Boostrix/kinkhoestvaccin - Zwangerschapsforum

inneke83@outlook.be (Gast) - schreef op 06-03 om 11:38
Hallo iedereen

Ik ben vandaag 28 weken zwanger en zit in twijfel of ik het boostrix/kinkhoest vaccin zou laten zetten tijdens mijn zwangerschap of niet.

Mijn man en ik kregen het vaccin namelijk al 3,5 jaar geleden. Voor onszelf is er geen herhaling nodig, gezien het vaccin 10 jaar beschermt en we op deze manier geen kinkhoest kunnen doorgeven aan onze baby eenmaal hij is geboren.

Nu wordt voorgesteld dat ik me tijdens de zwangerschap opnieuw laat vaccineren tegen kinkoest. Dit om al een deeltje antistoffen door te geen aan de foetus om zo zijn eerste 2 maand als baby te overbruggen tot zijn eerste vaccin. Maar niet of niet-volledig gevaccineerde baby's blijven een groter risico hebben om kinkhoest te krijgen tot een maand na hun 3e prik. Dus pas op de leeftijd van 6 maand als je vaccineert volgens  kind en gezin. Sowieso moet je dus opletten en je gezond verstand gebruiken als mensen met een verkoudheid of hoest op bezoek komen.

In het boostrix vaccin zitten - tetanus, difterie en kinkhoest - ook heel wat hulpstoffen en dergelijke die in principe schadelijk zijn. Maar in minimale hoeveelheden kan dit geen kwaad zegt men, maar toch...
Als zwangere vrouw moet je op alles letten, maar vaccineren is dan wel geen probleem?

Trouwens, het vaccineren met kinkhoest tijdens de zwangerschap is nog maar een drietal jaar zo.
Daarvoor was vaccinatie tegen kinkhoest van de moeder kort na de bevalling en nog eens daarvoor was vaccineren voor je zwanger werd. Zeven jaar geleden werd er nog niet over gesproken.

Wat doen jullie en denk je dat het een groot risico is om het vaccin niet te laten zetten tijdens de zwangerschap?

Dank voor jullie reacties.

Inne
20 antwoorden en 12501983x bekeken
Amy - schreef op 07-03 om 16:46
Ik zou het wel doen.
Hier in de buurt heerst kinkhoest en heb dus besloten om mijn dochter nu 12 weken vervroegd te laten enten. Dus met 4 weken ipv 8.
Mijn zoontje is met 10 dagen oud opgenomen in het ziekenhuis en dat wil ik nooit meer meemaken. Gelukkig viel het mee en was het slechts een virus maar alles wat ik kan doen om herhaling te verkomen zou ik doen.
Ik kan niets zeggen over medische risico's maar meer over mijn gevoel erbij. Ik vertrouw wbt risico's op de artsen..die hebben er voor gestudeerd ik niet. En zij zeggen naar mijn weten dat het veilig is.
Anoniem (Gast) - schreef op 07-03 om 19:36
Hallo. Dank voor je antwoordt. Welke regio is dat precies?
Groetjes
Anoniem (Gast) - schreef op 08-03 om 19:45
* antwoord zonder t natuurlijk
Amy - schreef op 07-03 om 20:52
Ik woon in Nederland.
Esperanza100 - schreef op 08-03 om 18:06
Ik zit ook enorm te twijfelen. Zit in mijn 30e week, maar het heerst hier ook enorm. Zowel de gynaecoloog als de huisarts en het cb adviseert het. 
Inne (Gast) - schreef op 08-03 om 19:43
Hallo Esperanza
In welke regio woon jij? Ik heb me al uren verdiept in dit onderwerp en ben er ook nog niet uit. Ik neig eerder naar niet dan wel als ik mijn buikgevoel volg... hier zijn gynaecologen die het elke zwangerschap aanraden, maar anderen die zeggen als je ingeënt bent voordien, het niet meer nodig is. 
De vraag is in hoeverre de hoeveelheid antistoffen die doorgaan effectief een besmetting voorkomen. 
Groetjes
Inne
Esperanza100 - schreef op 08-03 om 20:45
Hoi Inne, 
Ik begrijp je twijfel hoor. Ik woon overigens in Nederland, zuid Holland zuid  
In andere landen wordt het standaard gedaan tijdens de zwangerschap. Hoe goed we ook denken dat onze zorg is, toch lopen we hier vaak achter. 
Uiteraard zijn er altijd risico's. Deze zijn ook niet uit te sluiten bij de vaccinaties bij kindjes, maar ik hoor eigenlijk van alle kanten dat de risico's zo minimaal zijn. 
De inentingen die wij als kind hebben gehad doen zijn werk niet meer. Dat werkt een aantal jaar. Mochten we nu kinkhoest ophalen, kan het wel zijn dat we het minder erg krijgen. Ik vind het heel erg eng dat het heerst en een baby'tje het kan krijgen voor zijn of haar eerste vaccinaties. Dan kan het heel heftig zijn/ worden voor het baby'tje. 
Ik denk dus wel dat ik uit voorzorg toch de inenting ga nemen. Er komen volgens verschillende adviezen meer dan voldoende antistoffen via de navelstreng bij het baby'tje zodat het baby'tje geschermd is na de bevalling en ook zijn wij beter beschermd als moeder zijnde, dus mochten we in aanraking komen met iemand die kinkhoest heeft, kunnen we het ook minder snel doorgeven en ons kindje besmetten. 
Hoop dat je hier iets aan hebt... Het kan toch week 38 max heeft mijn gynaecoloog gezegd. Ik ga het denk ik in week 35/36 laten doen. 

Groetjes! 
Anoniem (Gast) - schreef op 09-03 om 16:52
toch opnieuw doen best dan... ook al kreeg ik het vaccin zelf al 3,5 jaar geleden en is herhaling maar na 10 jaar nodig. mijn man moet zich niet opnieuw laten vaccineren trouwens. De grootouders laten zich ook vaccineren.
Esperanza100 - schreef op 09-03 om 17:13
Hoeveel jaar precies je zelf beschermd bent na die prik weet ik ook niet, maar het baby'tje is sowieso alleen beschermd wanneer je je jezelf opnieuw laat inenten uiteraard. 
Wel goed zeg dat de grootouders zich ook laten vaccineren. Dat is wel heel erg fijn. 
Sammyloo (Gast) - schreef op 12-06 om 13:02
Heeft iemand ervaring met bijwerkingen/risico’s  na de vaccin tijdens zwangerschap? Ik overweeg het te nemen maar ik las weinig ervaringen van zwangeren. Ik ben benieuwd of iemand hier dat heeft gehad en hoe het gegaan is. Groetjes Sammy
Sunny - schreef op 18-06 om 11:36
Ik heb de inenting nog niet gehad maar ik woon in Australië en hier is het vanaf 28 weken echt standaard 'bijna verplicht' ook voor mijn partner. Aan kraambezoek wordt ook gevraagd om zich te laten vaccineren wanneer het langer dan 10 jaar geleden is
Ik ben zelf 25 weken zwanger.
Puck - schreef op 19-06 om 17:54
4 weken
Ik heb het wel,laten do n. De verloskundige zei dat rond 30-32 het beste is. 
Het advies is om wel te laten vaccineren tegen kinkhoest. In veel landen gebeurt het standaard en dat komt hier in Nederland ook. Het advies ligt er al en de financiering moet nog goedgekeurd worden.
Ik snap nooit waarom mensen twijfelen als het door artsen etc wordt geadviseerd. Ik ga er toch vanuit dat die mensen weten waar ze het over hebben en de risico's afwegen. Daarnaast heb ik van dichtbij een kinkhoest geval meegemaakt en het is best indrukwekkend kan ik je vetellen, zo'n hummeltje aan de beademing. Gelukkig is hij er na een reanimatie en enkele weken op de ntensive care weer bovenop gekomen. Maar ik zou het mezelf nooit vergeven als mijn kind zo ziek werd  n ik had het kunnen voorkomen. 
Tooby - schreef op 19-06 om 17:57
'' Ik snap nooit waarom mensen twijfelen als het door artsen etc wordt geadviseerd.  ''

Dat zijn van die debiele anti-vaccinatie mensen die geloven dat je autisme en allerlei andere dingen krijgt van vaccineren. Gelukkig zijn er nog een hele hoop verstandige mensen.
anoniem22 - schreef op 19-06 om 21:46
Ik heb het ook laten doen met 33 weken en indd kinkhoest komt steeds meer terug. Heb zelf geen bijwerkingen ondervonden
Orchidea - schreef op 20-06 om 12:15
Mij is de vaccinatie ook aangeboden en ik laat hem met 31 weken ook doen!
AH (Gast) - schreef op 28-06 om 14:19
Ik laat me ook vaccineren. Op de website van het RIVM staat ook duidelijk vermeld dat er tot op heden niets bekend is over schade bij het ongeboren kindje terwijl dit al jaren in veel landen standaard wordt gedaan.
Mommy29W (Gast) - schreef op 04-03 om 11:42
Hey,

Je zou zelfs niet mogen twijfelen eigenlijk! Hier in België krijg je het ts 28 en 30w en ik heb de mijne al gehad. Van het spuitje moet je geen bang hebben. Het was het lichtste spuitje dat ik al ooit had gehad.

We doen als mama alles om ons kindje te beschermen, maar bij vaccinaties stellen we ons opeens vragen? Wie vertrouw je? De medische wereld of een stel Amerikaanse gekke moeders die niet beter weten? Laat je niet meeslepen in al dat dom gezever en vertrouw gewoon op de kennis van de deskundigen. Anders kan je ook in een veld gaan bevallen zonder ooit maar 1 zwangerschapscontrole gehad te hebben, want 'zo was het vroeger ook'
Jo (Gast) - schreef op 04-03 om 13:40
Ik heb me ook in laten enten met 33 weken. Geen problemen en bijwerkingen gehad. Inmiddels is mijn hummeltje al een maand oud
Jalt - schreef op 18-06 om 15:24
Zonder twijfelen, doen ! 
Werk zelf in het ziekenhuis en heb reeds de gevolgen gezien van mensen die vaccinaties weigerden.. 
Daantje (Gast) - schreef op 19-06 om 20:06
Ik hoorde vandaag voor het eerst over deze vacinatie . Waarom niks gehoord van het ziekenhuis, verloskundige praktijk of consultatie bureau?  Inmiddels 37 weken zwanger..  kan ik deze prik nog halen? Is het nog zinvol? Kan het in dit termijn geen kwaad voor de baby? 

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Boostrix/kinkhoestvaccin' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan