Moet een grote cyste altijd verwijderd worden? - Zwanger worden forum

Roos (Gast) - schreef op 09-06 om 16:43
Hallo dames, iemand hier een grote cyste gehad op de eierstok die niet verwijderd moest worden? Is deze vanzelf kleiner geworden en wat voor soort cyste was dat?Met groot bedoel ik 7 cm of meer..
Bij mij is een grote gevonden en hoor binnenkort meer. Ben erg nerveus omdat ze al hebben laten weten dat gezien de grote deze wellicht verwijderd moet worden.. Ik hoop dat deze nog zal krimpen of dat er een alternatief is voor opereren. Als dat niet zo is dan is dat niet anders. Misschien zijn er meer mensen met ervaring??
Alvast bedankt
18 antwoorden en 16843762x bekeken
Mijn laatste cyste was op zijn grootst bijna 9 cm. Na 4 weken was deze geslonken tot bijna 3 cm, en dinsdag hoop ik dat ze zien dat ie helemaal weg is. Het hangt ook af van het type, wat en hoe ze het willen aanpakken. Bij mij was het veilig om mijn lichaam de kans te geven het zelf op te ruimen, omdat ze vermoeden hebben dat het gewoon een follikel was/is die niet goed is afgebroken na die cyclus. Sommige cysten kunnen op de lange termijn grote problemen geven, en die zou ik dan ook met alle liefde laten verwijderen (hoewel ik bij deze ook wel een paar keer heb gedacht, kom maar op. Was de pijn nogal beu).
Roos (Gast) - schreef op 09-06 om 17:54
Ow dat is goed nieuws zeg! Verhindert zo’n ding dan niet de kans op een zwangerschap? 
Wij willen voor ons 1e kindje gaan maar een zwangerschap blijft uit. Vraag me af of dat door de cyste komt. Maar daar zal ik binnenkort wel duidelijkheid over krijgen. Hopelijk gaat hij bij mij ook kleiner worden.
Een cyste kan de groei van een eitje wel belemmeren. Let wel, het kan. Bij mij was het geen probleem, laatste IUI had ik desondanks 2 mooie, bruikbare follikels.
Roos (Gast) - schreef op 09-06 om 18:32
Ja dat lijkt mij ook dat het soms een zwangerschap kan verhinderen. Mag ik vragen waarom jullie IUI doen? Is er bij jullie wel een rede gevonden waarom het via de natuurlijke weg niet lukt? 
En hoe lang heeft het geduurd voordat jullie in dat traject zijn gekomen? Hopelijk zal het niet lang meer duren voordat je zwanger bent. Pff wat een gedoe he
Bij ons is er geen enkele oorzaak te vinden, tot nog toe. Alles gaat volgens het boekje, alleen hadden we nu al wel iets van een zwangerschap verwacht. Na 1,5 jaar aan de bel getrokken, omdat ik ook een aandoening heb die lastig kan zijn hierin. Nu zijn we inmiddels 2 jaar en 7 maanden verder vanaf het moment dat we stopten met de pil. In het begin was het vooral veel testen en onderzoeken, en sinds dit jaar echt actief bezig in de mmm. We hebben nu 3 IUI behandelingen en 1 pauze maand achter de rug. Volgende ronde mag ik veranderen van medicatie, en hopelijk lukt het dan wel. Voordat je echter met IUI mag beginnen, wacht je nog 1 ellendig, pijnlijk onderzoek, waarbij ze met contrastvloeistof kijken of je ei-leiders wel goed open zijn. Zo niet, dan wordt het sowieso IVF/ICSI. Een pittig traject, veel prikken en porren. Maar tot nog toe is iedere stap het mij waard.
Roos (Gast) - schreef op 09-06 om 19:52
Zo, wel heftig zeg. Ik had indd gelezen dat een HSG ( zo heet het geloof ik) wel zeer kan doen. Een vriendin van mij is nu eindelijk zwanger via IVF. Heel pittig traject en ik weet eerlijk gezegd niet of ik zo ver wil/kan gaan. Mijn leeftijd speelt ook een rol. Bijna 34 dus zit er best wel mee. Hoop dan ook dat ze ons niet te lang aan laten modderen....Stel het lukt niet en moet een traject in, ben je zo weer een jaar verder.
Het lijkt me zo frustrerend als je zo lang moet wachten en men vind geen oorzaak. Wij zijn nu 7 maanden gestopt met de pil maar ben met buikpijn klachten doorverwezen naar de gynaecoloog. Om je heen de een na de ander die zo zwanger is en heb t gevoel dat het bij ons nog wel even kan duren. Bij mijn vriend lijkt de oorzaak iig niet te liggen. Het zal wel komen door die cyste en god weet wat ze nog meer vinden.. Waarschijnlijk moet ik ook een MRI scan.Ak week hoor ik meer over wat er bij mij gevonden is. 
Spannend joh. Ja, een HSG doet zeer. Maar er komt gelukkig ook snel een einde aan die pijn, zodra het ballonnetje niet meer opgeblazen is, zakt de pijn heel snel. Ik had een knuffeltje meegenomen, waar ik lekker in kon knijpen, werkte heel erg goed.
Ik ben nu 36, en ons geven ze nog heel veel kansen. Dus met 34 ben je er wat betreft de medische malle molen, nog vroeg bij. Hopelijk vinden ze niks ernstigs bij je, en kunnen jullie snel starten...
Roos (Gast) - schreef op 09-06 om 20:24
Tjonge meid, maar een keer zul je geluk hebben! En des te meer zul je het waarderen als je zo’n kleine gezonde ukkie ter wereld brengt..

Stel ze verwijderen de cyste en ze vinden geen andere oorzaken. Of hij kan blijven zitten en ze vinden verder niks. Dan denk ik dat ze eerst ons weer laten proberen. Omdat er in princiepe een jaar voor staat. Misschien is de cyste alleen geen rede om een IUI te starten. Maar dat zal afhangen van een hoop factoren. Wat voor soort is het, waar zit hij op de eierstok etc etc. Verder hebben ze bij mij zogenaamd vrij vocht gezien. Dat kan er ook voor zorgen dat het niet lukt. Bloed was wel goed.. Pff, ik kan helaas niets meer doen dan afwachten helaas.

Weet jij of er een wachtlijst is voor vruchtbaarheidsbehandelingen? Of miss verschilt dit per locatie..
Moedertjuh - schreef op 09-06 om 23:10
Ik bleek bij een echo na een mk op iedere eierstok een cyste te hebben. Weet even niet meer hoe groot ze waren. Maar ik had 4 weken na de vmk in ieder geval wel een eisprong ( ik denk dat ze toen al weg waren) en werd zwanger die ronde. Bij mn eerste echo zag mn vk namelijk geen cystes meer. 
@ Roos. Er is volgens mij niet echt een wachtlijst voor de behandelingen, althans de IUI. Wel kan het inderdaad zo zijn, dat als ze geen oorzaak vinden, en ze je kansen hoog inschatten, dat je het eerst een half jaar of zo thuis verder mag proberen. Het is een ingewikkelde berekening, die kans berekening, dus daar valt vanuit hier totaal niets over te zeggen. Het beste wat je voor jezelf kan doen nu, is heel lief zijn, en bij de eerst volgende afspraak deze vragen stellen. Dat heeft mij veel houvast gegeven, toen ik eenmaal wist wat het plan zou worden voor ons.
Roos (Gast) - schreef op 10-06 om 11:38
Thanks meiden. Hopen dat het mee zal vallen. Benieuwd of ze die “ kansberekening” dan ak week ook klaar hebben liggen of dat daar ook weer een vervolg afspraak voor gemaakt moet worden.. Al met al gaat er best een tijd overheen met al die onderzoeken. Maar fijn dat het er is. Ze kunnen tegenwoordig zo veel met behandelingen. Vroeger eindigde je veel sneller kinderloos als er iets mis was. Positief blijven is indd een goed streven...
@Roos. Positief blijven is 1 ding, geduld hebben is er nog zo een. Wij zijn vorig jaar mei begonnen in het ziekenhuis, en pas 4 maanden terug met de IUI. Heb wel vaker verzucht dat ze me dát wel eens hadden mogen vertellen. Het is het allemaal wel waard hoor, maar een lange adem hebben is echt noodzakelijk. Ik weet nog heel goed hoe ik mij voelde toen we alle puntjes op de i hadden gezet, en ik met de eerste medicatie naar huis mocht gaan. Super hyper stuiter blij, beetje zoals Tijgetje van Winny de Pooh   Toen voelde het voor het eerst weer als een echte kans, en die wil je niet laten schieten puur omdat het allemaal wat trager werkt in het ziekenhuis dan dat je had verwacht
Roos (Gast) - schreef op 10-06 om 13:38
@ Drakenmama: waarom duurde het zo lang voordat je kon starten met IUI dan? Pff, ik snap dat dat heel frustrerend is.
@Roos. Bij ons duurde het om meerder redenen heel erg lang. Op de eerste plaats moesten al mijn artsen groen licht geven (en dat zijn er 'maar' 8, dus dat duurde ff). Daarnaast heeft mijn partner een lelijke val gemaakt afgelopen september, dus toen lag de boel ook ff plat. Heel frustrerend, maar echt situaties waar je niks aan kunt veranderen. Maar zelfs zonder deze uitzonderlijke dingen, duurt zo'n traject tergend lang, vooral als je oh zo graag meteen wilt starten.
Roos (Gast) - schreef op 10-06 om 16:48
Tjonge, hoeveel pech kun je hebben. Nou heel veel succes meid! De aanhouder wint
Ook heel veel suc6 voor jullie  Dat de eerstvolgende ronde de geluksronde mag zijn
Anoniem (Gast) - schreef op 18-06 om 21:25
Ok had een grote cyste op mn eierstok. Tijdens zwangerschap. Deze groeide helaas mee, waardoor het gevaarlijk voor mij en de baby zou kunnen gaan worden. Hij was gelukkig nog niet gaan draaien. 
De operatie was uiteindelijk gelukt met 3 kleine sneetjes, ipv een hele keizersnee achtige operatie. En mijn eierstokken en leiders hebben ze ook kunnen behouden. Dat wisten ze van tevoren noet. Uiteindelijk heb ik nog een kindje gekregen en hoop er nog meer te krijgen.
John (Gast) - schreef op 02-12 om 11:26
Cysten in of op de eierstok komen veel voor en zijn in de meeste gevallen goedaardig. Het zijn meestal met vocht gevulde zakjes, maar ze kunnen ook massief zijn. Veel vrouwen voelen er niets van en weten niet eens dat ze ze hebben. De meeste cysten hoe ven niet behandeld te worden. Als er symptomen optreden, dan gaat het meestal om pijn in de buik, pijn bij het vrijen en onregelmatige menstruatie of amenorroe.

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Moet een grote cyste altijd verwijderd worden?' in het Zwanger worden forum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan