Scoliose en zwangerschap - Zwanger worden forum

Anoniem (Gast) - schreef op 18-07 om 20:37
Hallo allemaal,

Ik ben 5 jaar samen met mijn vriend en ik ben 21 jaar. Wanneer wij klaar zijn met school en een baan hebben willen wij graag aan kinderen beginnen. Het begint nu toch echt wel te kriebelen.

Nu heb ik scoliose en ik ben hier ondertussen 3x aan geopereerd. Heb nu helaas nog steeds dagelijks last van mijn rug. Nu heb ik tot best ver onderin mijn rug metaal zitten. Ik vraag mij af of ik hier problemen mee kan krijgen als ik zwanger ben en als ik wil bevallen.


Nu wil ik weten of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben?

Alvast bedankt.
9 antwoorden en 24130946x bekeken
Iza - schreef op 19-07 om 12:02
In mijn massagepraktijk heb ik weleens dames met scoliose die zwanger zijn, ze blijken er vaak niet meer last van te hebben dan daarvoor en ik heb ook nog niet gehoord dat de bevalling anders moet verlopen hierdoor. Toch zijn er wel houdingen voor tijdens de bevalling die veel prettiger voor je zullen zijn dan bijvoorbeeld plat op je rug bevallen. Het is, denk ik, vooral belangrijk om alles goed door te spreken met je verloskundige en eventueel een doula of cursus te doen die je extra ondersteunt hierin.
Lissa - schreef op 23-07 om 18:16
Bevallen moet als het goed is geen probleem zijn. Wel zou het kunnen dat je geen ruggenprik mag krijgen Daarvoor zou je dan eens langs de anesthesioloog moeten. Het is daarom ook wel handig als je wel een keer bij de gynaecoloog langs gaat om je te laten informeren
maya - schreef op 29-07 om 12:25
ik zelf heb zware scoliose maar ben nooit geopereerd toen ik zwanger werd had ik ook heel erg schrik dat ik heel veel pijn zou hebben door het gewicht maar niet was daarvan waar integendeel zelf
de bevalling is ook heel vlot gegaan heb wel van te voor besproken dat ik scoliose had ivm ruggenprik.
laat het u niet afschrikken en bespreek alles heel goed met de dokters zodat je het allemaal rustig kun doen
Linda (Gast) - schreef op 12-08 om 07:21
ik snap heel goed dat je je zorgen maakt over een zwangerschap met een scoliose. Ik heb ook een flinke scoliose (70 graden) maar ben nooit geopereerd. Ik ben twee keer zwanger geweest in de afgelopen drie jaar en heb nu twee gezonde dochters. 
De zwangerschappen gingen heel goed. Ik voelde me goed en had niet veel extra last van mijn rug. Wel kreeg ik wat last van mijn bekken en ben bevallen in zijligging. Eerlijk gezegd vind ik de periode na de bevalling zwaarder. Veel tillen en weinig nachtrust zijn niet een optimale situatie voor mijn rug. Maar dat hoor ik ook van moeders zonder scoliose.

Groetjes
Polkadot - schreef op 07-10 om 08:00
Ik heb geen scoliose maar wel andere aandoeningen.
Ik raad iedereen met een medisch rugzakje aan om tijdig een verwijzing naar een gynaecoloog te vragen.
Zij zoeken alles zorgvuldig voor je uit (medicijnen, risico's ed), maar er kunnen ook vervolgonderzoeken nodig zijn waar je op moet wachten.
Ik heb zelf 2 jaar geleden een en ander nagevraagd bij mijn behandelend arts. Nu hadden we de knoop doorgehakt en wilde de gynaecoloog ineens nog allerlei onderzoeken doen, wat vond ik erg naar omdat ik daar nu op moest wachten.
Lisa (Gast) - schreef op 22-11 om 17:43
Ik voel mij door deze berichten stukken beter,
Ik zelf wil ook graag een kindje in de toekomst.
Heb zelf een scoliose van 40 graden, voor mijn operatie was dit 70 graden.
Ik heb nog wel last, maar niet heel ernstig. Is het ook lastig een kind opvoeden met een zware scoliose?
Anoniem89 (Gast) - schreef op 04-09 om 14:01
Hallo anoniempje,
Ik ben 3,5 week geleden bevallen van een gezonde zoon en ik had ook een ernstige scoliose (tot de derde wervel van onderen) die 4 jaar geleden operatief is vastgezet.
Ik vond het spannend hoe het verloop van mijn zwangerschap en bevalling zou zijn. Ik heb wonderbaarlijk genoeg geen last van mijn rug gehad tijdens mijn zwangerschap en ik denk achteraf dat juist de metalen staven hebben geholpen om het gewicht van de baby te dragen. De bevalling ging ook goed (natuurlijke bevalling) en ik kon liggend op bed de baby eruit persen (duurde korter dan gemiddeld). Tijdens mijn zwangerschap ben ik op eigen verzoek langs de gynaecoloog en anesthesioloog geweest om te kijken of ik natuurlijk kon bevallen en zo ja hoe. Ook een orthopeed heeft meegekeken. Het enige wat hieruit kwam is dat de verdovende ruggenprik mogelijk niet goed werkt na zon operatie (vloeistof kan niet goed verspreiden waardoor maar een kant verdoofd raakt).
Het enige negatieve wat ik merk is dat ik nu na mijn (soepele) bevalling conditioneel minder fit ben dan men zou verachten. Ik kan nog niet zo ver lopen en krijg bij het lopen last van de spieren in mijn rug en billen. Zodra dit weer mag zal ik die dan ook goed gaan trainen. De last die dit geeft vind ik echter verwaarloosbaar, zeker als je kijkt naar wat je ervoor terug krijgt!!
Ik hoop dat dit je kan bemoedigen. Ik zou je adviseren om als je je veel zorgen maakt contact op te nemen met je (oude) orthopeed en je vragen te stellen. Daar heb je recht op!!
*Lotus* - schreef op 04-09 om 14:09
Dit is al een heel oud topic voor 2012 nog...
Lisa (Gast) - schreef op 07-01 om 16:56
Ik heb zelf ook scoliose, mij rug staat van boven tot onder vast met metaal. Toen ik op controle was bij het ziekenhuis.,Stelde ik mij arts deze vraag ook. Hij vertelde mij dat je gewoon zwanger kunt worden. Wel mag je geen ruggenprik krijgen en is er grootte kans dat je een keizersnede krijgt.

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Scoliose en zwangerschap' in het Zwanger worden forum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan