Ontlastingspatroon bij borstvoeding - Babyforum

Indy - schreef op 05-02 om 21:15
Ons vrolijke ventje is nu 4 maanden en ik geef hem nog volledig borstvoeding. Hij groeit er goed op en oogt tevreden en zeer gezond. Nu hebben we wel onze twijfels over zijn ontlasting.
De laatste 3 keer zit er ruim 2 weken tussen en hebben we het op gang gebracht met Lactulose.
Dit hebben we gekregen van de huisarts bij de eerste keer. Afgelopen maandag zijn we terug gegaan naar de huisarts en zij vind het een groot probleem en wil dat we een maand lang dagelijks de Lactulose geven. Het consultatiebureau lijkt geen uitspraken te durven doen en als laatste heb ik een lactatiekundige gebeld en zij geeft aan dat het geen probleem is als de ontlasting 2 tot 3 weken uitblijft bij gezonde, borstgevoede baby's. Zij zegt dat ik eens af moet wachten zonder Lactulose totdat hij uit zichzelf poept.
Lactulose hebben we nu 3x 2 dagen gegeven maar dagelijks een maand lang voelt niet goed.
Omdat hij er verder ook geen last van lijkt te hebben gaan we dit advies niet opvolgen, dus we gaan nu afwachten zonder Lactulose.
Ik zou graag van borstvoedende moeders willen weten wat het ontlastingspatroon is van jullie kindje??
5 antwoorden en 43401928x bekeken
Marije (Gast) - schreef op 05-02 om 22:51
Hoi Indy,

Mij is altijd verteld dat het haast onmogelijk is dat een bv kindje verstopt raakt (huisarts, cb en lactatiekundige). Mijn kindjes hebben er beide 'last' van (gehad). Er zat soms bijna 3 weken tussen en ik vond het erg vervelend omdat ik bang was dat ze er last van zouden krijgen. Bij mijn oudste is het regelmatiger geworden zo rond de 9 maanden. Bij de jongste is het nog steeds erg onregelmatig en meestal zit er zo'n 2 weken tussen.
Ik heb nooit lactulose meegekregen terwijl ik dat soms best had willen geven. Op borstvoeding.com kun je wel meer info vinden over het ontlastingspatroon en daar ook zal je lezen dat het echt wel normaal is dat er 2 weken tussen zit.

Groetjes,
Marije

Indy - schreef op 06-02 om 07:22
Hoi Marije,

Enorm bedankt voor je reactie en wat fijn om te lezen dat er nog meer mensen zijn met dit "probleem". Ik heb inderdaad gelezen dat het gewoon zou kunnen maar om me heen reageren mensen toch verschrikt en borstvoedende moeders herkennen het niet. Uiteindelijk ga je je wel zorgen maken en denk je bij een huilerig dagje dat hij misschien wel last zou kunnen krijgen.

Bij jouw oudste zou je kunnen denken dat het met de vaste voeding te maken kan hebben dat hij/zij regelmatiger werd. En hoe oud is je jongste nu?
De huisarts geeft bij mij aan dat als ik het zou verwaarlozen, ik een probleem aan het creeren ben voor later. Heb jij het idee dat jou kinderen nu stoelgangproblemen hebben?

Lactulose is trouwens ook zonder recept verkrijgbaar bij de Apotheek.

Groetjes, Indy
Marije (Gast) - schreef op 06-02 om 08:30
Hoi,

Heeeeel herkenbaar die reactie van de omgeving. Soms waren mensen oprecht geshockeerd dat er zoveel tijd tussen zat en had ik zowat het gevoel dat ik een slechte moeder was omdat ik het normaal vond en dat ook zei. Maar gelukkig heb ik dat nu echt niet meer. Ik heb echt veel navraag gedaan en het blijkt gewoon normaal te zijn. 2 weken geleden heb ik de huisarts nog gebeld omdat de ontlasting van mn jongste (8 maand) erg hard was geworden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de overgang naar vaste voeding. Ook nu is het volgens hem geen probleem dat er niet zo vaak iets komt. Ik merk nu dat t aan het stabiliseren is, dus ik ga ervan uit het ook bij haar nu wat regelmatiger gaat komen. Als ik jou was zou ik me er geen zorgen over maken zolang hij goed groeit, plasluiers heeft en zich goed voelt. Maar je merkt dat er verschillende opvattingen zijn, ook onder huisartsen. Ik zou de meeste waarde hechten aan het advies van de lactatiekundige, want dat is degene met de meeste kennis en ervaring over bv. Maar dat is natuurlijk aan jou/jullie om te beslissen.

Groetjes,
Marije
Indy - schreef op 08-02 om 18:05
Ja ik hecht ook de meeste waarde aan het advies van de lactatiekundige, mede omdat ons ventje gewoon zo vrolijk en gezond oogt.
We gaan nu maar eens afwachten hoe lang het duurt dat hij uit zichzelf gaat poepen, zonder lactulose.
In ieder geval ontzettend bedankt voor je reactie, toch fijn!

Groetjes, Indy
Indy - schreef op 25-02 om 18:48
Vandaag is het precies 3 weken geleden dat onze kleine man gepoept heeft zonder tekenen dat hij last heeft... Zijn er nog meer mensen met deze ervaringen???

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Ontlastingspatroon bij borstvoeding' in het Babyforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan