Is er iemand die in een IUI traject zit? - Zwanger worden forum

Luus - schreef op 08-03 om 18:32
Lieve allemaal,

Mijn man en ik hebben het advies gekregen om te starten met een IUI traject. Het lukt ons niet om op een natuurlijk wijze zwanger te raken. De oorzaak is niet bekend, maar ik heb wel al een hele voorgeschiedenis bij de gynaecoloog (o.a. verschillende keren een poliep laten weghalen en een afwijking aan mijn baarmoedermond middels een lysexcisie). Iedereen in mijn familie is hartstikke vruchtbaar en ik voel me onbegrepen. Ik ken ook niemand in mijn directe omgeving die en dergelijk traject heeft doorlopen. Ik heb bij de gynaecoloog aangegeven dat ik nog een paar maanden wilde proberen en ben met een voedingsdeskundige (gespecialiseerd in hormonen) en een osteopaat aan de slag gegaan. Ik vrees echter dat er niets anders opzit dan beginnen met hormoonspuiten (ik zie niet op tegen de spuiten, maar wel tegen de hormonen). Als iemand ervaring heeft en me kan laten weten wat ik kan verwachten zou dat superfijn zijn!

Alvast heel veel dank en groetjes,

Lucy
13 antwoorden en 29146991x bekeken
proud_mommy - schreef op 08-03 om 20:57
Iui is inseminatie of niet?
stff48 - schreef op 11-03 om 12:10
Hier wil ik ook graag wat meer info over  wij starten in juni met IUI als we tegen dan nog niet spontaan zwanger zijn 
Xx
proud_mommy - schreef op 11-03 om 13:23
Als iui inseminatie is, heb dat 2x gehad.
stff48 - schreef op 11-03 om 14:37
IUI is inseminatie met spermacellen van je partner . Bij IUI worden de spermacellen van je partner verbeterd en ingebracht 
Ale zo heeft de gyn het ons toch verteld  
proud_mommy - schreef op 11-03 om 15:16
Ja heb ik ook gehad 2x. Uiteindelijk spontaan  zwanger. Als iemand  vragen heeft kunnen die gesteld worden.
stff48 - schreef op 11-03 om 16:20
Hoe gaat deze behandeling juist in werking meid ? Xx
proud_mommy - schreef op 11-03 om 20:48
Je neemt 10 dagen clomid in. Je krijgt echos, totdat je eitje bijna moet springen. Dan krijg je een spuitje die je thuis doet in je buik. Prygnil of hoe je het typt. Je partner brengt dan in de ochtend zijn sperma en 2 uur later moet jij gaan voor de inspuiting. Je krijgt dan een eendenbek en dan worst het rustig ingespoten. Je blijft dan 10 minuten liggen en zij vertellen je wanneer je terug moet voor bloed te prikken. Succes meid.
skybles - schreef op 18-03 om 03:29
Hey Lucy en stff,

Hier na 3 keer zwanger van de IUI   Ook bij ons geen duidelijke oorzaak waarom het maar niet lukte.

De kans op succes bij elke IUI poging is 1 op de 10. Dit klinkt laag, maar bedenk dat het al veel meer kans is dan dat je blijkbaar ooit hebt gehad en dan is 1 op 10 best veel. Ook os het zo dat deze kans elke behandeling weer even groot is.
Belangrijk dus om dit in je achterhoofd te houden. Want misschien misschien denk je na een 5e behandeling ‘dit gaat nooit werken’, maar kan het de 6e behandeling zo maar raak zijn.

Bij IUI krijg je meestal hormonen toegediend. Ze kunnen namelijk zo je cyclus als het ware kunstmatig overnemen waardoor ze op het juiste tijdstip kunnen insemineren. 

Er zijn verschillende soorten hormonen/medicijnen. Zo kan het zijn dat je een pilletje moet slikken of dat je zelf moet spuiten. Dat spuiten is absoluut niet eng of pijnlijk (mits je het even met beleid doet). De spuiten zijn vergelijkbaar met een epi-pen en de naaldjes zo klein en dun dat je ze eigenlijk niet voelt.

Als je zelf altijd een mooie eisprong hebt gehad is de kans heel klein dat je voor een IUI behandeling heel veel hormonen in je lijf nodig hebt (anders dan bijv bij ivf, icsi waar ze zoveel mogelijk eitjes proberen op te wekken). Iedereen reageert anders op hormonen. Zelf heb ik gonal-f gehad en daar heb ik weinig van gemerkt. Overleg met je arts als je erg heftig reageerd, wellicht kan je andere medicatie/hormonen krijgen.

Zoals hali al beschreef moet je vaak maar het ziekenhuis. De eerste dag dat je ongesteld wordt moet je bellen. Binnen 3 tot 5 dagen moet je dan komen. Dit is de uitgangsecho. De eerste echo van een cyclus waar ze gaan kijken of je baarmoeder schoon is en of er geen cystes zitten of dat je toch niet zwanger bent (geweest). Bij groen licht mag je beginnen met het innemen van de hormonen.
Tip: doe dit echt op gezette tijden want dan rijpen je eitjes het beste.

Na een week mag je dan weer terug komen. Je krijgt weer een echo (alle echo’s zijn overigens inwendig). Ze zien dan hoeveel eitjes er groeien en hoe groot ze zijn.

Bij de meeste ziekenhuizen laten ze een IUI behandeling door gaan als er 1 tot 3 follikels zijn. Bij meer dan kappen ze de behandeling af ivm over stimulatie. Wanneer je een goede fm (follikel meting) hebt gehad dan mag je stoppen met je dagelijkse hormonen.
Let op, het kan goed zijn dat je nog een paar keer terug moet naar het Zkh voor de FM goed is.
Dat betekend dat je soms in een week wel 3 keer maar het Zkh moet.

Om je eitjes te laten springen moet je pregnyl in je buik spuiten. Dit doe je wel met een injectiespuitje. De eerste twee keer heb ik hulp gehad in het ziekenhuis want vond het zelf nogal een dingetje. Je krijgt namelijk twee kleine potjes. 1 met een tabletje en 1 met vloeistof. Dan met een opname naald moet je de vloeistof bij het tabletje brengen. Dat weer opnemen in de spuit en dan een andere dunnere naald erop zetten en dan in je buik zetten... De derde keer lukte het mij overigens prima zelf.

Nadat je de pregnyl hebt gespoten moet je nog een dag wachten. Nu pas is het de beurt aan je vriend. Die moet zijn zaad inleveren (dit gaat op afspraak dus hij moet er wel even rekening mee houden). Na 2 uur mag jij  je dan weer melden in het Zkh. 

Ze gaan niet meer kijken met een echo maar ze gaan direct insemineren. Dit doen ze vooral om geen vervuiling van glijmiddel te hebben. Je moet met je benen in de beugels en krijgt een eendenbek. Via een injectiespuitje met een klein slangetje gaan ze door je baarmoedermond het verwerkte zaad van je vriend insemineren. Alleen het beste en snelste zaad wordt dus ingebracht. 

Deze behandeling doet normaal geen pijn! Tuurlijk voelt het wat ongemakkelijk met een eendenbek en iemand die met een slangetje daar iets inbrengt maar pijn zou het niet moeten doen.

Bij de meeste Zkh blijf je vervolgens 10 minuten liggen. Daarna mag je zelf opstaan, aankleden en weg gaan. Dit voelt miss wat onpersoonlijk, maar denk maar zo, jou arts is alweer de volgende vrouw aan het helpen.

Nu moet je wachten. Twee hele lange weken. Misschien krijg je wel wat bijwerkingen van de pregnyl. In pregnyl zit het hcg hormoon (zwangerschapshormoon). Daar kan je wel een beetje last van hebben. Misschien ben je wat misselijk of krijg je pijnlijke borsten.

Het heeft ook geen zin om na een week al te testen. De pregnyl kan namelijk nog voor een positieve test zorgen. Pas na 9 dagen is het uit je lijf, maar om er zeker van te zijn kan je het beste testen na 14 dagen.

Wordt je ongesteld dan mag je op de eerste dag weer bellen en ga je hetzelfde riedeltje weer af.


Heeeeel veel succes!!!
stff48 - schreef op 18-03 om 21:29
Hè skybles ! 
Dank je wel voor je uitgebreide uitleg ! 
Het is zo te lezen toch wel eventjes wennen aan de situatie .. zoveel uitleg heb ik in het ziekenhuis nog niet gehad ...
Hier zou het zaad van mijn man blijkbaar niet zo goed zijn daarmee , mijn cyclus en alle rest was allemaal in orde..
In juni zouden we mogen starten , betekend dit dat ze dan direct starten met de behandelingen ? 
Maar na 1,5 jaar proberen merk ik toch echt dat we naar een kindje verlangen , de teleurstelling wordt elke maand groter  
proud_mommy - schreef op 18-03 om 21:58
Mijn uitleg was niet uitgebreid maar een dankje is wel op zn plaats.
stff48 - schreef op 19-03 om 07:49
Halil2307 , sorry  zo was het echt niet bedoeld hoor .. had niet zo ver naar boven terug gelezen dus had je reactie nog niet gelezen ! Ik heb het zo druk de laatste tijd dat ik sommige dingen hier op het forum over het hoofd zie .. 
Dus nogmaals sorry & bedankt voor je reactie ! 
Xx
proud_mommy - schreef op 19-03 om 08:48
Geen punt
skybles - schreef op 19-03 om 09:20
Stff No problem!
Wij werden ook niet heel uitgebreid voorgelicht in het Zkh hoor. En ja ik denk dat jullie direct mogen beginnen. Zo ging het bij ons in ieder geval wel.
Je krijgt dat de hormonen mee en diezelfde avond mag je die dan nemen. 

Maar zoals ik al zei, je krijgt een lage dosis waarschijnlijk dus je zult er waarschijnlijk niet heel veel van merken.

Snap de teleurstelling heel goed hoor! Hopelijk kan je het nu wat laten rusten nu je weet dat ze je gaan helpen.

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Is er iemand die in een IUI traject zit?' in het Zwanger worden forum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan