corona - Zwangerschapsforum

Puck - schreef op 16-03 om 21:02
@stef: wat heftig! Ik snap het ergens wel: zo kostbaar straks, de embryo’s die er uitkomen. Ik snap ergens wel dat ze zuinig zijn en het zekere voor het onzekere nemen. Maar wel heel zuur dat dit samenvalt met jullie traject, nadat je net zo dapper besloten hebt ervoor te gaan. Ik hoop dat je in elk geval nog flink wat follikels erbij krijgt en straks ‘een vriezer vol’ hebt, hoewel 1 hopelijk voldoende blijkt.

@orchidea: ik vind het niet erg als je gewoon je mening geeft hoor. Je moet toch kunnen zeggen wat je vindt. Meningen verschillen nu eenmaal en uiteindelijk is iedereen eigen baas. Je kunt ook iedereen in z’n waarde laten en je mening geven.

@katrien: ik werk in een ziekenhuis in brabant en bij ons mag je als zwangere niet met corona-ptn werken. Bijzonder dat de regels bij jou zou anders zijn. Lijkt me toch best spannend. 

Voor mijzelf: ik ben sowieso erg onzeker en bang voor de uitkomst van mijn zwangerschap. Corona komt erbij en dat maakt het niet beter. Komende week echter ook de 20 weken echo, wat ik doodeng vind. Ik zal pas gerust zijn als ons kindje gezond geboren is. 
Vandaag wel gesproken met een infectioloog, die mij vertelde dat alle andere bekende corona virussen niet schadelijk zijn, dus dat hij van deze dit ook niet verwacht. Dit als positieve noot naar iedereen die dat kan gebruiken. Hoewel mijn gevoel zegt:”eerst zien dan geloven”, hou ik mij hier maar zoveel mogelijk aan vast. 
42 antwoorden en 20322192x bekeken
Mimi - schreef op 16-03 om 21:39
@orchidea o ik hoop niet dat je het over mijn opmerking had. Misschien heb ik het niet duidelijk genoeg gezegd, maar juist in jouw situatie zou ik de afweging om wel/niet te pauzeren heel lastig vinden. Ik gun het je zo enorm! En je mening mag je inderdaad gewoon geven hoor!

Persoonlijk zou ik bij 3 maanden bezig zijn geweest een andere keus maken. Zeker nu ik de effecten merk bij de verloskundige, maar ook omdat je nu niet 100% zeker kan zijn dat je veilig bent. En vooral omdat het nu rondgaat en de koorts in het begin zo gevaarlijk is. Bovendien is de impact op het leven enorm groot mocht het toch tot aangeboren afwijkingen leiden (waar het niet op lijkt). Dan zou ik 1-2 maanden wachten. 

Ik werk ook in een ziekenhuis en misschien krijgen ik ook wel erg veel van de ziekenhuis-stress-kant van deze situatie mee. 
Mimi - schreef op 28-03 om 08:21
Het virus lijkt trouwens wel doorgegeven te kunnen worden aan de foetus: 
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2763787

Niet het beste journal. Maar toch wel slecht nieuws. Hopelijk fake news....
Zusss - schreef op 28-03 om 10:59
Ik ga hier toch even op reageren. De opmerking: “ik ben blij dat mijn kind alle organen al heeft” is enorme flauwe kul als je het hebt over het Covid -19 virus, maar ook over alle andere virussen. Ik zal uitleggen waarom:

Elke baby die intra-uterien (tijdens de zwangerschap) een infectie doormaakt krijgt neurologische schade. Dus de rijping van andere organen zegt helemaal niks. Het brein van een foetus is pas klaar met ontwikkelen tussen de 32 en 34 weken zwangerschap, maar ook daarna blijft het een zeer kwetsbaar orgaan. Dus maak je met 20, 26 of 30 weken een infectie door, is dat net zo schadelijk voor het brein. Mijn broertje is met 26 weken intra-uterien overleden. De oorzaak? Zeer waarschijnlijk een infectie! 

Ik wil jullie zeker niet bang maken, want 1 grote geruststelling: het Covid-19 virus geeft geen schade aan de foetus. Op de afdeling waar ik werk (neonatale intensive care unit) hebben we verschillende Corona positieve ouders gehad. De premature baby’s hadden helemaal niks!

Dus we moeten het zeker serieus nemen, maar vooral om onszelf als volwassenen te beschermen, zodat wij dit ellendige virus niet kunnen overdragen aan de zwakkere binnen onze samenleving, lees; ouderen en mensen met onderliggende ziekten zoals kanker. 
Joy - schreef op 28-03 om 11:09
Zusss heeft idd gelijk. Het brein is pas 'af' tegen 34wk en tot dan zeer gevoelig aan infecties. Zelf heb ik mijn zoon in 2018 hieraan verloren. Op 33w3d. Dus het kan zeer zeker. En ook erna is een baby zeer fragiel.. Dus uit de gevarenzone ben je nooit
Zusss - schreef op 28-03 om 11:14
Wat vreselijk Joy! Daar heb ik geen woorden voor. Hopelijk mag je gauw dit kindje in goede gezondheid in je armen sluiten! 
Joy - schreef op 28-03 om 11:17
Bedankt zusss 
We zijn wel bang. Mijn man, ik en mijn dochter komen al 3wk niet buiten. Gewoon om deze baby te schermen. Niet nog eens een dood kindje te krijgen. Ik hoop dat ik tegen eind volgende week mag bevallen. Als hangt af van de gyn dinsdag en of hij goed is gaan liggen 
Zusss - schreef op 28-03 om 11:18
Ik snap je angst Joy! En je doet wat je kunt doen door binnen te blijven. Hopelijk is deze ellende snel voorbij. Rare wereld zo!
Puck - schreef op 28-03 om 12:26
Zo, ook goedemorgen! Wat een felle reactie zeg.  
Ik snap ook wel dat het brein nog niet uit ontwikkeld is, maar in elk geval is de rug dicht, het gehemelte gesloten, de buikorganen liggen weer op hun plek na de draai buiten het lichaam. Er is dus een hoop wel klaar. Maar geloof me: ik ben doodsbang ziek te worden en ik ben me er zeker van bewust dat de baby nog niet veilig is. Niet alleen weten we niet of het virus de baby kan schaden (dat het onschadelijk is, is nu gewoon nog niet te zeggen, daarbij kun je je ook afvragen of prematuur geboren worden op zich geen afwijking is, hoewel ik natuurlijk niet weet of er geen andere reden was voor de prematuriteit), maar we weten wel dat het schadelijk is voor de baby als de moeder langdurig een laag zuurstofgehalte in haar bloed heeft. Als je dus bij de mensen hoort die ernstig ziek wordt, is het wel degelijk schadelijk voor de zwangerschap/baby. 

@Joy: veel sterkte met de laatste loodjes. Ik hoop dat jullie snel nog een gezond kindje in de armen mogen sluiten. 
Zusss - schreef op 28-03 om 12:38
Ik een felle reactie Puck? Lees ik dit nou goed? Ik kan mij toch goed herinneren dat het jouw woorden zijn dat je hier mag zeggen wat je denkt, en ja, zo denk ik erover, dus dan zeg ik het ook. Heb in het verleden geregeld van jou een felle reactie gekregen (schrijf al een tijd onder een andere naam, ben mijn ww vergeten), wanneer ik hier wat van zei wuifde je dit weg met de opmerking dat je je niet in gaat houden door wenselijke antwoorden te geven. Dus verwijt mij nu niet dat ik fel reageer, dat is een beetje hypocriet.

Klopt, met 20 weken is er een hoop klaar! Maar het krijgen van een infectie maakt daarvoor niks uit. Zoals ik al zeg: het brein krijgt dan de klap.

Of prematuriteit wel of geen afwijking is, is in deze kwestie niet belangrijk. Juist de prematuur geboren, kwetsbare baby, wordt niet ziek van dit virus. Zwangeren met een lage saturatie worden opgenomen en krijgen zuurstof, dus je beperkt het eventuele zuurstof tekort bij het kind. Op tijd aan de bel trekken bij symptomen van benauwdheid, hoesten wel of niet gepaard met koorts. Tot nu toe liggen er geen zwangeren in de Nederlandse ziekenhuizen, iig zeer weinig.
lisa - schreef op 28-03 om 12:58
Meiden, ik heb ook even meegelezen omdat ik het momenteel wel een belangrijk onderwerp vind mbt zwanger raken of zijn.
@zuss ik vind jouw uitleg heel duidelijk!
Verder wil ik er eigenlijk niet teveel over kwijt maar ik denk wel dat we de keuzes van de mommy’s to be moeten accepteren. Het maakt je namelijk niet goed of fout. Wie zegt dat het deze maand raak is? Het kan nog wel even duren... 
Misschien is die keuze makkelijker te maken als je inmiddels al zwanger bent. 
Het beste voor nu lijkt me gewoon goed handen blijven wassen, desinfecteren en niet noodzakelijke contacten mijden. Ik loop bijvoorbeeld in de supermarkt met handschoenen aan. 
We kunnen dit 
Puck - schreef op 28-03 om 13:15
Tja zuss, eerlijk zijn is niet erg hoor, maar ik vind ‘enorme flauwekul’ best aanvallend.  Fijn dat het zo niet bedoeld is. 

Prematuriteit is vaak het gevolg van een infectie. En de prematuren mogen dan geen covid hebben, ze hebben wel een grotere kans op hersenbloedingen, NEC, etc. We weten nog niet of het aantal prematuren met bijbehorende complicaties toeneemt. We weten ook niet hoe het virus van invloed is als de moeder het voor het derde trimester krijgt, want die kinderen zijn (bijna) nog niet geboren. We weten het niet is de enige juiste constatering nu. 

Het enige dat ik weet is dat het allemaal ontzettend spannend is. Het is heel klote minder controles te krijgen, je man niet mee te mogen nemen naar spannende afspraken en continu bang te zijn voor je kind. Ik denk dat dat voor iedereen hier geldt. Dus misschien moeten we elkaar niet aanvallen, maar steunen. 
Most15 - schreef op 28-03 om 13:34
Het is idd niet aanvallend bedoeld Puck. Fijn dat we hier eerlijk mogen zijn, daar hou ik van.
Excuses voor mijn woordkeuze, flauwe kul klinkt idd een beetje bot.

Snap je onzekerheid en spanningen! Het krijgen van minder controles geeft een mindere grip op de situatie. Als zwangere vrouw hou je nou eenmaal graag de controle, en die moet nu helaas losgelaten worden, en dat is enorm rot!

Het is voor elke zwangere spannend. Ik zelf heb een enorme kinderwens, dus wij (mijn man en ik) hebben er samen voor gekozen om toch door te gaan met het zwanger worden traject. Wie zegt dat ik op korte termijn zwanger raak? Ik ben 32 jaar, nog jong, maar niet meer piepjong, dus ook mijn vruchtbaarheid neemt steeds iets af. Mijn moeder, oma en tantes zaten rond hun 40e in de overgang, dus ook dat houd ik in mijn achterhoofd.

We gaan het wel meemaken allemaal.
Ik wil jou in ieder geval een goede zwangerschap wensen! Probeer ervan te genieten, al valt dat niet altijd mee! 

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'corona' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook

Ga naar pagina ...

1 | 2




Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan