Wel of geen ruggeprik ? - Zwangerschapsforum

Poll: Nemen jullie wel of geen ruggeprik


Ja, sowieso
Ja, waarschijnlijk wel
Alleen als het echt niet gaat
Waarschijnlijk niet
100% zeker niet
Ik heb er nog niet over nagedacht


Dina - schreef op 17-01 om 10:26
Jammer dat er nog geen antwoorden zijn, was benieuwd.
Ik heb een hernia van voor de zwangerschap en zou normaal met prik bevallen, maar begin een beetje bij te draaien nu, zonder echte reden, misschien omdat de vriendin van mijn neef ook zonder bevallen is nu 5 mnd geleden en zij dat goed heeft kunnen doen...
33 antwoorden en 46118048x bekeken
Vanessa - schreef op 17-01 om 20:50
bij mij is het de eerste zwangerschap maar zou toch heel graag zonder prikje bevallen anders beleef je het toch zo intens niet denk ik...
Uk - schreef op 20-01 om 21:46
Beste Lizl.

Ik heb bij mijn eerste bevalling wel een ruggenprik gehad omdat ik uitgeput raakte na 20 uur al bezig te zijn. Ik merkte er eerlijk gezegd helemaal niks van. Bij deze bevalling zou ik er zelf niet voor kiezen. Maar dat is echt per persoon verschillend is.
sweet_23 - schreef op 21-01 om 21:23
Ik moest voor mijn tweede bevalling een ruggeprik nemen, nooit meer!! Ten eerste deed het ongelofelijk veel zeer en ten tweede, ik mocht op een gegeven moment niet meer wisselen van kant, normaal moet je om de 10min ofzo van zij verwisselen anders zakt de verdoving naar 1 kant, ik mocht da ni meer doen, omdat je een hele kleine verandering zag in de hartslag, ma echt miniem toen ik op mijn rechter zij ging liggen, dus moet ik op mijn linker blijven liggen, met als gevolg dat mijn been compleet lam werd, en das helemaal ni handig als je moet bevallen en je benen moet optrekken. Plus ik had achteraf nog veel last van de plaats waar ze die gezet hebben. De pech is, als ze het verkeerd zetten dat je er achteraf nog last van kan hebben, dat had ik al eerder gehoord en heb ik zelf ondervonden. Ik wou je er niet bang voor maken, maar mijn ervaring was echt slecht en zie het nut niet om er over te liegen. Maar weet 1 ding, het is zeker geen schande of je moet je niet schuldig voelen als je epudrale neemt, daar is niks mis mee. Sommige zeggen dat je het maar zonder moet doen, dat je het maar moet aankunnen, maar een bevalling kan heel zwaar zijn, en ik vind niet dat je zwak bent ofzo omdat je dit neemt. (sorry voor de onnodige en niet gevraagde mening ;-) )

Groetjes Fannytje
Hafsa - schreef op 17-03 om 23:44
Bij mijn eerste zwangerschap ben ik ingeleid en kwam al heel snel in een weeën storm terecht! Ik heb toen direct gevraagd om een rugeprik omdat de pijn niet te verdragen was. Door de Combinatie van de inleiding en rugeprik heb ik geen persweeen gehad waardoor ik ben ingeknipt en de kleine met pomp is gehaald! Deze combinatie zou ik niemand aanraden!

Ik zou nu niet voor de rugeprik gaan omdat je aan bed gekluisterd bent, niet meer mag lopen, een cateter krijgt en risico dat ie maar voor de helft werkt. Ik ben er nog niet uit wat ik wel zou willen, maar ik vind het fijn om wel pijnbestreiding te krijgen als ik daarom zou vragen!

Succes met het maken van de juiste keuze.

Hafsa
Olivia-Anna - schreef op 29-06 om 21:24
Ik heb voor mezelf persoonlijk de gevaren opgezocht,en door de enorme risicos die eraan verbonden zijn is de kans voor mij miniem dat ik erom zou vragen!!
Flauwvallen,blijvende verlammingen,vaak komt de borstvoeding niet op gang, zelfs een baby die een hartstilstand kreeg omwille van een de grote hoeveelheid verdoving... Ben er erg van geschrokken.
Vind het belangrijk goed op de hoogte te zijn, het gaat in de meeste gevallen goed, maar wat als ze het verkeerd doen!! Ik neem het risico niet! Maar het is en blijft een persoonlijke keuze..
Olivia!
Marieke - schreef op 30-06 om 08:53
hoi dames,

maar er zijn ook positieve verhalen hoor! bij mijn eerste geen ruggenprik maar bij de tweede wel omdat ik geen puf meer had. Niet omdat ik zo lang bezig was (in 4 uur is ze geboren) maar omdat ik niet meer mocht eten en ik kwam om 18.00 binnen (etenstijd!) en had echt enorm trek. Bij 5cm ontsluiting (net op het randje voor een ruggenprik) heb ik gevraagd om een epidurale, niks van gevoeld maar (buiten dat het wat vervelend is tijdens de weeen om stil te zitten)  met dat ik me weer moest neerleggen had ik direct persweeen en is de kleine geboren dus heb ik er uiteindelijk niet zo gek veel aan gehad buiten misschien de scherpe kantjes van de bevalling zelf. 
Hoefde geen caterter, mn borstvoeding is gewoon op gang gekomen en een paar uren later nadat ze eerst getest hadden of ik goed op mn benen kon staan mocht ik gewoon zelf weer heen en weer lopen. 
En de volgende dag zielsgelukkig en zonder mankementen naar huis.
Nu bij mn derde zou ik er wel weer om vragen maar hangt af van hoe het verloopt. Heb eerlijk gezegd meer zin om het bewuster mee te maken want bij mn eerste was ik zo in een roes doordat ik het zelf deed dat ik het niet echt heel bewust meer heb meegemaakt. en bij de tweede ging alles heel snel, maar je hebt het niet voor het kiezen wat tijd betreft.
En tuurlijk het kan fout gaan maar dat kan evengoed bij een normale bevalling ook en ik denk dat het voor iedereen heel persoonlijk is, laat je vooral goed informeren en niet al te veel afschrikken door erge verhalen want het is er wel om je te helpen! anders zou het nooit gebruikt worden.

suc6 bij het maken van je keuze
Farry (Gast) - schreef op 24-06 om 15:08
Beste Marieke,

In welke ziekenhuis ben jij bevallen?

Grt
* - schreef op 30-06 om 10:17
Hallo Dames,

Ik weet niet wat ik zou doen aan de ene kant wel aan de andere kant niet...
Wel: omdat je dan minder pijn hebt.. en je hoeft het eigen risco van 300 euro niet in een keer op te hoesten omdat je in het ziekenhuis bevalt(wat ik overigens iets heel raars vind aangezien toen er nog niet van die dure verzekeringen waren helemaal geen sprake van was)...
Niet: omdat er een aantal risco's aan zitten zoals hierboven ook omschreven door een aantal vrouwen..

Ik heb bij de eerste 2 geen ruggeprik gehad maar bij de 2de wel om gevraagd maar niet gekregen omdat ik al te ver was met de ontsluiting was wel van te voren over gesproken dat er een ruggeprik mogelijk was..

Nou dames van hier uit een hele fijne zwangerschap en suc9 met iedereen die binnenkort gaat bevallen...en over de keuze van een ruggeprik nadenkt

Gr Ju
Iza - schreef op 30-06 om 20:08
Geen ruggenprikken hier en daar ben ik ontzettend blij mee. Er kleven namelijk ook veel nadelen aan een ruggenprik, maaaaaar....als je al twee dagen weeen hebt en echt helemaal kapot ben dan kan een ruggenprik ten goede komen voor zowel moeder als kind. Het ligt echt aan de situatie maar de vrouwen die voordat ze de eerste wee hebben gehad al heel hard roepen dat ze niet bevallen zonder ruggenprik vind ik ook behoorlijk overdreven.
Olivia-Anna - schreef op 30-06 om 21:03
Ik ben het met Iza eens!!
Ik hoef ook geen ruggenprik (Risico's!!! zoek het op!) en in mijn famillie (9 zussen!!) zijn het sterke vrouwen
die heel bewust "Nee dank je"zeggen.
Maar een van mijn zussen was al vreselijk lang bezig,van een thuisbevalling
naar het ziekenhuis. En van zelfverzekerde vechter schoot er uiteindelijk nog maar een
angstig hoopje ellende over. De baby zat vast en het Moest gewoon hij was in levensgevaar!!! Geen moment heeft ze gehuild of geschreeuwd!!
Van een nabije  vriendin hoorde ik dat het ondraaglijk en vreselijk en onmenselijk was
ze beschreef de hele lijdensweg en ik lag in een deuk, toen haar man binnenkwam
en droogweg zei: "Wat nou vreselijk?? Je kreeg al een prik nog voor je goed en wel neerlag!"
Ja dat is overdreven, naar mijn mening is een ruggenprik goed als noodzaak,
niet als snoepje..
love my girl! - schreef op 16-02 om 23:08
Ik weet niet hoe het voelt zo'n bevalling maar ik weet zeker dat ik geen ruggenprik wil.
Ik wil het puur natuur meemaken
boontje004 - schreef op 02-04 om 23:50
Ik denk dat je nu niet kan beslisen of je wel of geen rugenprik neemt. Volgens mij ligt er aan hoe de bevaling 
Verloopt en dat weet niemand vooraf. Je kan wel nadenken stel voor dat......wat ga ik doen 
Ik heb altijd gezegd ik vraag om een rugenprik alleen.als het  echt nodig is

Mijn eerste bevling had ik infus met opwekers gekregen waar door ik een weeestorn belande na uur een rugenprik gehad en pas 11 uur later is onze dochter geboren.
Tweede weer opwekker en weer rugen prik en uitendelijk een kzs omdat ik niet verder kwam dan 8 cm
Derde keer geen ruggenprik  kwamt tot 6 cm toen weer kzs
Nu krijg ik geplende kzs  

Ze zetten de prik tijdens weeen dus voelde ik meer de weee dan de prik. Verder geen last van gehad of zo.
love my girl! - schreef op 03-04 om 11:42
ik denk dat je wel al voor jezelf kan beslissen of je iets wilt of niet. Ik weet voor mezelf dat ik geen ruggenprik wil met de gedachten dat me moeder, oma en nog veel meer vrouwen vroeger het ook zonder ruggenprik hebben gedaan en dat er ook risico's aan vast zitten. Ik heb zelf een hoge pijngrens maar Ik weet ook wel dat het (veel) pijn gaat doen en dat ik niet weet hoe het gaat voelen zo'n bevalling/wee, we zien het wel

Vrouwen zijn in het algemeen heel sterk vind ik en veel vrouwen ( wat ik heb gehoord en zie van tv) vragen al veelte snel om een ruggenprik. Kijk bv in Amerika die vrouwen zijn net begonnen en ze krijgen de ruggenprik al zonder het op eigen kracht te proberen. Tja dat vind ik niet echt nodig.
*m - schreef op 08-11 om 14:41
Hoi kaatje,

Ik heb zelf wel een ruggeprik gehad en ik kan niet anders zeggen dan dat ik er positief over ben hoewel ik liever zonder was bevallen maar buiten dat ben ik positief!
Het zetten deed bij mij geen pijn je voelt het wel maar deed absoluut geen pijn.
Je kan zelf de vloeistof ophogen je heb een soort knopje bij je bed als goed heb kan dat 1x in de 15 min. Toen ik persweeën had was de verdoving zo goed als uitgewerkt ik kon ze toen goed opvangen als ik terug kijk naar mijn bevalling dan vond ik het persen het minst erg..keek daar erg tegen op maar viel heel erg mee.
Over het uitscheuren geen idee of je daar meer kans op hebt..ik zelf had 2 hechtingen van het scheuren zelf niks gemerkt het hechten vond ik wel vervelend.
Ik hoop dat je er wat aan hebt en veel succes met je keuze!

Liefs
irma (Gast) - schreef op 08-11 om 16:02
Ik heb zonder ruggenprik gedaan kon mij redelijk helpen met douche lopen en masseren en toen ik er bijna om wilde vragen ging het niet meet was ons zoontje er al bijna,
ik zal zeggen probeer eerst zonder mijn bevalling eerste kindje duurde 8 uur
love my girl! - schreef op 09-11 om 16:12
Ik heb het ook op eigen kracht gedaan zoals ik wilde. Eerste kindje en mijn weeën werden opgewekt. Ik werd ingeleid wegens hoge bloeddruk. Ik heb al mijn weeën in mijn rug gehad.
mijn bevalling duurde 6 uur voordat ik mocht persen.
Tess90 - schreef op 09-11 om 18:09
Ik ben er nog niet over uit wat ik wil. Denk dat ik wel de mogelijkheid zou willen hebben, maar niet bij voorbaat al platgespoten wil worden. Maar goed, dat zeg ik nu. Ik weet nog niet hoe het straks voelen gaat etc...

Wat ik niet snap is het idee dat vrouwen iets intenser beleven als ze veel pijn ondergaan, zo begrijp ik het soms een beetje. Veel vrouwen nemen bij het minste of geringste een dag vrij of een pil tegen de hoofdpijn, maar bij een bevalling willen sommigen ineens opzoek naar die oerkracht en de prestatiedrang om zonder pijnstilling een kind op de wereld te zetten...
Tuurlijk snap ik het i.c.m. de risico's, maar er zijn zoveel verschillende soorten pijnstilling en wanneer die allemaal zo onveilig waren denk ik niet dat ze toegepast zouden mogen worden bij zoveel barende vrouwen.
Ook het idee dat je minder hecht zou zijn met je kind, of zou falen wanneer je lichaam "het niet op eigen kracht kan doen" kan er bij mij niet in. En dat zoveel vrouwen ooit ook zonder ruggenprik zijn bevallen, is natuurlijk geweldig. Ze hebben dan ook het recht om daar trots op te zijn, maar ik vraag me dan stiekem ook af hoeveel van DIE vrouwen toch een ruggenprik had genomen als de kans daarvoor was.
Ik zie het maar zo: als je erggge hoofdpijn hebt, neem je een pilletje omdat je op den duur blijkbaar op een onverdraagbare grens zit. Dat pilletje neem je niet alvorens de hoofdpijn er is. Een ruggenprik dus ook niet. Maar het is wel mooi dat het kan, als je over je grens heen bent/ het niet meer volhoud.

Ik denk dat ik het dus eerst probeer aan te zien als mijn lichaam dat toelaat =)
Bij mijn eerste bevalling heb ik geen prik gehad, had dat al van tevoren gezegd, hen namelijk schrik van de spuit en wilde ook puur natuur bevallen. Op 2u tijd was mijn zoon geboren. De weeeen kon ik goed verdragen, dat viel mee maar kon die persweeen niet meer aan op het laatste, het ging te snel, kon niet herstellen en toen op het laatste vroeg ik toch die ruggeprik hihi maar toen was mijn zoon daar... mijn moeder had dat voorspeld, ze zei van als je het echt niet meer aankunt is het bijna gedaan en idd, het was zo

Nu de tweede bevalling dichterbij komt, heb ik nu wel meer schrik, ik weet wat er allemaal komt enzo en hebb schrik dat ik nuniet meer zo sterk zal zijn dan 5 jaar geleden, ik hoop echt dat het ook allemaal zo vlot zal gaan maar sta nu wel meer open voor ruggeprik als de dokter zegt dat het beter zal zijjn voor mij en kindje ,we zien wel joe het vlot hihi maar liever echt geen prik
Dromertje87 - schreef op 10-11 om 10:22
hier geen ruggenprik om verschillende redenen..
ten eerste omdat door een rugafwijking me rug erg gevoelig is en ten tweede dat het moeilijk heden kan geven als je moet persen omdat je lichaam nog niet helemaal van de pijnstilling af is.

je hebt meer dan genoeg middelen die je kunt doen voor je naar middelen grijpt..
ik heb bij me zoon pethidine gehad (prik in het been) heb hier niet zo fijne ervaring mee omdat het niet hielp bij mij en mijn zoon heeft een hele slechte start gehad na mijn idee door de pijn stilling.

ik zal nu eerder voor de remifentanil gaan als het zou moeten
Lenita29 - schreef op 19-12 om 15:05
Nou ik wel! Zou het zo weer doen. Echt super ideaal. Je voel amper wat met die prik zelf. Ik had enorme weeenstorm. Dus ik smeekte erom.Stond zo ie zo al in mijn dossier dat ik er 1 zou krijgen. Wat een opluchting was dat. Alleen mijn dochter werd met keizersnede geboren. Nou ja voordeel was dat die er al zat....

Bedoel we leven in een moderne tijd. Waarom dan geen pijnbestrijding?
femke1984 - schreef op 15-01 om 15:02
Ik begrijp de ophef van sommige om het niet te doen ook niet helemaal.. Nederland is 1 van de weinige landen waar het niet wordt gedaan. In de rest van de westerse landen overal.. als het dan zo risicovol was zou het daar toch ook niet zo vaak gebeuren?
trotsemama - schreef op 15-01 om 16:16
Ik heb bij alle drie de bevallingen een ruggenprik gehad. Ik zou het ook zo weer doen. Bij de derde vertelde ik de anastesist ook dat ik mij ervoor schaamde. Je moest dit toch kunnen als vrouw zijnde. De arts vertelde mij dat Nederland het enige land is waar zo'n ophef over word gemaakt. In alle andere landen is het iets normaals. Hij vertelde mij dat je een bevalling moest vergelijken dat je een duim amputeert zonder verdoving. Hij vind dat je dat iemand niet aan kan doen en ook niet bevallen met heftige weeën zonder verdoving. Dit is mij bij gebleven en zal mij ook altijd bij blijven.
Hoi
mijn laatste bevalling was er terug eentje zonder pijnstilling. Het was kort maar heftig!
ik beval telkens te rap, er is geen tijd voor epidurale.
wanneer ik het echt niet meer aankan , mag ik telkens naar verloskwartier om te persen...
7u45 zijn bij mij de weeen goed doorgekomen en om 9u was onze dochter er al, was eventjes doorbijten?
ik ben gezegend dat ik zo rap mag bevallen telkenswant bij moet het vooruitgaan hihi
groetjesss
Nora (Gast) - schreef op 21-01 om 09:24
Ik heb 3 kinderen ,'waarvan ik alleen de laatse een ruggeprik heb gehad , heerlijk!!!!!!!ik werd ook voor de 3de keer ingeleid de andere 2keer kort en heftig, nu er 10 uur over gedaan maar geen pijn, en geen hechtingen zo kan het ook!!
Anne (Gast) - schreef op 26-01 om 18:43
Eens met trotse mama!
Ik neem ook een ruggenprik, waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan?
Is toch een uitkomst, in andere landen is het normaal.
Ester (Gast) - schreef op 24-02 om 08:13
Ik heb bij mijn eerste wel een ruggenprik gekregen omdat mijn dochter niet wilde indalen en ik dus in een weeenstorm bleef hangen! Ze is gewoon ter wereld gekomen, zonder knip of hechtingen.
Wel even in het ziekenhuis blijven ivm. verdoofde benen haha.

Bij de tweede (onze zoon) geen ruggenprik gehad omdat het veel te snel ging!
En nu ben ik zwanger van nummer 3, en ben ik echt als de DOOD voor een herhaling van mijn zoon..
Het ging allemaal super snel (deels fijn, maar deels was het ook echt een HEL) en ik ben nu al in staat om te smeken om een ruggenprik bij deze baby....
Natuurlijk is elke bevalling anders, maar mijn angst op een herhaling is enorm groot.. zelfs zo groot dat ik er gewoon van in paniek raak soms!

Dus... mijn idee over een ruggenprik : Neem hem gewoon (Als dat kan) en als je vind dat je dat nodig hebt.
Niets is zo belangrijk tijdens een bevalling dan ontspannen!!!! Hoe ontspannender je bent, des te makkelijker word een kindje geboren. Niet in alle gevallen helaas, maar in meeste gevallen wel.
Madelene - schreef op 28-02 om 14:13
ik stond wel open voor een ruggenprik ik smeekte zelfs heel zielig terwijl ik lag te creperen van de pijn van mijn rugweeen toen smeekte ik zelfs om een ruggenprik maar de verloskundige zei dat het niet kon omdat ik al 8 centimeter ontsluiting had . Helaas voor mij kon het dus niet worden gedaan .
dat was bij mijn eerste bevalling . bij de tweede bevalling ging het zo snel dat ik amper door had dat ik al heftige weeën had ik had toen onderweg naar het ziekenhuis in de auto al  moeite ging bijna bevallen
en aangekomen in het ziekenhuis was het 2 keer persen en ze was er .
dus bij bijde keren was ik al te laat voor een ruggenprik 
maar bij de eerste bevaling wilde ik wel had zo heftigerugweeen aalleen dus niet mogelijk omdat ik al
ver was met ontsluiting. 
ik heb weleens gehoord dat je met verdoving van een rugeprik moeilijker perst omdat je geen gevoel meer in je lijf hebt .
groetjes madelene
yenila - schreef op 21-04 om 22:14
Hoi. 
Bij mijn eerste bevalling ben ik ingeleid wegen zwangerschapsvergifteging op 38weken.
Maar ik was al lang op voorhand bang voor de pijn waar iedereen me zo voor waarschuwde dus ik ben direct voor de ruggeprik gegaan. Van de weeën heb ik niks gevoeld moest dan (Zoals meerdere hier zeggen) regelmatig van zij verandere maar mocht dan op een gegeven moment niet meer verandere van zij omdat de hartslag dan wegviel had toen nog maar 2cm opening. Had weeën opwekkend stoffen gekregen om 6u s morgens rond 11u ruggenprik en om 14u55 nogsteeds maar 2cm opening maar ik hield het niet meer ik moest zo nodig naar het grote toilet en durfde dat niet zeggen. Vertelde dat dan stilletjes aan mijn vriend die dan subtiel zei aan de verpleegster dat ik toch echt naar het toilet wou maar ze beweerde dat dat niet kon en ze ging dan on eens kijken naar de opening 14u58 9cm opening gynaecoloog met spoed laten komen. Hij had de kans nog niet om zijn handschoenen aan te doen want ons meisje was al daar om 15u01. 
Ben nu voor de 2de keer zwanger wil het zolang mogelijk volhouden zonder ruggenprik maar zodra het me niet meer gaat zal ik niet aarzelen voor de prik
chantieeeee - schreef op 23-04 om 19:25
Hopelijk red ik het allemaal zonder ruggenprik het zit niet in mijn planning in ieder geval  we zullen zien
het is wel een fijn idee dat het er is als je dit nodig mocht hebben. Hoor van sommige vriendinnen en lees hier ook wel op het forum dat er vreemd over gedaan word. Dat het "zwak" is om een prik te krijgen/vragen. Wat een onzin. In andere landen is het vrijwel standaard. Ieder moet gewoon lekker doen waar zij zich goed bij voelt!

Reageren

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Wel of geen ruggeprik ?' in het Zwangerschapsforum

Naam
Email notificatie Emailnotificatie is alleen beschikbaar voor ingelogde leden ! ja nee
ps, je reageert als gast. Wil je liever inloggen registreer je dan even of of log in met facebook

Ga naar pagina ...

1 | 2




Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan