Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er ook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon te dienen.

Prolactine

Prolactine lijkt veel op een groeihormoon en heeft een dubbele werking. Het zorgt er voor dat je kindje kan groeien en na de zwangerschap zorgt het er voor dat je borstvoeding kunt geven. Tijdens de zwangerschap maak je veel prolactine aan maar de werking hiervan wordt tegengegaan door andere zwangerschapshormonen. Prolactine wordt vooral 's nachts aangemaakt en wanneer je gespannen bent of stress ervaart.

Werking van prolactine tijdens de zwangerschap

De meest in het oog springende functie van prolactine is natuurlijk dat het je melkklieren aanzet tot het aanmaken van moedermelk. Om melk te produceren. is niet alleen prolactine nodig maar ook een stimulering van de tepels. Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon HPL ervoor dat er geen moedermelk wordt aangemaakt maar na de zwangerschap verdwijnt dit hormoon snel uit je lichaam waardoor er onder invloed van prolactine wel moedermelk aangemaakt kan worden.
Het placenta maakt ook prolactine aan. Deze prolactine komt in het vruchtwater terecht en werkt bij je baby als een soort groeihormoon. Zonder deze prolactine zou de baby dus niet zo goed kunnen groeien.

 

Reacties op 'Prolactine'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Jeuk tijdens de zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Het is erg ongemakkelijk en vervelend maar kan maar zelden kwaad ! Zwangerschapsjeuk komt bij zo'n 20% van alle zwanger vrouwen voor.

Zwangerschapsmasker

Als je tijdens je zwangerschap donkere vlekken op je gezicht of hals krijgt zou dit een zwangerschapsmasker kunnen zijn. De kans hierop is groter als je veel in de zon hebt gezeten. Vaak verdwijnt dit masker na de zwangerschap weer langzaam aan.

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder van een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken

Osteopathie

Wat kan osteopathie voor jou doen tijdens de zwangerschap ? Lees er alles over in dit artikel !

20 weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Elke zwangere vrouw in Nederland kan een 20 weken echo vergoed krijgen. De 20 weken echo wordt afgenomen tussen de 18 en 22 weken. Door betere technieken gebeurt dit steeds vaker a

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan