben er bang voor...
Lolalietje (Gast) - schreef op 19-11 om 22:19
Hoi allemaal,

Ik heb onlangs 2 keer geen uitslag gehad wegens te lage foetale fractie. Veel stress uiteraard en gesprek bij ziekenhuis. 2 keer geen uitslag is verhoogde kans dat er iets mis is (1 op 12 hoorden we daar). Eerst gekozen voor een gespecialiseerde echo die gekukkig goed was, maar waarop niet alles te zien is. Kans dat er iets mis is daalt daarmee wel naar 1 op 25 tot 1 op 100. Toen voor de keuze of we vruchtwaterpunctie wilden doen. Na lang dubben hier niet voor gekozen. Na die keuze volgde een enorme opluchting, ik was zo bang dat het door de punctie mis zou gaan met een kindje die gezond zou zijn..De kans dat punctie mis gaat is trouwens wel lager bij 20 wk (wat ik al was), dan bij 16 wk.. 0.2% ipv 0.3%.
Maar.. we zijn wel nog naar België gegaan (Antwerpen) om daar op eigen kosten (450,-) nogmaals de nipt af te nemen. Daar meten ze anders dan in Nederland en is minder foetale fractie nodig. Binnen 3 dagen uitslag en alles was goed! 
Ik besef me dat het niet voor iedereen mogelijk is om dit bedrag uit te geven voor een test waarvan je geen garantie krijgt of die wel een uitslag geeft, maar voor mij is het elke cent waard geweest. En wil graag anderen, die in dezelfde stressvolle situatie belanden, wijzen op deze optie.. want hij is mij nooit vertelt en heb zelf met veel online zoeken deze optie gevonden.
Voor alle meiden die te maken krijgen met onzekerheid of nare uitslagen: heel veel sterkte!! 

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Tweede NIPT test' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan