wel of geen screening op downsyndroom - Zwangerschapsforum

marijke - schreef op 17-10 om 15:15
Hallo allemaal
Ik denk dat deze vraag niet onder dit categorie  behoort

Maar wilde graag weten omdat ik erg twijfel of ik wel of niet een screening op downsyndroom moet doen.
Omdat ik gelezen heb dat deze test niet 100% kan kloppen als ik gewone bloedtest afneem en de echo 
Maar moet ik wel helaas het volle pond betalen aangezien ik dus vrijwillig ga doen maar niet vergoed krijgt ivm geen medicatie gebruik....en als het uitslag niet 100% is zou ik het wel jammer vinden van het geld want heeft et dan wel nut.. en denk ook als ik de 12 weken echo krijg zouden ze het toch ook na kijken????  Ben benieuwd hoe jullie hierover tegenaan kijken
11 antwoorden en 38749629x bekeken
Betty - schreef op 17-10 om 15:36
Wat ik er van weet krijg je als uitslag eerst een kansberekening. Met een nekplooimeting, geschiedenis en je leeftijd. 
Als die kans heel hoog is doen ze verder onderzoek. Volgens mij kun je uit het bloed veel meer halen. 
Het is trouwens ook voor 2 andere pittige afwijkingen.
Maar misschien kan iemand die de screening wel heeft gedaan je beter meer vertellen.
Wij hebben er voor gekozen het niet te doen, stel dat je weet dat er een afwijking is, dan laten we de zwangerschap niet afbreken, maar zouden we ons wel constand afvragen hoe erg het is, want dat weet je dan nog niet.. Bij ons zou een gehandicapt kindje ook welkom zijn.
Figaroa - schreef op 17-10 om 16:06
Wij gaan het wel doen  meer voor de gemoedsrust   van mijn man  hij had een tijdje terug een droom over Syndroom vandaar.
S (Gast) - schreef op 17-10 om 17:01
Wij hebben het beiden keren niet gedaan. In de familie heeft echt niemand het dus dan heb je ook geen verhoogde kans op. En zoals je zegt kost het wel wat ja. Mijn ouders vinden het beiden ook onzin, moderne geldklopperij noemen ze het haha. In hun tijd hadden ze dat soort testen niet en lieten ze de natuur hun gang gaan. Daarbij kunnen ze eventuele bijzonderheden ook nog met de 20wkn echo waarnemen en heb je daarna alsnog de optie het weg te laten halen indien je dat zou willen als het er slecht uitziet. Maar wij vinden ook dat het sws welkom is! En dan heb je ook nog het feit dat de uitslag geen garantie geeft. Er zijn mensen waarbij een verhoigde kans werd gezegd en ze kregen toch nog een gezonde baby dus al die stress en zorgen voor niks! En ner zijn ook mensen waarbij bleek dat het er allemaal gezond uitzag en dat het bij geboorte toch mis bleek. Moet je nagaan wat voor stress dat allemaal is terwijl het geen 100% garantie geeft.   Dus al met al hebben wij de test lekker voorbij laten gaan.
Floortje - schreef op 17-10 om 17:37
Wij hebben het ook niet gedaan, dat heeft 3 redenen; wij zouden geen abortus laten plegen als blijkt dat wij een kindje krijgen met een verhoogde kans op Down Syndroom, je misschien voor niks de rest van je zwangerschap ongerust wordt omdat je een verhoogde uitslag krijgt en het bij de geboorte niet blijkt en omdat mijn man en ik geen extra risico hierop hebben. Ohja niet echt een reden maar wij waren precies tussen 11.4 en 13.4 op vakantie en was de mogelijkheid er ook niet. (Ja via een privé kliniek in Amsterdam-zuid a 700 euro per consult...)

Wat Beertje zegt sluit ik mij bij aan, denk voor jezelf goed na wat je met de uitslag gaat doen.

Succes met de keuze!
chantieeeee - schreef op 01-11 om 11:22
deze keuze kunnen jullie alleen samen maken. Weten jullie al wat jullie gaan doen?  Mijn man en ik hebben ook gekozen om geen testen te laten uitvoeren, we hebben jaren op onze kleine gewacht, ongeacht hoe of wat was ons kindje welkom en net wat beertje ook zegt, ik had ook gewoon echt het gevoel dat het wel goed zat en dat de testen niet nodig waren.
marijke - schreef op 18-11 om 22:00
Sorry dat ik niet terug reageerde

Ik heb toch de keuze gemaakt om de test te doen het gaf mij persoonlijk een goed gevoel en te horen gekregen van de gynaecoloog dat alles goed was en niks kon vinden en nekplooimeting was ook goed 
Nu is het wachten op de brief /uitslag van de test die verwacht ik volgende week.

Toch bedankt voor de reacties 
Groetjes marijke
Marlies - schreef op 15-01 om 06:36
Ik vind het dapper van je dat je die test hebt laten doen. In mijn omgeving wordt ook alleen gereageerd met "een gehandicapt kindje is ook welkom".
Ik realiseer me dat ik maar mag hopen en bidden dat ik een kindje mag krijgen. Maar mijn vriend en ik willen wel testen als het op den duur raak is.
Hij heeft al twee kinderen met een vrouw die licht verstandelijk beperkt is. 1 heeft een vorm van autisme en de andere loopt ook achter in zijn ontwikkeling op meerdere vlakken.

Ik houd heel erg veel van ze. En zorg ze helft van de tijd voor ze, omdat ze een hoop extra ondersteuning nodig hebben die hun moeder ze niet kan bieden.
Maar een gehandicapt kindje erbij lijkt me niet de fijnste situaties opleveren... Hoe rot dit misschien ook klinkt.
chantieeeee - schreef op 16-01 om 18:45
wat goed dat jullie een beslissing hebben kunnen vinden waar jullie je goed bij voelde
En natuurlijke nog mooier dat de uitslagen allemaal goed waren, gefeliciteerd
Geniet van je zwangerschap verder, al over de helft
chantieeeee - schreef op 16-01 om 18:48
Marlies, zo blijkt maar dat dit echt een hele persoonlijke keuze is waar een ander ook niet over mag oordelen. Ook al gebeurt dit inderdaad wel vaak. Niemand kan achter de voordeur van een ander kijken en elke situatie is weer anders.  Succes met zwanger worden, hopelijk gauw raak
Mams - schreef op 12-01 om 19:13
Een vriendin van me zat ook te twijfelen,  zij hebben uiteindelijk enkel de standaard test gedaan (bloed en nekplooi) 
Alles was dik ok, goede zwangerschap,  en uiteindelijk bevalt ze van een jongetje met downsyndroom. 

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'wel of geen screening op downsyndroom ' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook


Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan