32 weken zwanger

Lengte van je baby: 40 centimeter
Gewicht van je baby: 1800 gram

Mamma

32 weken zwanger De vermoeidheid kan hard aan komen. In deze week waarin je van alles en nog wat nog moet regelen en door je lichaam, dat zich langzaam klaarmaakt voor de bevalling, hebben veel zwangere vrouwen last van vermoeidheid. Als je dan even rustig zit, zul je zien dat je kindje klaarwakker is waardoor jij ook geen rust krijgt. Pas als de baby is ingedaald zul je hier wat minder last van krijgen.
Je hebt nu wel anderhalf keer zo veel bloed als voor je zwangerschap. Dit heb je nodig om je baby te voeden maar ook om het bloedverlies tijdens je bevalling op te vangen.
Houd je al vocht vast ? Veel zwanger vrouwen houden vocht vast. Dit kan vervelend zijn (als je schoenen niet meer passen) of je kunt het niet mooi vinden maar het kan niet zo veel kwaad. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding of schoenen niet knellen. Met je benen omhoog liggen of een koel bad kan soms helpen. Vocht vasthouden, kan wel een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging dus meld dit wel altijd aan je gynaecoloog of verloskundige.

Baby

32 weken zwangerMet 32 weken zwangerschap is de baby zo groot als een durian vrucht!

Op de longen en de darmen na is je baby 'helemaal af'. De longen zijn nu nog in ontwikkeling en blijven zich ontwikkelen tot vlak voor de geboorte. De longblaasjes die nu nog dicht zouden klappen, moeten na de geboorte open blijven staan zodat de baby zelf kan ademen. Rond deze tijd komt er een stofje vrij dat ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan. De darmen werken nu ook nog niet goed (anders zou de baby in het vruchtwater poepen). Vanaf deze week werkt de pupilreflex (het groter en kleiner worden van de pupil) bij je baby. Als je in een fel verlichte kamer staat, zal de pupil iets kleiner worden en in het donker werkt dit andersom. Het kan zijn dat je baby al een flinke bos haar heeft maar de baby kan ook nog helemaal kaal zijn. Dit zegt weinig over hoe de hoeveelheid haar die het uiteindelijk zal krijgen. Alleen de dikte van het haar nu is een voorspelling voor de dikte van het haar later.

Pappa

Mamma is nu 32 weken zwanger en misschien vergeet ze net ietsje meer dan normaal (alhoewel ze dat best wel zal ontkennen). Het is vanaf nu jouw taak om daar extra op te letten. Houd haar sleutels in de gaten en zorg dat je haar agenda kent. Echt waar, ze zal het op prijs stellen.

Ben jij nu 32 weken zwanger ?

Alle pagina's over 32 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 33 weken zwanger

Vorige week: 31 weken zwanger

 

Reacties op '32 weken zwanger'

Reacties

Anna
Het gaat er om dat je kindje gezond is en als je te weinig aankomt kan dit gevolgen hebben voor je kindje. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/20054-gewicht-tijdens-de-zwangerschap.html

Anoniem
12 kg

Suzanne
ben 11 kilo aangekomen

Bianca
Ongeveer 7 kilo, 32 weken

Anoniem
4 kilo aangekomen op 32 weken!

Anoniem
Hoeveel zijn jullie al bijgekomen?? Nog 8 weken ik ontplof nu al bijna ......

tally
wij zijn 32 weken joepii

Jouw naam:

Foto's over '32 weken zwanger'

  • mijn dikke bolle buikje op 32 weken Mum Loves Dad = ME
  • 32 weken
  • 32 weken !
  • 32 weken
  • dikke bolle buik op 32 weken
  • 32 weken en 2 dagen
  • Buikje van voor 32 weken
  • 32 weken
  • 32 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto