Vanishing Twin - Zwangerschapsforum

Wendy - schreef op 05-09 om 15:22
Hallo allemaal,

Heeft er iemand ervaring met een Vanishing Twin?

Al die tijd dacht ik gewoon zwanger te zijn van maar 1 kindje. Nu had in net een echo (ik ben 14,5 week zwanger) en nu zagen ze een streng wat hoort bij een tweeling, maar ze zien maar 1 kindje en dus zeggen ze dat ik wel een tweeling had maar dat er 1 verloren is gegaan.

Eigenlijk ben ik zelf niet zo er van overtuigd dat er 1 verloren is gegaan, ik heb geen bloedingen gehad en geen krampen, niks wat wijst op een miskraam van 1 van de kindjes. 

Zouden ze het fout hebben en kan het zo zijn dat later blijkt dat er toch 2 kindjes zijn, dat ze bijvoorbeeld achter elkaar liggen en het daardoor gemist wordt? 

Ik hoop dat iemand hiermee ervaring heeft.

Groetjes Wendy
19 antwoorden en 29801180x bekeken
Cis (Gast) - schreef op 08-09 om 08:47
Ik heb er wel eens van gehoord maar geen ervaringen mee
Zou je niet nog een extra echo kunnen vragen omdat je denkt dat je geen miskraam hebt gehad van 1 en dat je het graag zeker wilt weten
kimmi - schreef op 09-09 om 17:46
Hoi Wendy.
Ik zelf had het ook eerst 2 zakjes maar een was kleiner dan de ander en geen hart activiteit. Heb verder ook geen bloeding gehad ofzo.maar er is er toch echt maar 1.
Ben Nu Bijna 12weken Zwanger
Ziggy (Gast) - schreef op 09-09 om 18:01
Hoi Wendy 
Ik had dit met mijn vorige zwangerschap, bij de eerste echo zagen we een gezond kindje kloppend hartje en een kleiner vruchtzakje met een propje er in wat een kindje was dat was gestopt met ontwikkelen. Wij schrokken nogal maar bij de 20 weken scan zag je er al helemaal niks meer van en mijn zoon is nu drie en half. Soms zie ik een tweeling en denk ik toch ja hij had een tweeling kunnen zijn
Ziggy (Gast) - schreef op 09-09 om 18:03
Ik heb trouwens nooit kramp of een bloeding of enig teken dat er iets fout zat gehad.
Serena - schreef op 18-09 om 17:32
soms neemt het lichaam het overleden vruchtje weer op.
Anoniem (Gast) - schreef op 28-03 om 19:01
Mijn zoon is bijna 20. Sinds kort heb ik het sterke vermoeden dat hij ook van een VT is. Met 14 wkn een bloeding gehad. Ze hebben mij wijsgemaakt dat het een gesprongen adertje was geweest en omdat ik geen vruchtje verloor geloofde ik dat. Geen moment aan een tweeling gedacht. Zat ook niet in de familie. Wel had ik een enorme buik. Ook geen controle gehad gericht op littekens op de placenta of lege vruchtzakjes e.d. 
Jaren gingen voorbij. Mijn zoon heeft ernstige psychische problematiek gehad: suïcidaal op z'n 12e (uit het niets!), nooit op foto's willen, zichzelf het succes niet gunnen bv. kappen met schoolexamen terwijl de resultaten zeer goed waren. Afscheidsvoorstelling groep 8 liep hij weg toen zijn familie kwam kijken. Wilde hij niet 'alleen' gezien worden? Vond hij het 'niet eerlijk'' om 'alleen' de show te stelen? Geloof dat de ernst er juist in zit dat het een 'ongezien kindje' is geweest in de familie. Ik wist het immers niet en daardoor heb ik het kind geen plek kunnen geven en ook niet tegen mijn levende zoon gezegd dat hij vermoedelijk van een tweeling is. Sinds ik dit aan hem verteld heb lijkt het veel beter met hem te gaan. Hij gaat studeren.
MamaY (Gast) - schreef op 22-05 om 09:00
Bij mijn vorige zwangerschap had ik ook een vanishing twin. Met de eerste echo zag de verloskundige eerst een vruchtzakje met een kloppend hartje en daarna vond ze ook een vruchtzakje zonder kloppend hartje. Het vruchtzakje was ook een stuk kleiner. De verloskundige zei dat het dus een tweeling was maar dat een van de twee het niet gered heeft. Het kon zijn dat ik een bloeding zou krijgen maar het kan ook zo zijn dat je lichaam het vruchtje opneemt, dat was bij mij het geval. Ik heb nergens last van gehad. Ook bij volgende echo's was het niet meer te zien. Na de bevalling van mijn gezonde dochter de placenta uitgebreid laten bekijken en daar zagen ze een tweede vruchtzak, maar er zat geen navelstreng aan.
Richard (Gast) - schreef op 22-05 om 17:40
Lijkt me een erg sterk en onwaarschijnlijk verhaal anoniem, de psychische problemen van uw zoon zijn te wijten aan een psysche en niet aan de mogelijkheid tot een vanishing twin tijdens de zwangerschap. Als er sprake zou zijn van een bloeding bij 14 weken waarbij er een tweede vruchtzakje is afgestoten zou de echoscopiste en verloskundige dit hebben verteld. Hulp voor uw zoon is in dit geval sowieso niet verkeerd maar zoek niet naar een onrealistische oorzaak. Hopelijk blijft het goed met hem gaan en verdwijnen zijn negatieve gevoelens. 
N. (Gast) - schreef op 13-09 om 13:00
Ik heb dit ook meegemaakt, wij hebben via ivf een heel traject gehad, 1e terugplaatsing was ik zwanger en na 6 weken een miskraam gehad. 2e terugplaatsing is nooit aangeslagen en bij de 3e terugplaatsing was ik weer zwanger en wel van 2, we hadden al met 8 weken een echo ivm het ivf-traject. We zagen 2 vruchtzakjes en 2 mooie kloppende hartjes. 
2 weken later weer een echo om alles te bespreken want een tweelingzwangerschap is toch anders. Maar toen bleek er 1 te zijn overleden. Wat we toen echt super erg vonden omdat we natuurlijk al 2 kloppende hartjes hadden gezien. Inmiddels 10 weken zwanger en morgen weer een echo om te kijken of het met dit kleintje goed is. Wat we natuurlijk hopen!!! Maar het komt blijkbaar heel vaak voor maar omdat je meestal pas bij een latere zwangerschap de echo krijgt, is het hartje al gestopt of heeft het nooit geklopt. 
Niet druk maken, succes!
ellis (Gast) - schreef op 17-12 om 01:24
Goededag

NEEM HET SERIEUS HET IS
ZEER PIJNLIJK
HET BESTAAT WELDEGELIJK.

Groetjes ellis
Anoniem (Gast) - schreef op 20-07 om 22:09
Beste Richard,

Dit is wel degelijk mogelijk. Er zijn zelfs meerdere boeken over geschreven, bijvoorbeeld 'Het drama in de moederschoot'. 20 jaar geleden werden nog maar weinig echo's gemaakt door huisartsen/ verloskundigen, als je het vergelijkt met nu. De kans is dan ook groot dat ze het nooit hebben kunnen ontdekken.

Fijne avond!
Nanoeska (Gast) - schreef op 16-11 om 16:09
Hé dames , ik ben 6 weken in verwachting van een tweeling , en wat heb ik schrik dat er 1 het niet haalt , en dat je niets merkt als er 1 sterft vind ik best wel akelig 
lisqnne (Gast) - schreef op 05-12 om 11:04
Hoi,

Ik heb 3 jaar geleden mijn eerste kindje gekregen.
Na de bevalling is mijn placenta nagekeken en zei de vk dat er een extra vlies inzat wat ze bij 1 kindje nog nooit gezien had en dat het mogelijk heeel vroeg 2 kindjes geweest zouden kunnen zijn, maar dat we dat nooit meer zeker zullen weten.
Ik heb maanden lang nachtmerries gehad over een dood kindje onder de dekens.. heel naar, maar na een tijdje is dat gestopt.
een jaar geleden ging in met mijn tante naar een spirituele beurs met vragen over mijn overleden moeder en toen ik bij een medium zat begon ze ineens over mijn eerste kindje en haar overleden zusje.. ze zou bij mijn moeder zijn.. ik had op dat moment nog helemaal niks gezegd of laten zien.
voor mij toch een soort bevestiging, maar echt zeker weten helaas nooit.
Karin (Gast) - schreef op 17-03 om 07:23
Beste Richard en andere lezers, ik begrijp dat het moeilijk is om te begrijpen dat een vanished twin, psychische problemen op latere leeftijd kan geven, maar dit is wel degelijk het geval. Er is steeds meer onderzoek naar waarbij dit wordt aangetoond, dus wees hier alert op op latere leeftijd. Ik ben zelf een nuchter persoon en hecht veel waarde aan evidentie. Maar sinds ik met behulp van een pycholoog weet dat ik deel van een vanished twin ben, vallen alle puzzelstukjes op zn plaats. Voor de aankomende moeders, maak je geen zorgen,maar hou dit in gedachten voor de toekomst. Er bestaan goede boeken over die dit beschrijven.
T. (Gast) - schreef op 15-07 om 09:43
Goedemorgen.

Ik heb 2 weken geleden gezien dat bij één foetus bij 8 weken gestopt is met groeien en waar het hartje niet mee bij klopte, de andere heeft nog een mooi kloppend hart en groeit netjes. Zeker dankbaar dat we nog zwanger zijn, maar alsnog een dubbel gevoel, wat ik nog niet helemaal kan plaatsen. 

Mijn vraag is, we zijn nu 2 weken verder en ik heb nog geen bloeding gehad, gaat mijn lichaam het nog afstoten. Zo niet, kan het dan geen kwaad?

Veraaa - schreef op 15-07 om 12:46
38 weken
Hey T.
Bij mij zagen ze dit op een vroege echo, ergens met 7 weken. Ik ben toen doorgestuurd naar het ziekenhuis. Het tweede vruchtje was afgestoten. De verloskundige legde het uit alsof dat vruchtje dan versteend. Dat wordt niet zoals bij een miskraam uitgestoten. Dat versteende blijft zitten....wordt mogelijk kleiner...kan zelfs verdwijnen...en kan ook als mini versteend stukje straks bij de bevalling in de placenta terug te vinden zijn. 
Zo heb ik het begrepen in elk geval.
Bij mij was het zo vroeg, dat het daarna ook niet meer te zien was bij de 20 weken echo. 
Vraag het zeker gewoon na...vraag wat er bij jou te verwachten is. Ik vond het fijn om die uitleg te krijgen en te weten wat er komt.
Toitoi
T. (Gast) - schreef op 16-07 om 12:52
Hi Veraaa,

Dank voor jouw bericht en het delen van jouw ervaring. Ik ga het inderdaad nog navragen. 

Groetjes
Tinkerbel (Gast) - schreef op 30-07 om 09:30
Helaas, 

Zwanger van een tweeling! 
2 prachtige echo's (7 weken en 8.5 weken)
2x 2 kloppende hartjes
Bij de 8.5 weken echo 2 bewegende vruchtjes. 
Bij de 12.3 weken echo... 1 kindje overleden! Ik ben gebroken! 
Esther (Gast) - schreef op 06-09 om 23:46
Hoi Wendy.
Dat is zeker niet gek.
Wij waren zwanger van een tweeling. 9.5 week.we hebben de hartjes zien kloppen, echt prachtig.
Helaas op de 12wkn echo was er 1 gestopt.
Ons werd verteld. Je kan een bloeding krijgen of het lichaam lost het vanzelf op.
Tot onze verbazing 26.7.21 is onze zoon geboren en ik vroeg er na of ze iets konden zien van het andere kindje omdat ik geen bloeding had gehad...en ja hoor. Het zat in de placenta wand...nog geen 2 cm groot maar al echt zichtbaar een babytje...
Fijne gedachten dat ik ze beide 9mnd heb mogen dragen....
Liefs, Mama van een engeltje en een bengeltje 

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Vanishing Twin' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan