6 weken zwanger

6 weken zwanger6 weken zwanger

Vertellen of niet ?

Je bent nu 6 weken zwanger. Sommige mensen kunnen niet wachten om iedereen te vertellen dat ze zwanger zijn. Sommigen wachten liever af tot ze zeker weten of alles goed is. Wat beter is, is niet te zeggen. Er is geen goed of fout antwoord maar bedenk wel dat mocht het onverhoopt fout gaan dat de steun van je familie en vrienden erg belangrijk kan zijn. Zodra je het gaat vertellen, is het natuurlijk leuk om dit zo uniek mogelijk te doen !

Mamma

Omdat juist nu de organen worden aangemaakt en de basis voor de verdere ontwikkeling van je baby wordt gelegd, is dit een extra gevoelige periode voor je baby. Zorg er dus alsjeblieft voor dat je juist nu voorzichtig bent met chemische stoffen, jezelf onthoudt van alcohol en roken en weet wat je wel en niet mag eten.
Vanaf je 6e week tot en met je de 16e week van je zwangerschap heb je het meeste hCG hormoon. Om andere vrouwen te helpen die niet zo makkelijk zwanger kunnen raken, verzamelt moeders voor moeders de ochtendurine van zwangere vrouwen tussen de 6 en 16 weken. Meld je dus snel aan !!
Dit hormoon, dat zo aanwezig is in de 6e tot 16e week zorgt er ook voor dat je je misselijk kunt voelen. Het wordt wel ochtendmisselijkheid genoemd maar kan ieder moment van de dag op komen zetten. Het hoort er helaas bij en gaat meestal vanzelf wel weer over. Voor veel meer informatie hierover kijk bij misselijkheid.

Naar de verloskundige - Waarschijnlijk ga je in deze week, als je 6 weken zwanger bent, voor de eerste keer naar je verloskundige of naar de gynaecoloog. Maak je geen zorgen over deze afspraak. Je zult het best wel spannend vinden maar deze eerste afspraak zal voornamelijk gericht zijn op het stellen van vragen. Omdat de vragen over jullie allebei gaan, is het ook slim om de afspraak zo te maken dat jullie samen kunnen gaan.
De verloskundige zal een aantal dingen van je willen weten: eventuele eerdere zwangerschappen, of jij of je partner medicijnen gebruiken of ooit ziek zijn geweest en of er erfelijke ziektes in de families van jou of je partner voorkomen. Ook zullen er vragen gesteld worden over de gezondheid van je partner en is het handig dat hij de eerste keer meegaat. Ook zal de verloskundige je lichamelijk onderzoeken. Maak je hierover niet te druk. Zij zal waarschijnlijk bloedprikken, zodat je bloed onderzocht kan worden. Daarnaast zullen ze aan je buik voelen en je bloeddruk meten.
Op Brabbels vind je snel en overzichtelijk een overzicht van alle verloskundigen

Jouw gewicht - Je zult je vast al hebben afgevraagd wat er met jouw gewicht gaat gebeuren ? Zal je heel veel aankomen of valt het allemaal wel mee ? Hoe veel je aankomt, is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen komen maar een paar kilo aan en sanderen wel 30 kilo. De meeste vrouwen echter zullen iets minder dan 13 kilo aankomen. Slechts 3,5 kilo hiervan is vet. De rest van het extra gewicht wordt gevormd door je baby, het vruchtwater, het extra bloed en de placenta. Gemiddeld zul je vanaf nu de eerste helft van je zwangerschap iedere 3 a 4 weken een kilo aankomen. De tweede helft van jouw zwangerschap zul je iedere 2 weken een kilo aankomen
Dat je zwaarder wordt, zal je bij 6 weken zwangerschap nog niet zo merken. Heel misschien merk je zelf al dat je wat breder aan het worden bent doordat je broek wat moeilijker dichtgaat. Dit komt meestal door je baarmoeder die al flink is gegroeid. De verloskundige of gynaecoloog waar je waarschijnlijk deze week naar toe gaat, kan dat voelen en jou vertellen hoeveel je baarmoeder al is gegroeid. Je borsten kunnen ook al zijn gegroeid en wat steviger en fermer aanvoelen.

Baby

6 weken zwangerMet 6 weken zwangerschap is de baby zo groot als een linze!

Lengte van je baby: 5 mm
Gewicht van je baby: 0 gram

Aan de buitenkant ziet je baby er nu uit als een soort garnaaltje. Aan de bovenkant is duidelijk een hoofdje waar te nemen met kleine oogjes die zich al aan het ontwikkelen zijn, een mondvorm en het begin van de oortjes. De ledematen zijn nog lang niet volgroeid en zien er op dit moment nog uit als kleine stompjes.
Aan de binnenkant gaat het erg hard met de ontwikkeling van jouw baby. Het hartje, dat zich vorige week heeft verdeeld in 4 kamers, pompt nu bloed door een gesloten systeem want de bloedsomloop van je baby is geheel ontwikkeld. Met een doptone kun je het hartje nog niet horen, daar is het nog te klein voor maar als je een echo zou laten maken kun je het hartje al wel zien kloppen. Helaas moet je daar nog even op wachten want normaal gesproken krijg je de eerste echo pas rond de 10 weken. Het hartje van je baby klopt ongeveer 2 keer zo snel als dat van jou met 100 tot 140 slagen per minuut. Veel organen zoals de lever, de longen en de niertjes beginnen nu aan een rappe groei zodat ze strakjes ontwikkeld zullen zijn
De neurale verbindingen tussen de ruggengraat en de hersenen worden deze week gesloten. Hierdoor kunnen de hersenen 'communiceren' met de rest van het lichaampje. Er wordt ook een begin gemaakt met het aanleggen van de eerste spieren.
De hersenen van je baby delen zich deze week op in 3 basis systemen. 1 systeem voor geheugen en nadenken, 1 systeem voor het aansturen van de organen en 1 systeem voor het aansturen van de motoriek en ademhaling.
Doordat al deze systemen en spieren strakjes al werken, zal je baby zich binnenkort voor het eerst kunnen bewegen.

Pappa

Mamma is nu 6 weken zwanger en als mamma misselijk wordt, zijn er een paar dingen waar jij haar mee kan helpen. Sommige geuren kunnen haar misselijk maken. Houd er dus rekening mee als je koffie zet of een pizza in de oven gooit. Zorg ervoor dat je gezond eet. Wijs in de supermarkt de wortels aan in plaats van de snacks en zorg dat ze genoeg water drinkt. Help deze weken extra mee in het huishouden want het is al geen pretje om misselijk te zijn. Haal voor haar in de ochtend voordat ze opstaat wat crackers of ander licht verteerbaar eten. Als ze iets eet voordat ze opstaat, wil dat wel eens helpen.

Ben jij nu 6 weken zwanger ?

Alle pagina's over 6 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 7 weken zwanger

Vorige week: 5 weken zwanger

 

Reacties op '6 weken zwanger'

Reacties

yip
Hoi allemaal en proficiat. Ik heb vandaag ontdekt dat ik zwanger ben met een testje. Ben ook super blij, want mijn vriend hebben ook al een tijdje geprobeerd. :) spannend allemaal. En nu maandag bij de huisarts bloed laten trekken voor de zekerheid!

Tinnieminnie
Hoi iedereen, proficiat met jullie innieminnie mensje! Ik ben ook 6 weken. Is het jullie eerste zwangerschap?

fatiha
Proficiaat allemaal! Ben zelf 6 weken zwanger :-)

Francisca
Hallo iedereen. Gefeliciteerd allemaal!! Ik ben nu voor de 1ste x zwanger en ben 6 en halve week.. heb wel last van moe zijn en in de ochtend misselijk en een beetje rugpijn.. af en toe als k lig krijg k steekjes in me buik heb aan me vk gevraagd wat het kan zn en dan begint je baarmoeder te groeien.. 9 feb heb k me eerste echo.. Iedereen een super fijne zwamgerschap gewenst.!! #NuAlHoudenVanMeUkkie

Desiree
Ik ben vandaag 6 weken zwanger en ze hebben een echo gedaan we hebben alleen het vluchtenzakje gezien.. maak me echt zorgen nu...iemand ervaring hiermee

Jeanderlis
Morgen ben ik 6 weken gisteren ging ik naar mijn gyneacholoog ik had een echo gehad. Maar ik heb niks gezien alleen een lege vruchtzachje. Maar ik blijf positief.

Anoniem
Morgen ben ik 6 weken zwanger.... pfff wat spannend, ik ben na 9 jaar "oefenen" 6 IUI, 1 IVF en 3 ICSI behandelingen, eindelijk zwanger. Maar wat is het moeilijk om gelukkig te zijn na zoveel pogingen, bang om alsnog een miskraam te krijgen. Over 2 weken moet ik voor de eerste echo naar het ziekenhuis, zo spannend!

Anoniem
6 weken zwanger !!!!!!

dientje
hallo allemaal, Ik ben nieuw op deze site en ben vandaag precies 6 weken zwanger. Ik vind het ontzettend spannend allemaal ook al is het mijn derde zwangerschap. Ik wil bij deze ook iedereen feliciteren met hun zwangerschap en een mooie tijd toewensen

landax
heb nu een week kunnen wennen aan het idee zwanger te zijn :-) Wat een bijzonder idee is het toch dat er een minimensje in je buik aan het groeien is!!

Jouw naam:

Foto's over '6 weken zwanger'

 • Echo 6 weken en 4 dagen
 • 6 Weken
 • 6 weken 6 weken
 • mijn 2 (of 3?) grootste schatjes Pas 6 weken (ooh, die darmen!) en nu al onafscheidelijk. Hoop dat het zo blijft!
 • eerste echo 6 weken ♡ Eerste echo 6 weken ♡
 • 6 weken zwanger Hier ben ik 6 weken zwanger
 • 6wk3dg De echo van 24 december. 6 weken en 3 dagen met een mooi snel kloppend hartje!
 • Nog maar 6 weken en 3 dagen
 • 6 weken en 6 dagen
 • ecgo toen ik hier 6 weken was

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto